Hastane mikrobuna çözüm bulundu
Arı Çekirdek Projesi adayı Tesla, hastane mikrobunu yok edecek yeni bir ürün geliştirdi.
Hastane mikrobunu Tesla öldürecek
Türk kimya firması Tesla, keşfettiği anti bakteriyel ürün ile hastane mikrobunu tamamen öldürmeyi başardı. İTU Teknokent içerisinde yer alan ve girişimcilere farklı olanaklar tanıyan İTÜ ARI Çekirdek’in bu seneki girişimcilerinden Tesla’nın keşfettiği bu yeni maddenin bir başka özelliği ise, şu an piyasada kullanılan anti bakteriyel ürünlere göre insan sağlığına kısa ve uzun dönemde herhangi bir etkisinin olmaması.
Hastane mikrobu, öldürüyor
Başta Pseudomonas Aeruginosa olmak üzere farklı hastane bakterilerinin neden olduğu hastane enfeksiyonları, diğer enfeksiyonlara göre yüksek ölüm oranlarına ve tedavi maliyetlerine sahip. Kusursuz sterilizasyon işlemi bile enfeksiyon riskinin yüzde 30'unu engelleyemiyor. Dağıtıcılar tarafından ülkemizde de kullanılan başta triklosan olmak üzere diğer küçük yapılı bileşiklerden oluşan anti bakteriyel bileşikler deri yoluyla vücuda girip, zararlı etkiler bırakıyor.
İki Türk girişimci kimyager tarafından kurulan Tesla’nın buluşu ise deriden geçişi mümkün olmayan polimerik malzemeden oluşan yeni ürünün herhangi bir yan etkisi bulunmuyor. Ölümcül enfeksiyonlara yol açanlar da dahil, pek çok farklı hastane bakterisini yok edebiliyor. Uludağ Üniversitesi’nde yapılan standart testler sonucunda belgelenen ürün düşük maliyetli ve benzerlerinden daha etkili bir ürün.
Arı çekirdek Projesi'nde aday
Sahip olduğu yaklaşık 300’ü aşkın patent ile dünyanın geleceğine 20.yy’ın başında yön veren isimlerden Nikola Tesla’nın ölümünün 70. yılında Tesla, İTÜ Arı Çekirdek Projesi'ne yeni geliştirilen, hastane mikrobunu yok eden anti bakteriyel ürünüyle katıldı.
Türkiye’nin farklı alanlarda dışa bağımlılığını ortadan kaldırmaya yönelik projelerin gelişmesine ön ayak olmayı hedefleyen ARI Çekirdek Projesi’nde bu sene, Tesla’ nın da yer aldığı toplam 13 ekip, 14 Aralık’ta düzenlenecek final gecesinde jüri karşısına geçecek. Birinci girişimci gruba Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü olarak 100.000TL, ikinci girişimci gruba Cardtek Group Özel Ödülü olarak 50.000TL üçüncü girişimci gruba Ege Kimya Özel Ödülü olarak 25.000TL ve dördüncü girişimci gruba Agito Özel Ödülü olarak 10.000 TL verilecek. Finansal ödüllerin yanı sıra 7 girişimci gruba ARI Teknokent’te 1 yıl süre ile ücretsiz ofis imkânı sağlanacak. Kazanan firmalar; hiçbir ücret ödemeden kendileri için tahsis edilen ofisleri kullanacak ve tüm altyapı hizmetlerinin yanı sıra, ortak çalışma alanları, laboratuvar ve danışmanlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilecek.
Yarışmaya katılan diğer şirketler ise, Rovler, Autonomy Tech, Nethings, KarıncaLab, Kılavuz Kuzgun, Saffar, Acrome, Opiniyon, Biyomekanik Takım, BioGuy, GoEnergy, SemanTürk olarak sıralanıyor.