Havelsan’ın gelecek 10 yılına ışık tutacak projeler anlatıldı
Havelsan Genel Müdürlüğüne atanan Dr. Mehmet Akif Nacar, 20 Ağustos tarihinde basın mensuplarıyla merkez yerleşkesinde gerçekleştirilen tanışma toplantısında; Havelsan’ın savunma sanayine yönelik çalışmalarına dair önemli değerlendirmeler yaptı.
Milli Muharip Uçak Projesine Havelsan’ın dâhil olmasına değinen Nacar, “Havelsan, yaklaşık 25 yıla yakın bir süredir simülatörler alanında önemli bir birikime sahip. 2018-19 yıllarında bu birikimi farklı alanlara kanalize edelim diye yola çıktık. Hep birlikte ekip arkadaşlarımızla Milli Muharip Uçak Projesine girmeye karar verdik. Simülatörde geliştirdiğimiz harekât test ortamı yazılımını daha da geliştirerek, yabancı muadilleriyle eş düzeye getirerek kullanıma açalım diye düşündük. Bunun için de 1 yıldan fazla süredir gerek Savunma Sanayi Başkanlığı ve gerek TUSAŞ’la görüşüyoruz.” açıklamasını yaptı. Havelsan’ın yürüttüğü Milli Kurumsal Kaynak Yönetimi (ERP) Projesi hakkında konuşan Nacar, “Kurumsal kaynak yönetimi alanında geliştirmeye başlanan bu yazılıma birçok kamu kurumunun, özel sektör firmalarının, özellikle KOBİ’lerin ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Stok, demirbaş, finans, bordro gibi bütün modülleri içerisinde barındıran çeşitli ölçeklerde bulut ortamına da taşıyabileceğimiz bir platform. 2021 yılında ilk kurulumlarını yapmayı, daha sonra canlıya alma işlemlerini gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.
ORSA Projesi, Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacına hitaben geliştirilecek
Havelsan’ı Havelsan yapan en önemli projelerden birinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 1990’lı yıllardan itibaren geliştirilmeye başlanan ve güncel ihtiyaçlara göre halen geliştirmesi süren Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi Projesi (HvBS) olduğunu dile getiren Nacar, bu projenin bir benzerinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için de projelendirme çalışmalarının başladığını kaydetti. Nacar, konuya ilişkin şunları söyledi: “Diğer bir projemiz yine Komuta Kontrol ve Savunma Teknolojileri birimimizin yoğunluklu olarak geliştirdiği ORSA Projesi. Halen geliştirmesi süren, HVBS Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi Projesi’nin bir benzerinin, daha yeni nesil dediğimiz bir sonraki kuşağının uygulandığı, içerisinde büyük veriden yapay zekâya kadar bütün bulut teknolojilerine kadar kullanıldığı, Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacına hitaben geliştirilecek olan bir ORSA Projesi konusu var. Henüz daha projelendirme aşamasında ama Havelsan’ın ve sektörün ufkunu açacak bir proje.” Popüler teknoloji alanlarından insansız/robotik sistemler alanında da Havelsan’ın çalıştığını vurgulayan Nacar, “Simülatörlerde kullandığımız oto pilot yaklaşımından yola çıktık. ‘Havelsan olarak oto pilot yapabiliyoruz ve o zaman otonom sistem de yaparız’ dedik ve bu şekilde otonom sistemlere girdik. Sürü zekâlı sistemler üzerinde yoğunlaştık. Sadece otonomi değil, aynı zamanda bunların sürü olarak da hareket etmesi konusunda çalışmalar yürüttük” açıklamasını yaptı. Geçen yıl IDEF’te insansız kara aracını sergilediklerini hatırlatan Nacar, “O zaman otonom özellikte değildi, uzaktan kumandalıydı. Son testlerle birlikte aslında bunu da insansız hale getirdik, kendi kendine rotayı takip edebiliyor, belli bir görevi icra edebiliyor. Bu bir Ar-Ge projesi. Hemen algoritmaları uyguladık, sahaya çıktık. Hemen seri üretime geçsin, hemen envantere girsin şeklinde olmuyor. Burada bir süreç var ve o süreç işliyor. Çeşitli projelerle bunu destekleyerek ilgili birimlerin, kurumların hizmetine sunacak şekilde bir noktadayız ve bu güzel bir şekilde bu projemiz de devam ediyor” şeklinde konuştu. Dr. Mehmet Akif Nacar, tüm projelerin Havelsan’ın gelecek 10 yılına ışık tutacak projeler olduğunu ifade etti.