Havelsan çözüme ekosistemiyle gidiyor
Havelsan, siber güvenlik alanında oluşturduğu ekosistem ve gerçekleştirdiği ihracat rakamları ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Havelsan, MÜSİAD ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ortaklığıyla Katar’da düzenlenen High Tech Port Fuarı’na katıldı. Türkiye’de üretilen ileri teknoloji ürünlerinin Katar ve Körfez bölgesindeki ülkelere tanıtımının sağlandığı fuarda Havelsan, siber güvenlik çözümleriyle gündeme geldi. Fuar katılımına ilişkin yaptığı konuşmada, siber güvenliğin geleneksel yöntemlerden farklı olduğunu ve ancak milli, yerli çözümlerle sağlanabileceğini belirten Havelsan Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, siber güvenlik alanında mutlaka yerli, milli çözümlerin kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Havelsan’ın siber güvenliği stratejik alan olarak seçtiğini söyleyen Atalay, son iki yılda Havelsan’ın hem kendi elemanları hem de piyasada bu işi yapan irili ufaklı birçok firmayla bir ekosistem oluşturduğunu ve bu ekosistemle Türkiye’nin milli siber güvenlik çözümlerini geliştirmeye çalıştıklarının altını çizdi.
Atalay, “Katar’da yaklaşık 50 milyon dolarlık satışımız var ve bunların tamamına yakını yazılım temelli projeler. Birçok ülkeye yazılım temelli güvenlik ve savunma çözümleri satıyoruz. Bu noktaya gelmiş durumdayız. Yazılım yoğun teknolojik çözümler geliştiren bir firma olarak Havelsan’ın gömülü yazılımdan uygulama yazılımına kadar yapamayacağı hiçbir yazılım yok” dedi.
Siber güvenlikte temel kontrollerin ve ana yönetim sisteminin yüzde yüz milli olması gerektiğini yineleyen Atalay, “Temel fonksiyonların ve kontrol mekanizmalarının size ait olması lazım. Kilidin ne zaman ve hangi şartlarda açılacağına sizin karar vermeniz gerekir. Bir kurum, kişi hatta devlet için siber güvenlik çerçevesini oluşturmaya ve o çerçevenin içindeki ana unsurları milli olarak yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Ülkeler arasında insanlara yansımayan siber savaşların yaşandığının altını çizen Atalay, bazı ülkelerin bu savaşın farkında olduğunu, birbirlerine bilerek saldırdıklarını ancak Türkiye’nin de içinde olduğu bazı ülkelerin bu savaşın içinde olduklarının yeterince farkında olmadığını ifade ederek “Türkiye'deki bilgisayarların yaklaşık yüzde 50'si ele geçirilmiş vaziyette, buna cep telefonlarımız da dahil. Bunlar, birileri tarafından bir yerlere saldırı için kullanılıyor, biz farkında bile değiliz. Bizim makinalarımız köle bilgisayar ve kötü niyetli bir ağın parçası haline getirilmiş” yorumunu yaptı.
‘secmen.ysk.gov.tr’ye TBD İstanbul’dan ödül
Diğer yandan ‘Agile (Çevik) Yazılım Geliştirme’ metodolojileri hakkında çözüm iş birlikleri sağlama, güncel konular üzerine tartışma ve alandaki başarı öykülerini dinleme fırsatı sağlayan Agile Turkey Summit, 5 – 11 Ekim 2015 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi. Ulusal ve uluslararası çapta, alanında uzman eğitimci ve konuşmacıların seminer, eğitim ve konuşmalarıyla geçen etkinliğe, Havelsan Yazılım Geliştirme Otomasyon Birimi Sistem Baş Mühendisi Dr. Eray Tüzün de konuşmacı olarak katıldı. Havelsan’ın 2012 yılında başlatmış olduğu Yazılım Geliştirme Ortamı (YGO) dönüşümü, yazılım geliştirme ortamı verimliliğini artırma ve altyapı maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyor. Havelsan, Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘2015 Bilişim Yıldızları e-Dönüşüm Yarışması’nda da gündemdeydi. Finale kalan siteler, düzenlenen etkinlikte ödüllerini aldı. 2006 yılında Havelsan ve YSK uzman personelleriyle birlikte geliştirilen ve halen Havelsan’ın bakım hizmetini sürdürdüğü SEÇSİS (Seçim Bilişim Sistemi) hizmetleri içerisinde yer alan ‘Seçmen Portalı’, ‘secmen.ysk.gov.tr’, alanında uzman 30 bağımsız jüri üyesi ve halkın oylarıyla ‘e-hizmet kategorisi’ altında birincilik ödülüne layık görüldü.