Hastaneler kabuk değiştiriyor
Elektronik kayıtlardan, uzaktan sağlık uygulamalarına kadar uzanan değişim sürecini yaşayan sağlık sektöründe, sayısal hastaneler de en önemli halkalardan birini oluşturuyor. Tam bir otomasyonun sözkonusu olduğu bu hastaneler, her noktadan anlık elektronik bilgi akışı ile kağıtsız ve hızlı bir tedavi sürecini adresliyor. 2009 yılı Şubat ayı sonu itibarıyla hasta kabülüne başlayan Acıbadem Maslak Hastanesi de yeni nesil sayısal hastane örneği olarak dikkat çeken hastanelerden biri. 191 yatak kapasitesiyle 13 dönüm arazi üzerinde 40 bin metrekare kapalı alanda kurulu olan hastanenin sayısal yapısının yanı sıra ileri medikal teknolojileri ile de Doğu Avrupa ve Ortadoğu içinde de tıbbi referans merkezi olma hedefi taşıdığını belirten Acıbadem Bilgi Sistemleri Grup Müdürü Kemal Kaplan, hastanede sağlık hizmeti ihtiyaçlarını tek noktadan son teknolojiyle karşılayabilecek bir yapı ile oluşturulduğunu vurguladı. Acıbadem Maslak hastanesinde RIS/PACS , ilaç yönetim sistemi ve ERP sistemi ile bütünleşik çalışan Cerebral (HBYS) sisteminin hastane uygulamalarının kalbini oluşturduğunu ifade eden Kaplan, Acıbadem Grubu içindeki Mobil Sağlık Hizmetleri ile Acıbadem sistemleri arasında da CRM sistemleri vasıtasıyla bütünleştirmenin de bulunduğunu dile getirdi.
Bir sayısal hastane günlüğü
Bir sayısal hastanede muayene süreci
Acıbadem Maslak Hastanesi’nde bir hastanın hastaneye başvuru ve sonrası süreçleri de hastanenin Cerebral’i üzerinde şekilleniyor. Hastanın gerekli kayıt işlemleri hastane yönetim sistemi Cerebral’den tamamlanarak randevu işlemi gerçekleştiriliyor. Bu randevu, ilgili doktorun Cerebral üzerinden kontrol edebileceği ekrana düşüyor. Muayene sonrası gerekli tetkikler aynı sistem üzerinden açılıyor. Bu noktadan sonra radyoloji bölümünden kaydı kontrol edilerek RIS sistemine girilmiş oluyor. Doktor, PACS sistemi üzerinden hasta ile ilgili görüntüleri kontrol ederek ve dikte işlemini gerçekleştiriyor. Raporlar radyolog onayından sonra hastaya teslim edilecek hale geliyor. Hastanın radyolojik görüntüleri Cerebral arayüzünden PACS arayüzü bağlantısı ile web üzerinden de görüntülenebiliyor.
Bir sayısal hastanede yatan hasta tedavi süreci
Hekim serviste yatan hastasını vizite geldiğinde hasta odalarında yatağın yanında yer alan dokunmatik sayısal ekranlardan kendi yetkinliği çerçevesinde hastanın Cerebral sistemi içinde yer alan tüm bilgi ve kayıtlarına ulaşıyor. Ekranlardan erişilebilen canlı bilgiler, tedavinin bütün aşamalarının anında hastalar ile paylaşımasını da sağlıyor. Tüm rapor, tahlil sonuçları, radyoloji görüntülerine bu ekrandan ulaşan hekim, muaynesini yaptıktan sonra tedavi yöntemine karar veriyor. Yine bu ekrandan ilaç ve bakımla ilgili istemlerini de Cerebral(HBYS)üzerine giriyor. Bu istemler, ilaç yönetim sistemine de otomatik olarak gönderiliyor. Servis hemşireleri de hekim istemlerini sistemde görerek planlamalarını yapıyor.
Farklı medikal teknolojiler
Medikal teknolojileri ile de dikkat çeken Acıbadem Hastanesi’inde; radyoterapi için kullanılan Rapidarc teknolojisi, vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yönelik bir teşhis yöntemi olan FLASH CT, laparoskopiye olanak tanıyan Da Vıncı gibi son teknolojiler yer alıyor.
30 dakikalık radyoterapi 2 dakikaya iniyor
Radyoterapi Uzmanı Bülent Yapıcı’nın verdiği bilgiye göre Rapidarc, “Hacimsel Yoğunluk Ayarlı Arc tedavisi” denen ve hastanın ışın tedavi süresini kısaltan, bir kanser tedavi cihazı. 30 dakikalık radyoterapi süresini 2 dakikaya kadar indiren ve kendisi de bir lineer hızlandırıcı olan Rapidarc’ın diğer LINAC cihazlarına göre üstünlüğü ise radyoterapide lineer hızlandırıcıların ürettiği x-ışınlarının, hastalıklı bölgeye belli bir tedavi planlaması dahilinde uygulanması.
Yeni nesil ameliyat teknolojisi
Hastanede yer alan bir başka önemli medikal teknoloji de Da Vinci isimli bir cihazla gerçekleştirilen ‘robot yardımlı laparoskopi ameliyatı’. Yeni geliştirilmiş üçüncü bir ameliyat yöntemi olan bu uygulamada Da Vinci robotuyla yapılan laparoskopik cerrahide, maksimum 5 delikten en hassas ameliyatlar yapılabiliyor. Operasyonda, göbek üzerinden 12 milimetrelik kesi açılarak vücut içine bir teleskop yerleştiriliyor. Operasyonu gerçekleştirecek olan doktor, ameliyat masasının dışında yer alan bir konsoldan organları 3 boyutlu ve 10 kat büyütülmüş olarak görebiliyor. Cerrah vücut içine sokulan 4 kolu, 2 kumanda kolu ve ayağının altında bulunan pedallarla yönlendirerek operasyonu gerçekleştiriyor.