Halk Google ve Apple’ı istemedi
Stockholm şehir yönetimi, Apple’ın şehrin en merkezi parkının kenarında mağaza açmasına izin vermedi. Berlin’de ise Türklerin yoğun yaşadığı Kreuzberg semti, Google’ın orada 3 bin metrekarelik bir kampüs açmasını engelledi.
Stockholm merkezdeki Kungsträdgården, dikdörtgen bir park. Apple, bu parkın bir kenarında topu topu 375 metrekarelik bir yer istiyordu. Ama şehir yönetimi parkın bu kadarcık kısmını bile Apple’a vermek istemedi.
Berlin’de ise Türklerin yoğun yaşadığı, bohem sanatçıların bolca olduğu “hip” Kreuzberg semtinde Google’ın açmak istediği merkeze karşı ise ciddi tepki oluştu. Google, işlevini yitirmiş eski bir enerji santralini alıp, içini baştan sona yıkıp, dışını olduğu gibi koruyup, burayı bir Ar-Ge merkezine (kampüse) dönüştürmek istiyordu. Ama Kreuzberg’de “Kalabal!k” (aynen bu yazılımla) adlı kafede her ayın ikinci ve dördüncü Cumartesi günü toplanan tepkiciler Google’a geçit vermedi. Bu kafe “Anti Google Café” olarak tanınıyor. (Acaba bu kafenin adı aslında “Kalabalık” ama “ı” harfi Alman alfabesinde olmadığı için şıklık olsun diye “!” mi kullandılar?)
Google’ın Londra, Tel Aviv, Seoul, Madrid, Sao Paolo ve Varşova’daki kampüslerinden sonra Berlin de olacaktı. Ama henüz olamadı. Muhalefeti örgütleyen kişi Sergey Schmidt’in,
“Fuckoffgoogle.de” adlı bir sitesi de var. Bu kişi, Google eş-kurucusu Sergey Brin ile eski Google CEO’su Eric Schmidt’in isimlerinden, kendisine isim uydurmuş bir Fransız eylemci (haktivist mi desek?). Kafe ve yöresinde duvarlara, elektrik direklerine “Google ist kein guter Nachbar!” (Google iyi bir koşu değil) afişleri astılar. Google şimdilik, bu projeden vazgeçti.
Berlin Belediye Başkanı Michael Müller, Google şehre geliyor diye memnun olmuştu. Londra’nın Brexit’le sönecek yıldızına el koymaya başlayan Paris’le rekabet için Google Berlin iyi bir fırsat olacaktı. Başkan Bey, Google için bir başka eski büyük bina önerdi: Doğu Berlin’de eski istihbarat (Stasi) binasını… Bu “lanetli” dev binayı kimseler istemediği için belki Google alır diye düşünmüşlerdi. Bu arada, Fransız Haber Ajansı, Google “gelecek” diye Kreuzberg’de gayrımenkul fiyatlarının 2016-17’de yüzde 71 arttığını bildirmişti. Bölgedeki fiyat artışı, Berlin geneline bakıldığında yüzde 20’yi aşan bir sıçramaya işaret ediyor. Fırsatçılar şimdi Google’ın “yeni” adresi belli olana kadar beklemek zorunda.
Google, Kreuzberg’de kampüs açamadı ama olsun varsın… Berlin’de “Factory” adıyla açılan startup kuluçka merkezi için üç yıl süreyle 1 milyon euro hibe ettiği gibi, “Factory” ile aynı işi yapacak ikinci bir merkezde de var: Kreuzberg’e 2 kilometre uzakta, komşu sayılan Görlitzer Park’ta açılan “yeni” Factory’de 14 bin metrekare bir mekanda.