Havada “Bulut Bilişim” var!
Bilişim camiası son günlerde “Bulut Bilişim” kavramını konuşuyor. Bu kavram herkes tarafından farklı yorumlanıyor; açıkcası bir kavram karmaşası var. Tıpkı adı gibi: havada bir bulut var, duman da bundan. Tıpkı birçok topoloji çiziminde, tam olarak anlatılamayan, karmaşık ya da henüz tanımlanmayan şeyleri göstermek için kullandığımız o meşhur “Bulut” gibi. Şuraya bir “Bulut” çizelim ve başlayalım bu “Bulut” proje yöneticilerinin nasıl işine yarayacak diye anlatmaya..
“Bulut Bilişim” topoloji çizimlerinde çokca kullandığımız o meşhur internet bulutu içine bilgisayarlar ile yapılan tüm işlemlerin/uygulamaların taşınması fikrinden doğmuş. Proje yöneticisinin hayatı internet bulutuna taşınacak bu uygulamalar ile nasıl değişecek diye baktığımızda önümüze şöyle bir liste çıkıyor:
• Web-tabanlı test süreçleri
• Web-tabanlı proje yönetim yazılımları
• Web tabanlı uygulamaları kullanarak toplantı yapılması
• Proje takımı ve paydaşları ile bilginin internet üzerinden paylaşılması
• Wiki gibi uygulamalar üzerinden proje takım üyeleri arası bilgi paylaşımı
• Son kullanıcı makinelerine yüklemeden internetten erişilebilecek uygulamalar
• Daha az donanım kullanımı
• Düşük maliyetler
• Daha “Yeşil” proje yönetimi
Bu listedeki maddelerden bir tanesine özellikle dikkati çekmek istiyorum: Web-tabanlı proje yönetim yazılımları. Bu yazılımlar bir noktada web-konferans uygulamalarına benzese de en büyük farkları proje yönetimine özel araçları içermesi ve herkesin aynı anda erişebildiği paylaşımlı ortamlar olması. Bu yazılımlardan ProjectOffice.net, Liquid Planner ve MindManager gibi örnekler de incelemeye değer.
Bulut Bilişim Proje Yöneticisi için sadece içinde bulunacağı yeni dünyayı ifade etmiyor. Bugünlerde birçok şirketin iştahını kabartan Bulut Bilişim Prpjeleri de onları bekliyor. Bilişim teknolojilerinin birçok şirketin günlük işlerini sürdürmedeki desteği vazgeçilmez. Ancak, sistemin sürekliliğinin sağlanmasında ortaya çıkan maliyet, esnek olamama ve karmaşıklık gibi bir takım problemler, özellikle ekonomik kriz dönemlerinde şirketlerin işini giderek zorlamakta. Bununla birlikte bilişim dünyası yapısı gereği teknolojinin hızlı değiştiği ve bu değişimin de yeni yapıları sürekli olarak gündeme getirdiği bir dünya. Fakat şirketlerin de buna ayak uydurması çok zor. Bu nedenledir ki iştahını kabaran şirketler Bulut Bilişimle iş yapma tarzlarında bir değişime gitmeye hazırlanıyor. Proje yöneticilerini de yeni dönüşüm projeleri bekliyor. Kolay gelsin.