Hangi günler mutluyuz?
Facebook sunar: Anglo ülkelerinde Pazartesiler, evet, bildiniz, mutluluk oranı düşük. Hafta sonuna doğru mutluluk artıyor. Sonra pat diye düşüyor. Ama Noel, Şükran Günü, Cadılar Bayramı’nda yüksek.
Facebook, seçtiği hesapları 26 Eylül-13 Mart arasında anahtar sözcüklere göre analiz etti. ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya’nın mutlu zamanlarını grafikledi. Ulusal Mutluluk İndeksi’ne (GNHI) göre.
Araştırma, birçok bakımdan önemli:
l Ücretsiz bir sosyal paylaşım sistemi olan Facebook, senin benim onun hesaplarına girip, “Buralarda kimler neler yazıyor?” diye bakabilir. Yazışmalar, sadece arkadaşlar arasında değil. İstemediğin birini hesabına sokmayabilirsin. Ama Facebook her hesaba girip çıkabilir.
l Facebook (ve Google ve diğerleri) ücretsiz kullanım karşılığında milyonlarca abonenin kişisel bilgilerini her türlü pazarlama amacıyla kullanmakta özgür.
l Facebook (ve diğerleri) aboneleri gözler. İzler. Abone olan herkes, özel yaşamını bu sitelerle değiş tokuş etmiş olur. Bedavaya karşılık, özel yaşama dikiz izni. Eh, mahremiyetten vazgeçmenin bir bedeli olacak elbette. Ücretsiz hizmet, “bedava” değil. Bedeli var.
l Facebook’un yaptığı, anket ve kamuoyu yoklaması kavramını kökünden değiştirecek boyutta. Çünkü, örneklem grubunu istediğin kadar büyük tutabilirsin. Çok daha fazla sayıda değişkene aynı anda bakabilirsin. Bütün bu işler için anketörlere, onlara ücret ödemeye, eğitmeye gerek olmaz. Kimseye sormadan girersin veri tabanına. İstatistik araştırmanı sıfır kuruşa yaparsın.
l Facebook türü sitelerde aboneler, statülerini sürekli yeniler. Bu da araştırma açısından harika bir bonus. Çünkü, klasik yöntemle anket yapmaya çalışırken zaman telef olur. Oysa, yeni sistemde birkaç tıkla bu işi pek kısa sürede yapmak basit. Anketin başı ve sonu arasındaki zamanda örneklem grubundaki her değişiklik hesaba katılabilir.
Türkiyemiz, malumunuz, Facebook’da hızlılardan. 2009 sonunda kullanıcı sayımız 17 milyona dayanmıştı. Bir yılda (08-09) artış oranı yüzde 113. Altı aylık artış oranı yüzde 37. Şimdi sayımız artmıştır. Bu bakımdan ABD, İngiltere ve Endonezya’dan sonra 4. sıradayız.
Baştaki konuya dönersek: Anglo ülkelerindeki mutluluk hallerini nasıl yorumlamalı? (a) Krizden çıkıyoruz, oh ne ala! (b) Facebook’u “yaşlı” nüfus da kullanıyor. Onlar daima daha mutludur. (c) Bu ülkeler zengin. Elbette mutlu olacaklar. (d) Mutluluğun patladığı günler zaten onların geleneksel mutluluk günleri.