Harcanan enerjinin sorgulandığı bir dönemdeyiz
CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen
‘Akıllı’ bir enerji yönetimi (EY), elbette her şeyden önce enerji tasarrufu sağlamaya yöneliktir. Eğer bu yönetim, ‘akıllı’ bir enerji satın alma (ES) yöntemi ile birleştirilirse, elde edilebilecekler, tasarrufun da ötesinde, rekabetçi avantajlar elde etmeye kadar uzanabilir. Ek olarak, günümüzde müşteriler “yeşil üretim” talebinde bulunuyorlar. EY ve ES’ye yatırım yapmamak, müşteri kaybına dahi sebep olabilir.
EY ve ES zekası aynı zamanda enerji kaynaklarına da yönelik olmalıdır. Geçtiğimiz hafta açıklanan G7 bildirgesinde olduğu gibi, artık hepimizin karbon ayak izini azaltacak yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımını hedefleyecek çalışmalar yapması gerekiyor. Bunları hayata geçirmek için yüzyılın sonunu beklemeden, en kısa zamanda harekete geçmeliyiz.
Özellikle enerji kullanımın yoğun olduğu sektörlerde, enerji yönetiminin gerçek potansiyelinin açığa çıkarılabilmesi için, üretim süreçleri ile entegre edilmesi gerektiğini de belirtelim.
Günümüzde neredeyse herkes çevreci bir sorumlulukla hareket ediyor. Son kullanıcı cihazlarından sunuculara kadar, satın alımlarda yeşil üretim hattına sahip firmalar öncelikli olarak tercih ediliyor. Sadece cihazın tükettiği enerji değil, üretim aşamasından dağıtım aşamasına kadar harcanan enerjinin tüketiciler tarafından sorgulandığı bir dönemdeyiz. Yüksek enerji tüketimine sahip kurumlar, aşağıda sözünü ettiğim EY/ES çözümlerine yönelmeliler.
Akıllı bina otomasyonu: Açık kaynak otomasyon sistemleri kullanılarak, çok düşük maliyetlerle gezegendeki tüm binalara uygulanabilir ve enerji verimliliğinde ciddi fark yaratabilir.
Yazıcılar: İlk kural: Taslak dokümanları yazdırmayın. İkinci kural: Yasal olarak ya da sözleşme icabı gerekmiyorsa, final dokümanları da yazdırmayın. Üçüncü kural: Düşük enerji tüketimine sahip yazıcıları enerji tasarrufu ayarları ile kullanın. Dördüncü kural: Çalışanların masalarında küçük yazıcılara yer vermeyin. Çıktı almak için yürünmesi gerekirse, alınan çıktı sayısı da otomatik olarak azalacaktır.
Gerçek zamanlı analitik: Enerji tüketiminizi ölçün; enerjinin nerede gereksiz olarak harcandığını bulmak için veri analitiğinden yararlanın.
Enerji satın alma çözümleri: Doğru kaynaktan (yenilenebilir), doğru zamanda, doğru miktarda enerji satın almak için bu çözümlerden yararlanın.
Kurum geneline yayılan bir enerji yönetim sistemini devreye alın. Bu sayede enerji tedariğini ve tüketimini izleyebilir, yönetebilirsiniz.
Sensör kullanımı ile enerji tüketiminizi ölçün ve enerji kullanımını optimize etmek üzere analitik ve büyük veri kombinasyonundan yararlanın.