Havacılıkta Yakıttan Sonraki En Büyük Kalem İstihdam
Pegasus Hava Yolları Kabin Hizmetleri Direktörü Ersel Geyik, teknoloji kullanımının Kabin Hizmetleri’ni nasıl daha verimli hale getirdiğini ve genç çalışanlarla iletişim için yapılan dijital uygulamaları paylaştı.
Pegasus Hava Yolları Kabin Hizmetleri Direktörü Ersel Geyik, yaklaşık 3 yıldır bu pozisyonda görev yapıyor. “Bizde diğer departmanlardan farklı bir yönetim şekli var. Çünkü hiç görmediğiniz bir ekibi yönetiyorsunuz” diyor Geyik. “Kabin ve kokpit diğer departmanlardan çok daha farklı. Kabindeki arkadaşlarımız her uçuşta farklı yüzlerce misafire dokunuyor. Her uçuşta farklı ekipler birlikte görev alıyor. O yüzden ofisten bu arkadaşları yönetmek eski yöntemlerle çok mümkün değil. Dijital teknolojileri kullanmak zorundasınız.” Yapılması gerekenlerden birini bir bilgiyi aynı anda 2 bin kişiye aktarmak olarak tanımlıyor Geyik. “Ayrıca o bilgiyi arkadaşların aldığından da emin olmanız gerekiyor ki, uçuş esnasında misafirlere aynı kalitede hizmeti verebilsinler.
Biz bunun için önce kabinle yola çıktık. Smart Cabin uygulamamız üzerinden arkadaşlarımıza misafirle ilgili verileri sağlıyoruz. Uçağımızda kaç yolcumuz var? Özel durumlu yolcular var mı? Özel servis alacak yolcular ve uçuş öncesinde hizmet satın alanlar kimler? İndiğimiz meydana özel temizlik hizmetlerini kimden alacağız? Uçak içindeki kılavuzlarımız güncel mi? Tüm bunlar Smart Cabin sisteminde yer alıyor ve her uçuşta güncelleniyor.” Geyik, sistemi geliştirmek için yurt dışındaki örnekleri sürekli takip ettiklerini ifade ediyor.
Bir de örnek veriyor: “Burada bana bağlı 1960 çalışan var. Bu arkadaşların performansını takip etmem gerekiyor. Bu arkadaşlarım sahada, uçağın içerisindeler. Oradaki kabin amiri arkadaşım, her uçuş sonrasında diğer arkadaşların performansını Smart Cabin üzerinden değerlendiriyor. Bu sayede ben hiç görmediğim bir arkadaşımın performansını da takip edebiliyorum. Onun haricinde kendi dashboard uygulamalarımızı geliştirdik. Çalışan kaç kişi var, kaç kişi ayrılmış, kaç kişi yarı zamanlı çalışıyor? Misafire dokunduğumuz yerde ne durumdayız? Misafir memnuniyetinde kabin ekibinin etkisi nedir? Bunlar kendi dashboardumuzda görüp varsa dokunmamız gereken yerler, onlara eğiliyoruz. Havacılıkta yakıttan sonraki en büyük kalem istihdam. Bunları da dijitalden takip etmek durumundayız. Bizim için çalışan memnuniyeti, iç misafir memnuniyeti olmazsa olmaz bir konu. Mutlu bir çalışan mutlu bir misafire etki ediyor.”
Gençleri Sistemin İçinde Tutmak Çok Önemli
Sistemin özellikle genç çalışanları canlı tutmak adına da büyük fayda sağladığını ifade ediyor Geyik. “Departmanımızda 20-25 yaş arasında bin küsur arkadaşımız çalışıyor” diyor. “Bu arkadaşlarımızın dijitalle araları bizden çok çok daha iyi. Onlarla mail haricinde Instagram’dan da buluşuyoruz. Kendi kabin ekiplerimiz için oluşturduğumuz departmanın Instagram hesabı var. Sadece kabin ekibi arkadaşlarımız orayı takip ediyorlar. Bazı bilgileri direk oradan yayınlıyoruz. Duyurularımızın kayıtlı olması için PIN sistemi üzerinden yapıyoruz ama Instagram’dan da küçük küçük hatırlatmalar yapıyoruz. Görseller, videolar, olgu vakaları koyuyoruz. Örneğin bir arkadaşım misafir karşılamada çok iyi, çıkıp onu Instagram’da anlatıyor. Ya da güvenlikle alakalı bir konuyu yakaladı.
Onun videosunu çekip oradan yayınlayabiliyor. Biz bu şekilde dijitali kullanmaya çalışıyoruz. 1960 çalışanımız var, 1850 kişi bizi takip ediyor şu an. Ve burada hiçbir zorunluluk yok. Arkadaşlarım kendi istekleriyle bir şeyler yapıyorlar. Ben buradan bir görsel veya videoyu ekip odasındaki ekrana gönderebiliyorum. Arkadaşlarıma buradan dokunuyorum. Ekranlardaki konuları belirli periyotlarda hatırlatmak ve vurgulamak istediğimiz konulara göre değiştiriyoruz. Farklı mesajları orada da verebiliyoruz.
Sivil havacılık kuralları gereği ekiplerimizin her yıl 3 günlük zorunlu eğitim almaları gerekiyor. Her yıl geliyorlar, sertifikalarını tazeliyorlar. Bu zorunlu bir eğitim. Bizim amacımız zorunlu eğitimlerle birlikte bu arkadaşlarımızı dijitalle de besleyerek bilgilerini taze tutmak ya da orayı farklı verilerle beslemek. Arkadaşlarımızı kendi aralarında yarıştırıp bilgilerini taze tutmak amacıyla Easy Brief adında eğlenceli bir eğitim platformu oluşturduk. Bu yarışmada kaybeden yok. Ekiplerimiz bu uygulama ile bilgilerini taze tutuyor ve bu sayede herkes kazanıyor.”