Haberleşmede yeni dönem için Ar-Ge merkezi
Özyeğin Üniversitesi önderliğinde, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kurulan, Türkiye’de optik kablosuz haberleşme alanında faaliyet gösteren ilk Ar-Ge merkezi olan Optik Kablosuz Haberleşme Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi (OKATEM), Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü’nde açıldı. Merkezin amacı; üniversite ve özel sektör işbirliği ile telekomünikasyon sektöründe optik kablosuz haberleşme alanında bilgi ve teknoloji üretimini ve transferini sağlayacak ortak kullanım alanı oluşturmak, ortak Ar-Ge faaliyetleri ile yenilikçi optik kablosuz haberleşme çözümlerinin yerel imkanlar ile üretilmesine imkan sağlamak. Optik kablosuz haberleşme (optical wireless communication – OWC); kızılötesi, görünür veya morötesi frekanslarını kullanarak, kablosuz iletim imkanı sağlayan bir teknoloji. Kullanım lisansı gerektirmeyen optik bantlarda çalışması, yüksek bant genişliği ve düşük maliyeti ile OWC, mevcut kablosuz haberleşme teknolojilerine kıyasla bazı uygulamalarda tamamlayıcı, bazılarında ise güçlü bir alternatif olarak ortaya çıkıyor.
Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk; “Telekomünikasyon sektöründe çığır açma potansiyeline sahip optik kablosuz haberleşme alanında Türkiye’ye ilk Ar-Ge merkezi OKATEM’i kazandırmaktan gurur duyuyoruz” derken, Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve OKATEM Direktörü Prof. Dr. Murat Uysal, şu bilgileri verdi:
“Merkezin altyapısı, gelişmekte olan optik kablosuz haberleşme teknolojileri alanında büyük fırsat sunuyor. Küresel gelişmelere paralel olarak, ülkemizin bu yeni gelişen teknoloji alanında söz sahibi olabilmesi ve yüksek katma değerli optik kablosuz haberleşme tabanlı ürünler, hizmetler ve uygulamalar geliştirebilmesi için uygun Ar-Ge altyapısına ihtiyaç vardı. OKATEM, Türkiye’deki bu boşluğu dolduracak ve dünyadaki benzerleri ile yarışacak kapasitede Ar-Ge altyapısı sağlayacak. Proje ortağı 5 üniversite ve 7 şirket bir araya geldi. OKATEM’de üniversite-özel sektör işbirliği ile ticarileşmeye zemin hazırlayacak Ar-Ge faaliyetleri yapılacak, farklı uygulamalara yönelik optik kablosuz haberleşme teknolojileri geliştirilecek.”