HAVELSAN’ın Siber Savunma Teknoloji Merkezi kapılarını açtı
HAVELSAN'ın Siber Savunma Teknoloji Merkezi / SİSATEM, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla, 23 Mart tarihinde düzenlenen törenle açıldı.
HAVELSAN yönetiminin yanı sıra çok sayıda üst düzey davetlinin katıldığı açılışta Bakan Yıldırım, siber güvenliği, milli güvenlik olarak kabul ettiklerini kaydederek “Bir ülkenin milli güvenliği neyse, siber güvenliği de aynı. Türkiye siber güvenlik konusunda farkındalık oluşturan ilk 10 ülke arasında yer alıyor” ifadesini kullandı. Bakan Yıldırım, “HAVELSAN'ın Siber Savunma Teknoloji Merkezi, bu işin merkezinde. Siber güvenlik uzmanı aradığınız zaman bulamıyorsunuz. Çünkü kolay kolay yetişmiyor. O halde bu merkezlerle açığı kapatacağız. Bu merkez; bizim siber güvenlik amaçlarımızın, hedeflerimizin kısa sürede gerçekleştirilmesi ve bu alandaki açığımızın kapatılması için önemli bir imkân” açıklamasını yaptı.
Siber saldırı savaş sebebidir
Bakan Yılmaz, “Milli çözümler üreteceğiz, eğitim ve koruma hizmeti vereceğiz, yerli yazılımlar gerçekleştireceğiz, Türkiye'de siber farkındalığın oluşmasını sağlayacağız. Siber saldırı bir savaş sebebidir. Nükleer savaşın verebileceği zararı siz siber saldırıyla verebiliyorsunuz. Türkiye'nin böyle bir tesise ihtiyacı vardı; burada insan kaynağı yetiştirileceğine inanıyorum. İnsan kaynakları gücü; Türkiye'nin bu alanda marka olmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu. HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Öztekin, savunma sanayi şirketlerinin ülke savunması için milli, güvenilir ürünler üreterek dışa bağımlılığı azaltmak için faaliyet gösterdiğinin altını çizerek “HAVELSAN’ın asıl gerçekleştirmek istediği hedef; altyapılarımızı, yazılımlarımızı, üzerinde çalıştığımız bütün enstrümanları milli olarak üretmek. Buna inanıyor ve çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz” dedi.
15 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var!
HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, siber güvenlik konusunun çok kapsamlı bir konu olduğunu vurgulayarak “Siber güvenlik bizim işimizin doğal bir uzantısı. Burası bir Ar-Ge merkezi. Piyasada muadilleri var olan pek çok ürünün yerlilerini yapmaya çalışıyoruz. Bu merkezimiz; test, doğrulama ve eğitim merkezi. Yapılan bir istatistiğe göre dünyada yaklaşık 1,5 milyon siber güvenlik uzmanı açığı olduğu hesaplanıyor. Bunun yüzde 1'nin bizde de olacağı düşünülürse, 15 bin civarında siber güvenlik uzmanı ihtiyacımız olduğu açık. Biz bu merkezde hem siber güvenlik uzmanı yetiştirmeyi hedefliyoruz hem de Türkiye'nin bu alandaki açığını kapatmak üzere bu merkezden vereceğimiz hizmetlerle, kurumların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.