Haftada 263 saat çevrimiçi alışveriş yapıyoruz
PayPal’ın, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 ülkede yaptığı, zaman, para ve teknoloji ilişkisine odaklanan PayPal ‘People Economy’ araştırmasına göre, çevrimiçi alışverişe en çok zaman ayıran ikinci ülke Türkiye, çevrimiçi dolandırıcılıktan korkuyor ve çevrimiçi ödemeyi de zahmetli buluyor.
Çevrimiçi alışverişe haftada 263 saat harcıyoruz
İnsanlar hala ‘geleneksel’ alışverişe haftada 291 saat; buna karşılık çevrimiçi alışverişe sadece 202 saat ayırıyor. Yüz yüze alışverişe en çok vakit harcayan ülkelerden biri de 387 saatle Türkiye. Bizim önümüzde 389 saatle İspanya var; ardımızdaysa 378 saatle Çin. Geleneksel alışverişe en az zaman ülkeyse, haftada sadece 20 saatle ABD. Çevrimiçi alışverişin şampiyonu ise 387 saat ile Çin oldu. Çin, geleneksel alışverişten daha çok çevrimçi alışveriş yapan tek millet olması özelliğiyle de dikkat çekiyor. İkinci sırada ise 263 saatle Türkiye geliyor. Üçüncülük 238 saatle Brezilyalıların. Çevrimiçi alışverişe en az vakit harcayan ülkeyse ABD.
Türkiye çevrimiçi dolandırıcılıktan en çok korkan 3. ülke
Çevrimiçi alışverişe dair çekincelerini çoğu dolandırıcılık kaygısıyla ilgili. Bu konuda dünyanın yüzde 62'si endişeli. Dolandırılmaktan en çok korkan millet yüzde 70 ile Singapurlular ve Brezilyalılar. Türkiye de yüzde 68 ile üçüncü sırada. Üstelik Türkiye'nin yüzde 55'i, yurtdışından çevrimiçi alışveriş yapmaktan da korkuyor. Diğer kaygılarımızsa satın alınanların kalitesiz olması , yanlış ürünlerin gelmesi , teslimat sırasında evde olmamak , hesap bilgilerinin yanlış kişilerin eline geçmesi ve satın alınan ürünlerin iadesi durumunda çıkacak masraflar olarak sıralanıyor.
Türkler ödeme yaparken zorlanıyor
Araştırma, online ödeme yaparken, gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelere oranla daha çok mobil cihaz kullandıklarını ortaya koyuyor. Örneğin İsraillilerin yüzde 60’ı “Mobil cihazlarla online işlem yapmıyorum” derken, bu oran Çin’de sadece yüzde 10; Türkiye’deyse yüzde 40.
Dünya nüfusunun çoğunluğu, yüzde 78’i, online ödeme yapmanın yeterince kolay olduğu kanısında. İngilizler yüzde 87’yle listenin başını çekerken, Türkiye yüzde 73 ile 12. sırada. Çevrimiçi ödeme yaparken insanları en çok kaygılandıransa, hesap bilgilerinin çalınma ihtimali. Dünya genelinde insanların yüzde 57’si verilerinin başkalarının eline geçmesinden korktuklarını söylerken, Türkiye yüzde 69 ile bu listenin başında geliyor. Tüm kart bilgilerini yeniden girme zorunluluğu canını sıktığını ifade edenler, şifre ve pin kodlarını ezberlemekte zorlanıyor.
Teknolojinin engelleri ortadan kaldırmalı, hayatı kolaylaştırmalı ve her şeyi birbirine bağlaması gerektiğini ifade ediyorlar. “Yaptığımız her şeyin kayıt altına alınmasını sağlamalı, güvenliği artırmalı” diyen Türklerin oranı yüzde 24, teknolojinin her şeyi hızlandırmasını umanların oranı yüzde 18, seçenek ve fırsatları artırmasını isteyenlerin oranı da yüzde 17.
Araştırma, PayPal adına, İngiliz araştırma şirketi Reputation Leaders tarafından gerçekleştirildi. PayPal’ın en büyük 15 pazarında yapılan ankete, yaşları 18 ila 64 arasında değişen 15 bin 105 kişi katıldı.