Harcamalar ve tasarruflar uygulamaya emanet
Akıllı harcama-doğru birikim-kazançlı yatırım üçlüsünü mantıkla buluşturma hedefiyle Moneye uygulaması, finansal özgürlük için işbaşında.
Pandemi sadece iş hayatında değil, özel hayatlarda da bir ‘yeni normal’ ortaya çıkardı. Evde kalınan süreler uzadı, işler eve taşındı, elektrik faturaları katlandı, sınırlı parayı harcamak için dışarı çıkmak ya yasaklarla sınırlandı ya da bireysel karantina tercihleri ile sokaklardan, AVM’lerden uzak duruldu. Bu ‘yeni normal’, sınırlı kaynağımız paramızı yönetebilmemiz adına finansal alışkanlıkları güncellemeyi de gerekli kıldı. Bireylere ‘gerçekçi’ ve ‘doğru’ yatırım ve harcama önerileri sunan Moneye, bireysel hedeflere karşılık, harcama ve tasarruf önerileri ile rehberlik yapıyor. Bireylere gerçekçi ve sağlıklı finansal alışkanlıklar kazandırmayı hedeflediklerini vurgulayan finansal okuryazarlık girişimcisi ve Moneye Kurucusu Özlem Denizmen, bu yapıyı ‘kullanıcısının hep yanında olan, ona hedefini hatırlatan, hedefi için gereksiz harcamalardan, yani zaaflardan tasarruf ettiren bir yol arkadaşı’ sözleri ile tanımladı. Güncel kayıtlı kullanıcı sayısı 50 binden fazla olan Moneye kullanıcılarına psikografik, demografik ve finansal açıdan kişiselleştirilmiş, bilinçlendirici ve oyunlaştırılmış bir sohbet deneyimi sunuyor. Özlem Denizmen, finansal okuryazarlık seviyemizi, Moneye stratejisini ve pandeminin paraya etkilerini değerlendirdi:
Finansal okuryazarlık seviyemizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Pandemi dönemi, bu konuda nasıl bir gereklilik yarattı?
Finansal okuryazarlık koronavirüs öncesi faydalı bir vitamindi. Koronavirüs sonrası dönemde ise tüm dünyada antibiyotik halini aldığını söyleyebilirim. Özellikle evde kaldığımız dönemdeki verilere göre; gıda, sağlık malzemesi stoğu, spor eşyası, ekmek yapma makinesi, vitaminler, dizi platformu üyelikleri gibi harcamalar arttı. Yatırım konusuna gelince… Gerek sağlık gerekse finansal konularda panik, yanlış kararlar almaya neden olmaktan başka hiçbir işe yaramıyor.
Moneye nasıl bir hedef ve strateji ile hayata geçirildi? Öncelikleriniz neler oldu?
Massachusetts Institute of Technology’den (MIT) mezun olduğumdan beri bir teknoloji ürünü vasıtasıyla büyük kitlelere ulaşma hayalim vardı. Bir süredir konu ile ilgili farklı denemeler yapıyordum. Finansal özgürlük herkesin hakkı. Buna erişebilmek için de pratik, günlük kullanılabilen bir araca ihtiyaç var. Bunun sohbet asistanı denilen türden bir ürün olmasına karar verdim. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Moneye mobil uygulamamızı kullanıcılara sunduk.
Moneye nasıl bir gelir modeli ile ilerliyor?
Şu anda ücretsiz. İlerleyen dönemde kullanıcılarımız ücretli olarak finansal okuryazarlık, davranış değişikliği ve iyilik hali konularında sohbet yolculuklarımıza erişebilecek. Ayrıca üyelik yükselterek farklı özelliklerine de erişim sağlayabilecek.
Yapay zeka ve öğrenebilen sistemler bu yapıda nasıl bir yere sahip?
Moneye’nin yapısı hibrit. Hem yapay zeka hem de insan desteği var. Burada kullanıcılarımızın en sevdiği özelliklerden biri harcamalarını sohbet eder gibi yazıp kaydedebilmeleri.
Harcama ve tasarruf önerilerini nasıl yapıyorsunuz?
Bildiğimiz Siri’nin finansal danışmanı gibi düşünebiliriz. Moneye kullanıcılarına akıllı harcama, birikim yapma konularında yardımcı olan, onlara yepyeni sağlıklı finansal alışkanlıklar kazandıran hibrit, yani bot ve insan yapısında bir Kişisel Finansal İyilik Hali (Personal Financial Wellbeing – PFW) uygulaması. Hep yanında olan, sana hedefini hatırlatan, onunla yaşamanı sağlayan ve hedefin için gereksiz harcamalarından, yani zaaflarından tasarruf ettiren bir yol arkadaşı. Bunu yaparken Nobel ödüllü bilimsel yöntemler ve davranış değişikliği metodolojisini kullanıyor. Kullanıcıya gün içerisinde çeşitli mesajlar atarak kendini hatırlatıyor. Kullanıcılarımızın verileri 256 bit SSL şifreleme ile korunuyor.
Bilişim yapınızı nasıl geliştirmek gündeminizde?
Teknolojik çözümler Moneye’nin temeli. Teknolojideki yenilikleri takip ederek uygulamamıza ve altyapılarımıza bu yenilikleri uyguluyor ve devamlı geliştiriyoruz. Bilişim yatırımları önümüzdeki dönemde finans altyapısı ile devam edecek. Kişiselleştirmeyle ilgili yapacağımız yapay zeka algoritma çözümleriyle de kullanıcılarımıza en uygun davranış değişikliği yönlendirmelerini yapmayı hedefliyoruz.
Kullanıcı geri dönüşleri nasıl? Daha neler bekliyorlar?
Kullananlardan gördüğümüz şu ki; ilk üç hafta çok kritik, 21 gün boyunca düzenli olarak harcamalarıyla yüzleşen ve Moneye’nin paylaştığı kişiselleştirilmiş bilgi, beceri ve motivasyon mesajlarıyla bütünleşenler kendilerinde büyük bir değişim gördüklerini ifade ediyorlar. Örneğin; iş kadını bir kullanıcımız üç hafta içerisinde kredi kartı harcamalarını yüzde 40 azalttı. Başka bir örnek; Çanakkale’den doktor kullanıcımız Moneye ile hayatının değiştiğini, güzelleştiğini ifade ediyor. Üniversite öğrencisi kullanıcımız ise maddi anlamda ailesinden sonra hesap verdiği yer olarak tanımlıyor Moneye’yi.
Hedef ve stratejilerinizi paylaşır mısınız?
Biz Moneye olarak tüm finansal kurumlara eşit uzaklıktayız ve öyle kalmak istiyoruz. Bu sebeple bankalarla tek tek anlaşarak onlarla kullanıcılarımıza faydası olacak anlaşmalar yapıyoruz. Moneye’nin sürekli yenilikler üreten kuvvetli bir ekibi var. Aynı zamanda her gün Silikon Vadisi’ndeki ekip üyemizle son gelişmeleri takip ediyoruz.