Güvercinlik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nden sektöre çağrı
Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren; Güvercinlik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Müdürü Lütfü Küçükinanç, okulun proje ekibi; Bölüm Şefi Beytullah Yalım, Bilişim Teknolojileri öğretmenleri; Özlem Can, Ercan Çevik, Armağan Nesli Gül, paydaşlardan Türkiye Bilişim Derneği temsilcisi Nejat Çerçi ve EG Yazılım’dan Gökhan Karatepe ile, kazandıkları AB projesi; MOD-COOPIT – BT Sektör-Okul Birliktelik Modeli’nin detaylarını konuştuk.
Güvercinlik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri öğretmenleri; mezun olan öğrencilerinin BT sektöründe iş bulmaları konusunda sıkıntı çektiklerini, öğrenim gördükleri dallar dışında işlerde çalışmak durumunda kaldıklarını görünce, bu önemli konuya çözüm bulmak için heyecanla ve özveriyle yola çıktılar. Bir sene boyunca çalışan ekip, bir AB projesi olan; Leonardo Da Vinci Programı Ortaklık Projesi, ‘MOD – COOPIT – Model of Cooperation Between IT School and Sector’ / Bilişim Teknolojisi Okulları ve Sektörü Arasındaki İşbirliği Modeli’ne başvurup projede yer alma hakkını kazandı.
BT sektöründeki dinamik yapı mutlaka okullara da yansıtılmalı
Lisenin Bilişim Teknolojileri öğretmenleri, Özlem Can ve Ercan Çevik, projenin gerekçesini ve yapısını şöyle açıkladı:
“Dinamik ve hızlı değişimlere sahne olan yapısı sebebiyle bilişim teknolojileri dünyası sürekli olarak kendini yeniliyor. Değişimden etkilenen gruplardan en önemlisi ise BT alanı için yetiştirilen öğrenciler. Okullarda BT alanlarında verilen eğitimin, alanın dinamizmine ayak uyduramaması, eğitim içerik ve planlarının aynı hızla güncellenememesi gibi sorunlar da beraberinde geliyor. Bu sebepten eğitimini başarıyla tamamlamış bir BT öğrencisi, iş hayatına atıldığında o günün önemli bilgi ve becerisine sahip olamama riskiyle karşı karşıya kalıyor. BT sektöründeki dinamik yapı mutlak suretle okullara da yansıtılmalı. Bu gelişimin ardında kalmamak ve sektörün beklediği niteliklerde elemanları yetiştirmek için eğitim kurumlarının da BT sektörünün yürüttüğü bu yenilikçi sürece dahil olması gerekiyor. Bu sebeple çalıştığımız model; ‘bir Meslek Okulu BT alanı’ ile ‘BT sektörünü temsil eden bir şirketin’ birlikteliğini temel alan bir ilişki ağı.”
Öğretmenler yenilenen müfredata ayak uyduramıyor
Bu birlikteliğin koordinasyonunu 5 çalışma başlığı altında toplandığını kaydeden öğretmenler başlıkları da; Mesleki tanıtım toplantıları, teknik geziler, öğretmen destek eğitimleri, atölye donatımı ve istihdam olarak sıraladılar. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Armağan Nesli Gül, başlıkları açıklarken öğretmen destek eğitimlerinin önemine vurgu yaparak “Bilişim sektörünün yapısından dolayı, yenilenen müfredata ayak uyduramamak gibi öğretmenler de bazı sıkıntılar çekebiliyorlar. Örneğin; Gelişmiş İnternet Uygulamaları dersinde öğretmenin yeterliliği, eğitim planını takip edebileceği kaynağı yok. Öğretmen ne yapacak? Bu projeyle bu sıkıntıları aşmayı da hedefliyoruz” dedi.
Ara eleman Türkiye’nin en büyük sorunlarından
Projenin koordinatör ortaklığını İspanya’daki Miguel Hernandez üstlenirken, lisenin yanı sıra diğer paydaşlar arasında; TBD, EG Yazılım, Orka Consulting, Polanya’da bir eğitim kurumu olan Spojena Skola da bulunuyor. Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü, OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi, Aydın Yazılım, Çizgi TAGEM de sessiz ortaklar arasında yer alıyor. Projenin ortaklarından TBD temsilcisi Nejat Çerçi, Türkiye’deki ara eleman sorununun altını çizerek, “Ara eleman Türkiye’nin en büyük sorunlarından. Bu proje bu sorunu büyük bir şekilde halledecek. Her bir modelin ayağı kendi başına özellik taşıyor. Eğitim verecek öğretmenlerimiz, bu konuda da eğitilecek. TBD olarak, sürekli sektör çalışanlarıyla irtibat halindeyiz. Her türlü desteği vermeye hazırız. Kendi etkinliklerimiz içinde bu konuları tartışacağız. Can alıcı nokta şu ki, ara eleman sıkıntısı çekilmeyecek. Ayrıca, neden bu öğrencilerimizi üniversiteye de taşımayalım? Kendi alanlarında; proje mühendisi, yazılım mühendisi olsunlar” açıklamasını yaptı. EG Yazılım’dan Gökhan Karatepe, projenin amacının sektörle okulları bir araya getirmek ve sektöre eleman yetiştirmek olduğunu kaydederek “Bunun da çekirdekten başlaması gerekiyor. Meslek liseleri bu anlamda çok önemli. Sektörde üretilen yazılımlara baktığımızda her zaman bilgisayar mühendisliği yapılmıyor; ara eleman profiliyle çözülebilecek işler içindeyiz. Öğrenciler, sektörle olan işbirliği sayesinde mezun olduklarında yetişmiş eleman olarak çıkacaklar” değerlendirmesinde bulunurken Akif Karabaş’ın projeye büyük katkısı olduğunu da ekledi. Bölüm Şefi Beytullah Yalım, konuyu daha ileri aşamaya taşıyarak, yazılım konusunda çok öne çıkan öğrencileri olduğunu, bunların bir tanesinin şimdi sanayide yazılımcı olarak çalıştığını ama üniversiteyi kazanamadığını söyleyerek “Bu çocuk ara eleman olarak çalışıyor ama eminim çok iyi kodlama yapıyordur. Üniversite eğitimi almadığından projelendirme kısmında eksik kaldı. Bu proje bunları konuşmak için de vesile olabilir” dedi.
Bilişim dünyasına sesimizi duyurmak istiyoruz
Proje kapsamında şirketlerle de anlaşmak istediklerini aktaran, “Bilişim dünyasına sesimizi duyurmak istiyoruz” diyen bilişim teknolojileri öğretmenleri, okullarında; büyük teknoloji şirketlerinin laboratuvarlarını açmasını istediklerini dile getirdiler. En mutlu olacakları günü; ikinci bir okulun Türkiye’de MOD-COOPIT modelini uygulamaya başlamasını görmeleriyle gerçekleşeceğini söyleyerek “Bilişim sektöründen birine iki öğrencimi gönderiyorum, onlar da telefon açıp şu öğrencileri istihdam etmek istiyoruz dediklerinde hayallerimize ulaşacağız” ifadesini kullandılar. Lütfü Küçükinanç da, ülkemizin bilişim dalında Avrupa’da da var olduğunu göstermek istediklerini dile getirdi.