HASTANELER DİJİTAL YOL HARİTALARINI OLUŞTURMALI
Türkiye’nin sağlıkta başlattığı en önemli dönüşüm olarak adlandırılan ve “kamu-özel işbirliği” (PPP) modeli kapsamında hayata geçen şehir hastaneleri hızla yayılıyor. Dijital hastanelerin sayısı da artıyor ve hastanelerde tüm operasyonlar dijitalleşiyor. Örneğin; sağlık verileri mobil cihazlardan takip edilebiliyor, dijital altyapı aracılığıyla her türlü tıbbi cihaz, ağlar ve sensörler birbirlerine bilgi gönderebiliyor. “Dijitalleşme sayesinde hastane bünyesinde kağıt kullanım oranı minimuma indi. Tüm bu süreçte kesintisiz bir iletişim altyapısı ise olmazsa olmaz. Yapay zeka ve robotlar sağlık sektörünü dönüşüme zorluyor” yorumunu yapan Zyxel Kurumsal Kanal Satış Müdürü Ömer Faruk Erünsal, eklemeden geçmedi: “Güçlü veri iletişimi ve büyük veri analizi, kanser hastaları için umut ışığı oluyor. Günümüzde teknolojik gelişmeler neticesinde tedavi süreçlerinde erken teşhis ile hızlıca yol almak mümkün olabiliyor.”
Yapay zekâ; doktorları, hastaneleri ve sağlıkla bağlantılı tüm diğer alanları etkiliyor. Bu nedenle tüm özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarının dijital yol haritasını bugünden revize etmesi ve iletişim altyapılarının yarının ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. “PwC’nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde yer alan 12 ülkeden 11 bini aşkın katılımcı ile hazırladığı “Yapay zekâ ve robotlar sağlık sektörünü nasıl şekillendirecek?” başlıklı araştırmasına göre, yapay zekâ ve robot kullanma isteği giderek artıyor. Teşhis ve tedavinin hızı ve doğruluğu da yapay zekâ ve robotbilime olan ilgiyi en üst noktaya taşıyor” örneğini veren Erünsal, veri iletişim altyapısının önemini şöyle anlattı:
“Yapay zeka geçmişteki ameliyatlardaki verileri bir araya getirerek, yeni ve daha etkin cerrahi teknikleri geliştirebiliyor. Bu sayede, ameliyat öncesi hasta verilerini kullanarak operasyon sırasında cerrahlara yol gösterebilmek mümkün oluyor. Bu şekilde yapılan ameliyatlarda istenmeyen durumların oluşması beş kat azalabiliyor. Zyxel olarak bu süreçte ülkemizdeki hastanelerin iletişim altyapısını hazırlamak istiyoruz. Sağlık sektöründe teknoloji kullanımı ile bilgiye daha çabuk ulaşılabiliyor ve bu alandaki kritik konularda hızlı ulaşımın geri dönüşleri oldukça büyük önem arz ediyor. Hastanelerde birim zamanda üretilen işin maksimum seviyeye çıkarılması, özellikle büyük şehirlerde olmazsa olmaz bir zorunluluk haline geldi. Bu nedenle, sektörde e-dönüşüm ve dijital veri kullanımı mevcut sorunların çözümünde en önemli temel faktörler. Bu faktörlerin hayata geçirilebilmesi için en önemli parametre ise network altyapısı. Hastalara ilişkin bilgilerin merkezileştirilmesi için verilerin merkezi bir veri tabanında ya da birbiriyle etkileşimli bir yapıda olmaları gerek. Yakın gelecekte herkes için ‘tek tip tıp’ uygulaması yerine, ‘kişiselleştirilmiş tıp’ uygulamalarının ön plana çıktığı bir geleceğe doğru hızla ilerliyoruz. Büyük verinin mümkün olan en hızlı bir şekilde analizi ve hiper bağlantı sayesinde milyonlarca kişinin hayatı kurtulabilir. Zyxel olarak tüm çözümlerimizi merkezi yönetim platformuna taşıyoruz. Böylece yerleşik ve merkezi yönetim tabanlı çözümlerle hastane yöneticileri ve çalışanlarının tüm iş süreçlerini yönetip kolayca kontrol edebilecekler, tüm bilgileri tek bir platformda toplayabilecek ve hastalarına daha çok zaman ayırabilecekler. Bu çözümler sayesinde teknolojik dönüşümle teşhis ve tedavi süreçlerini geliştiren sağlık ve araştırma kuruluşları, hızlı veri analiziyle kişiye özel bir yaklaşım sergileyebilecek ve kanser hastalarının zamanla yarışına destek olabilecekler. Bu noktada bütünleşik ve kesintisiz veri iletişimi çok önem kazanacak. Türkiye’de başta İstanbul ve İzmir olmak üzere kamu ve özel sağlık kuruluşlarında Zyxel teknolojileri ile hastalara sunulan hizmet kalitesini artırıyoruz. Sağlıkta dijital dönüşüm projeleri kapsamında 2020’de yatırımların artacağını ve ağ ürünlerine ilginin beklenenden daha çok olacağını öngörüyoruz.”