HAVELSAN’ın mühendislik birikimi MMU Projesi’ne önemli katkı sağlayacak
Türkiye’nin en kritik savunma sanayi projelerinden biri olan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’nde HAVELSAN önemli görevler üstleniyor.
HAVELSAN; Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı projesiyle başlatılan MMU projesine, 2011 yılındaki kavramsal tasarım çalışmalarından itibaren sahip olduğu tüm kabiliyetler ölçüsünde destek veriyor. MMU Geliştirme Projesi’ne yönelik olarak HAVELSAN’da 2020 yılında ilk olarak Milli Muharip Uçak Direktörlüğü kuruldu. 17 Nisan 2020 tarihinde ise TUSAŞ ile iş birliği protokolü imzalandı. HAVELSAN; bu iş birliği protokolünden 4 ay sonra da, 19 Ağustos 2020 tarihinde Mühendislik Desteği vereceği alanlara yönelik Genel Şartlar Anlaşması’nı yine TUSAŞ ile imzaladı. Proje kapsamında oluşturulan MMU Çalışma Gruplarında, HAVELSAN personeli de görevlendirilmeye başlandı. 16 Nisan 2021 tarihinde MMU Mühendislik Simülatörü Görsel Sistem Sözleşmesi, 21 Ekim 2021 tarihinde ise MMU STS Destek Sözleşmesi HAVELSAN ile TUSAŞ arasında imzalanarak yürürlüğe girdi. İmzalanan tüm bu sözleşmelerle HAVELSAN; TUSAŞ’a şu teknolojilerin ön tasarımında destek vermeye başladı: Eğitim ve Simülasyon Sistemleri, Lojistik Bilgi Sistemi, Yer Görev Planlama Sistemi, İtki Entegrasyonu, KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) tehdit algılama, Platform Siber Güvenliği ve Harekât Analizi. Bu kapsamda HAVELSAN’ın; gömülü eğitim, mühendislik, pilot ve uçak bakım simülatörü, yazılım teknolojileri, platform siber güvenliği ve bilişim, lojistik destek altyapısı alanlarında projeye maliyet, takvim ve performans bakımından olumlu yönde katkı yapması bekleniyor.
MMU’nun ihtiyaçlarını karşılamak üzere GİS’in geliştirme çalışmaları sürdürülmekte
Milli Muharip Uçak Programı kapsamındaki BÜHSET (Bütünleşik Haberleşme Seyrüsefer Tanımlama Sistemi-ICNI) Projesi’nde HAVELSAN kabiliyetlerine yönelik olan fonksiyonlarının geliştirilmesi, tasarlanması ve prototip birim üretilmesine ilişkin sözleşme çalışmaları devam etmekte. HAVELSAN, 13 Aralık 2019 tarihinde TÜBİTAK BİLGEM ile ‘Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS) İş Birliği Projesi Çerçeve Sözleşmesi’ni imzaladı. Milli Muharip Uçak sistemlerin gerçek zamanlı işletim sistemi ihtiyaçlarını karşılamak üzere GİS’in geliştirme çalışmaları sürdürülmekte. MMU Geliştirme Projesi Ana Yüklenicisi TUSAŞ’ın çözüm ortağı olan HAVELSAN’ın, geçmiş dönemde başarıyla gerçekleştirdiği Barış Kartalı, F-16, HvBS, ADVENT vb. gibi büyük çaplı projelerden elde ettiği mühendislik birikiminin; Eğitim ve Simülasyon Sistemleri, Yazılım Teknolojileri, Platform Siber Güvenliği, Lojistik Bilgi Sistemleri ve Altyapıları alanlarında MMU projesi için önemli katkı sağlaması bekleniyor.