“Hata yapmaktan korkmuyoruz”
İnovasyon ve Ar-Ge, şirketler için olmazsa olmaz hale geldi. Kurum kültürünün temeline “inovasyon” olgusunu yerleştiren 3M, kurulduğu günden bu güne inovasyon odaklı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
3M Türkiye Ar-Ge Direktörü, Orta ve Doğu Avrupa Güvenlik ve Grafik Ürünleri Ar-Ge Yöneticisi Ali Kuday ile 3M’in faaliyet gösterdiği alanlar, 2015 sonuçları ve 2016 yılı beklentileri üzerine konuştuk.
3M daha çok hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor?
3M, 5 ana iş birimi bazında yönetiliyor. Buna karşın neredeyse tüm endüstrilerde faal durumda. Sağlık, elektronik ve enerji, endüstriyel ürünler, tüketici ürünleri, görüntü ve güvenlik olmak üzere 5 ana iş biriminin yanı sıra, bu 5 ana iş biriminin altında çeşitli alt şirketler de mevcut. Yaklaşık 30 farklı alt şirketimiz bulunuyor. Bu 30 şirket, endüstrinin büyük çoğunluğunda faaliyet gösteriyor.
3M için Ar-Ge’nin önemini anlatır mısınız?
3M, 1902 yılında kurulduğunda hedefi çok daha farklıydı. Hatta 3M’in adının açılımından da anlaşılabiliyor: Minnesota Mining and Manufacturing. Yani madenciliği hedefleyen bir şirketti. O günkü kurucular, şirketin ilk aldığı arsada çıkan mineral, istedikleri mineral olmadığını görünce yeni bir iş modeli bulmaya çalışıyorlar. Bugün 3M’in arkasında duran o “inovasyon” kelimesi, iş modelini değiştirme cesareti ile başlıyor. Ar-Ge’nin de ilk tohumları o zaman atılıyor. Çünkü ellerinde “hiçbir işlerine yaramayan” bir hammadde var ve “Bunu nerelerde kullanabiliriz?” sorusunun cevabı bulunmaya çalışılıyor. Sonucunda 5 yıl boyunca “Minnesota Mining and Manufacturing” zarar ediyor. Ben bu 5 yıllık dönemi 3M için hazırlık dönemi olarak görüyorum. Bu hazırlık evresinin ardından ilk defa bir zımpara ürünü olarak kendi ürünlerini piyasaya çıkarıyorlar ve yavaş yavaş para kazanmaya başlıyorlar. Bundan sonra üzerine konulan her yeni ürün, 3M’de Ar-Ge’ye yapılan yatırımlar sayesinde hazırlanıyor. Bugün de Ar-Ge, 3M’de “firmanın kalbi” olarak tanımlanıyor. Sadece tanımlamakla kalmıyor; 3M, kendi ligi içinde cirosuna oranla en fazla Ar-Ge yatırımı yapan firmalardan birisi. 2018 yılı itibariyle 3M tüm cirosunun yüzde 6’sını (bugün 5,6 ila 5,7 arasında) Ar-Ge’ye yatırıyor olacak.
Bizim için önemli olan 3 tane alt yapı unsuru var. Bunlardan birincisi teknoloji; bilgiyi üretebilmek. Sonrasında son kullanıcının beklentileri ile bilgiyi örtüştürebilmek. Bunu da olabildiğince pazarda olarak, farklı sektörlerde bulunarak ve yaratıcılığımızla yapmaya çalışıyoruz. Bu iki unsurun ortak paydasında ise ürün ortaya çıkıyor.
3M’in en büyük elementi ise insiyatif kültürü. Bizler hata yapmaya açık bir kültürüz. Hatanın insanları durdurmaması gerektiğini ve hata yaptıkça insanların daha fazla insiyatif almak için cesaretleneceğine inanan bir kültürden geliyoruz. Bu da bizi aynı zamanda müşteriye gidip, rahatlıkla o müşteriyi içeriye taşımamızı ve içeride bilgilerle örtüştürmemizi sağlıyor.
3M için 2015 nasıl geçti?
Ar-Ge açısından baktığımızda 2015 bizim için çok kritik bir yıldı. 2015’te biz Müşteri Deneyim Merkezi’mizi açtık. 2015 aynı zamanda Ar-Ge tabanımızın çok büyüdüğü bir yıldı. Uygulama mühendisleri sayımızın arttığı ve daha farklı platformlarda çalışmaya başladığımız bir dönem oldu. Ayrıca 2012’de Çorlu’da üretim tesisimizin temelini atmıştık. Bu tesisle sadece Türkiye’ye değil, bölgeye üretim yapacağız. 2015’te bu tesis de faaliyete geçti ve ihracata başladı. 2015 bu açıdan bizim için çok kritik bir yıl oldu. Aslında hem Ar-Ge alanında hem de üretim alanında, Türkiye diğer ülkelere göre bir adım öne geçti. 2016’da da bu devam edecek. Bununla beraber 3M’i Türkiye’de daha aktif hale getirmeye çalışıyoruz. Ar-Ge burada çok önemli bir unsur. Pazara her an, her durumda farklı birimlerimizle gidebiliriz. Önemli olan, pazarın isteğini içeriye taşıyabilmek ve üretmeye başlamak. 2012’den beri yaptığımız çalışmalarla bugün o konuda yeterli duruma geliyoruz. Bir taraftan kendimize de yatırım yapmaya devam edeceğiz.
Müşteri İnovasyon Merkezi’nden bahseder misiniz?
Müşteri İnovasyon Merkezi ile son kullanıcıların, müşterilerin ve pazarın bizi daha iyi tanımasını, sadece kullandıkları ürünle ilgili değil, ne gibi çalışmalar yaptığımızı ve ne gibi çalışmalara imkanımızın olduğunu görmelerini amaçlıyoruz.
Merkez, 3 ana kısımdan oluşuyor. İlk etapta merkezin pek fazla bilinmeyen kısımları ile ziyaretçilerin kafasında soru işaretleri yaratmayı amaçlıyoruz. Daha sonra teknoloji platformlarımızla tanıştırıp, bu bağlantıları nasıl yaptığımızı anlatıyoruz. Son kısımda da pazardaki ürünlerimizle nasıl olduğumuzu gösteriyoruz. Farklı ürünlerin farklı uygulamalarını gösterip, ziyaretçilerimizde değişik fikirler oluşmasını sağlıyoruz. Amacımız olabildiğince çok ziyaretçiyi burada ağırlayıp, kendimizi daha iyi tanıtmak ve yeni çözümlere, yeni ürünlere son kullanıcılarla beraber ulaşmak.
3M Bilim, yeni bakış açısı
Biz senelerce 3M İnovasyon diye bilindik. Markamız da büyük oranda tüketici ürünleriyle bilindi. Diğer kimyasal firmalarına, mekanik firmalarına baktığınız zaman onların imajından daha farklı bir imaja sahip olduk. Bu güzel bir şey, çünkü müşterinin bize olabildiğince açık olmasını sağlıyor. Ama aynı zamanda biz hala bir bilim firmasıydık, hala da öyleyiz. 2015’le beraber 3M Bilimi’ni “Hayatın her anında” sloganıyla biraz daha ön plana çıkarmaya çalıştık.
Bilimimiz sayesinde hayatın her alanında olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz. Mikro replikasyon, aşındırıcı mineraller ve akrilik yapıştırıcılarla bilimi kullanıyoruz. Ama bilimi alıp araba lastiklerinden çocuk bezine, mutfak temizlik bezlerinden araçlardaki iç malzemelere kadar taşımaya çalışıyoruz.