Hasat kontrolü dron takibinde
Dron’lar tarım sektörü için pek çok avantaja sahip. Bu kapsamda çiftçilerin tarım dron’larını giderek daha çok tercih etmesini bekleyen Dronemarket, kısa bir süre sonra MEB onaylı bir İHA kuruluşu da olacak.
2020 yılında 22.5 milyar dolar olan global ticari dron pazarı, Türkiye’de 30 milyon dolar pazar büyüklüğüne ulaştı. Dron üretiminin 2024’de 43 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Dronmarket de 2015 yılında ileri teknoloji dron çözümleri sunmak ve bu alanda hizmet vermek amacıyla Ahmet Eren tarafında kuruldu. Kişisel ve ticari amaçlı kullanıma yönelik insansız hava araçları, yedek parça ve aksesuar satışı yapan Dronemarket, yurtiçinde faaliyet gösterse de yurtdışındaki gelişmeleri de yakından takip eden ve müşterilerini bilgilendirmeyi hedefleyen Türkiye’nin ileri teknoloji dron teknolojileri platformu. DJI Enterprise, DJI AGRAS, EMLID, CHASING, FrSky, Sunnysky markalarının Türkiye resmi distribütörü olan Dronemarket, kadrosuyla ileri drone teknolojileri çözümleri sunuyor. “Tarımda dron uygulamalarında lider konumda olduğumuzu söyleyebilirim” bilgisini paylaşan dronmarket.com Genel Müdürü Serhan Yaldız, tarım dışında, Dronmarket Endüstriyel, Dronmarket Robotik, Dronmarket Akademi (SHGM Onaylı İHA Eğitimleri) ve Haritalama olmak üzere 5 ayrı alanda çalışmalar yürüttüklerini de vurguladı. İstanbul’da bulunan Genel Merkez ve Sakarya Teknokent yerleşkesinde bulunan Ar-Ge ofisi ile faaliyetlerini yürüttüklerini söyleyen Serhan Yaldız, sorularımızı yanıtladı:
Bu teknoloji günümüzde en çok hangi alanlarda yaygın olarak kullanılıyor? Türkiye bu noktada nasıl bir konuma sahip?
Dünyada İHA ve SİHA üretimi konusunda yoğun faaliyet gösteren ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Rusya, Hindistan ve Türkiye dron üretiminde ve bu alanda yapılan yatırımlarda lider konumdaki ülkeler. Türkiye’de havacılık sektörüne yapılan yatırımların artması ve serbestleşmenin etkilerinin hissedilmesi ile önemli sektörel büyümeler yaşanmakta. Türkiye’de ve dünyada madencilik, haritacılık, inşaat, enerji ve tarım sektöründe dron kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmakta. Global dron pazarı her ne kadar hobi olarak başlasa da 2018’den itibaren endüstriyel kullanıma doğru bir eğilim gösterdi. Endüstriyel alanda dünyada en çok inşaat, madencilik ve enerji sektörleri öne çıkarken, son yıllarda tarımsal ve zirai alanda da dron talebinde artış yaşandı. Türkiye bu kategoride halen ABD’nin oldukça gerisinde olsa da topraklarımız pazarın büyümesi için büyük bir potansiyeli barındırıyor. Türkiye’de ve dünyada dron’ların tarımsal çalışmalarda kullanımının günden güne artacağını düşünüyorum. Bu da sektöre bundan sonra çokça yatırım yapılacağı anlamına geliyor.
Tarım sektörü için dron’lar nasıl bir fayda sunuyor?
Tarım sektöründe kullanılan dron’lar özellikle son 3 yılda birçok çiftçinin ve diğer tarım işletmelerinin işlerini yürütme biçimini tamamen değiştiriyor. Tarımda kullanılan dron’lar, ürünleri fizyolojik olarak inceliyor, bitki sağlığını izliyor, hastalıklı ve zararlı bitkileri tespit ediyor, ilaçlama, gübreleme ve tohumlama yapıyor. Avantajlarını; %20-%50 oranında ilaç tasarrufu, %5-%7 oranında traktör izi kaybı tasarrufu, traktöre göre 1/20 oranında su kullanımı ile %95 su tasarrufu, yağış sonrasında ilaçlama sağlayabilmesi, çeltik sahalarında traktör izinden oluşan su dengesizliğinin önüne geçebilmesi, yamaçlardaki meyve bahçelerinde ilaçlamada kolaylık olarak sıralayabiliriz.
Bu konuda tarafları bilgilendirmek için ne gibi adımlar atıyorsunuz?
Tarım sektöründe kullanılan dron’lar oldukça teknik ürünler, bu nedenle kullanımını ve faydalarını çiftçilerimize anlatmak oldukça önemli. Klasik tarım makineleri ve dron’lar arasındaki farkları anlatan açıklayıcı kataloglar ile çiftçilerimizi bilinçlendiriyoruz. Hangi üründe ne kadar fayda sağlayabilir, en minimum girdi ile en maksimum sonuç nasıl alınır ürün bazında değerlendiriyoruz. Özellikle pratik uçuşlar yaparak tarlada dron’a nasıl görevler verilebileceğini göstermek için kişinin kendi tarlasında kendisi ile denemeler yapıyoruz. Yani hem uzaktan hem de bizzat kendi arazisinde ortaklaşa çalışıyoruz.
Çiftçilerin size geri dönüşleri nasıl?
Çiftçiler son 2 yıldır dron teknolojisinin tarıma olan faydalarını görmeye başladı. Özellikle pandemi ile birlikte teknolojiye ve sağladığı avantajlara hızla adapte olmaya başladılar. Bugün özellikle spreyleme ve bitki sağlığını gözleme odaklı kullanımlarda dron’lara olan ilginin arttığını görüyoruz. İlaçlamadaki pratiklik ve verim dron teknolojilerine olan ilgiyi arttırıyor. Özellikle bazı bitkiler var ki dron teknolojisi onlar için mükemmel bir iş ortağı. Mesela çeltik tarlaları su dengesinin oldukça hassas kalması gereken bir bitki türü. Klasik tarım araçları ile yapılan ilaçlamada tarladaki su dengesi bozulduğundan verim kaybı da oldukça fazla. Dron ile havadan yapılan ilaçlamada bu kaybın önüne geçilmiş oluyor. Çiftçilere hem zamandan tasarruf sağlıyor hem de verim kaybının önüne geçiyor. Bu ve verim kaybı diğer tarım ürünleri için de geçerli. Geniş arazilerde hastalık tespiti yapmak da çiftçi için önemli bir iş yükü. Multispektral kameralar ile yapılan hastalık tespiti ile zarar tespiti yapılırken, çiftçinin hastalığa müdahale etmesine imkan sağlıyor. Örnekleri birçok bitkide çoğaltabiliriz, kısacası yakın zamanda çiftçiler tarım dron’larını daha çok tercih edecek.