Hayvanlar Alemi
BThaber Köşe Yazısı
Yazar: Devrim Zımba – devrimzimba@yahoo.com
Bir yazımda bahsetmiştim iş yerlerini birer orman gibi düşünür ve çalışanları da davranışlarına göre ormanların sakinlerine yani hayvanlara benzetecek olursak çok temel davranışları ile genel bir tarif yapabiliriz. Hadi biz de biraz eğlenelimJ. Eğlenirken düşünmeyelim çünkü mesaj kaygısı olmayan bir yazıdır.
Aslan: Ormanın kralı diye öğretildi bize. Heybetli görüntüsü, karizmatik duruşu ile tam bir fenomen. Kral pek de çalışkan değildir esasında. Her gün en az 10 saat uyur. Ağır ve hantal hayvanlardır tembel gibi görünürler ama işin aslı farklıdır. Sevgili aslanlar ormanda bir alanı sahiplenir ve o alanı sürekli devriye gezerler. İş yerlerinin aslanları ise; (pozisyonlarından bağımsız olarak anlatıyorum) bazı çalışanları görürsünüz alanlarını gayet iyi bilen, yöneten, çok konuşmayan, genelde yavaş hareket eden ama son sözünü beklediğiniz kişiler olurlar. Bu arada ilginç bir bilgi dünya üzerinde sayıca gerçek aslanlardan çok heykel aslanlar vardır bu durum iş dünyasında da geçerlidir sayın okurumJ. İş yerinde de gerçek aslanlarla yani krallarla heykel olanları yani kralmış gibi olanları birbirinden ayırabilmek önemlidir. J
Kartal: Aslana göre nispeten daha az ünlü ama ormanın en kaliteli hayvanlarından bir tanesidir. Yüksekten uçarlar görüş açıları çok iyidir ve en ince ayrıntıyı bile hızla farkederler. Uçarken çok fazla kanat çırpmazlar yani debelenmezler sakin ve kararlı bir uçuşları vardır ancak avlarını gördüklerinde saatte 350 km hızla dalışa geçebilir ve göz açıp kapayana dek avlarını yakalarlar. İş ormanındaki kartallar da tam olarak böyledir yüksek irtifalarda uçarlar, farklı bakış açıları ile ince ayrıntıları yakalarlar, çok kimse görmeden bir çok şeyi görürler ve buna göre de konum alırlar. Avlarını gözlerine kestirdiklerinde hızla avlarına yönelirler ve genellikle avlarını kaçırmazlar. Genelde üst düzey yöneticiler arasında kartalları sıklıkla görebilirsiniz. Bir kartalın avı olmak istemiyorsanız çok göz önünde olmamanızı tavsiye ederimJ.
Maymun: Şimdi eminim gülümsüyorsunuz J. Aklınıza iş yerlerinizdeki maymunlar mı geldi? Önce biraz gerçek maymunlara bakalım. Maymunlar zekidir sevgili okurum ayrıca çok da sosyal bir hayvandır. Biraz gürültücüdürler, sevgilerini gösterme konusunda cömerttiler insanların sarılmalarına benzer maymunlar da birbirlerinin tüylerini temizlerler. Dilimizde şirin bulduğumuz birisine söylediğimiz “şebek” sözünden de anlaşılacağı üzere insanlar genel olarak maymunları sevimli bulurlar. İş yerlerinde maymunları (olumlu manada) biliyorsunuzdur. Bu kişiler genelde neşeli, hızlı hareket eden, işin stratejisi, taktik hareketleri gibi konularla ilgilenmekten ziyade sosyal konularla ilgilenen, modern iş dünyasının yapıştırıcı olarak isimlendirdiği tiplerdir. Bulundukları ortamı neşelendiren, takımda küslükler ayrılıklar olduğunda rahatsız olan. Kimi zaman bu ayrılığın tarafı olsa da nihayetinde takımın birlikte gülüp eğlenmesini şiar edinen arkadaşlarımızdır. Candırlar, eksik olmasınlarJ.
Çakal: Köpekgillerin en kurnaz üyesidir. Genelde gündüz avlanmaz geceleri tercih eder. Sürü halinde gezerler ve avlanırlar. Kamp alanlarından yiyecek çalmak için insanlara çok yaklaşabilirler o nedenle kamp yaparken asla yiyeceklerinizi ortalıkta bırakmayın. Bir çakal ile karşılaştığınızda göz teması kurup geri geri gidin, asla sırtınızı dönmeyin ve koşarak kaçmaya çalışmayın iş yerinizde de bir çakalla karşılaştığınızda aynılarını yapabilirsiniz ama en önemlisi asla arkanızı dönmeyin tavsiyesidirJ. İş yerlerinin çakalları ortada bıraktığınız başarıları almak için size çok yaklaşabilir, kanmayınJ. Bir bakmışsınız bir toplantıda size ait olan çalışmayı almış kendisi hazırlamış gibi sunuyor böyle bir durumda nerede arkanızı döndüğünü düşünün. Birgün diyelim cesaret ettiğiniz ve çakallarla dans etmeye karar verdiniz, eğer siz de bir çakal değilseniz asla yapmayın, unutmayın er ya da geç ısırılacaksınız.
Yılan: Soğuk ve tehlikeli bir hayvanlardır. Duyu organları açısından oldukça şanssızdırlar. Burunları ve kulakları yoktur. Dilleri yardımı ile kokuları alır. Uzun süre hareketsiz kalmaları ve avlarının üzerlerine hiç beklemedikleri anda saldırmaları ile bilinirler. İş yerlerinde de yılanlar vardır. Yılan olduklarını bilirsiniz genelde hareketsiz dururlar ama size bir soğuk gelir, sevemezsiniz bir türlü. Eminsinizdir sizi sevmediğine ve ilk boşluğunuzda size avlayacağına ama ispat edemezsiniz çünkü hiçbir hareketini göremezsiniz. Siz siz olun yılanlar da bir şey yapmıyor diye masum masum yanlarında dolaşmayın siz bir şeyle uğraşırken zehri aldığınızın farkına bile varamazsınız. Diyelim toplantıdasınız ısırıldığınızda önce bir sıcaklık basar, sonra hafif bir baş dönmesi olur, telaş yapmayın eğer yakınınızda güvendiğiniz birisi varsa yılanın zehrini emme yöntemi ile sizi kurtarabilir. Yılanın zehri nasıl emilir? Girer arkadaşınız söze ve hatalı olmadığınızı, kendisinin de sizinle birlikte çalıştığını asında doğru yaptığınızı size destekleye destekleye söylerse kurtulabilirsiniz. Ama kimse zehrinizi emmezse rahmetiniz bol olsun.
Ayı: İri yarı yapısına rağmen temkinli ve ihtiyatlı bir hayvandır. Diğer yandan oldukça da cesurdur. Ayı yaratılış itibariyle obur bir hayvandır. İnsanlara yakın olması ile bilinir ve sevimlidir bu nedenle en çok oyuncağı ve çizgi filmi yapılan hayvanlardan birisidir. İş yerlerindeki insanları fiziki yapıları nedeni ile ayıya benzetmek hem doğru hem de hoş değildir. Bu nedenle ayıları sevecen yapıları ile tasvir etmek daha doru yaklaşım olur. Bu tipte insanlar kolay kolay küsmez, paylaşımcıdırlar, ekip üyeleri söz konusu olduğunda ne pahasına olursa olsun korurlar. Bazen patavatsız olurlar ama bu art niyetlerinden değil genelde fark etmediklerindendir. İş yerlerindeki ayıları bulun, sevin onları, iyi davranın. Sizi severlerse ki büyük ihtimalle severler ve korurlar her şeye karşı. Fakat düşmanlıklarını kazanmayın olur da ayıları kızdırırsanız size o iş yerinde yaşam hakkı kalmaz.
Tavşan: Çok iyi koku, işitme ve görme duyusuna sahiptirler. Hızlı hareket ederler, hızlı yerler ama aynı zamanda inanılmaz derecede korkaktırlar. Bir çıtırtı duymaları halinde önce dikkat kesilir ortamı iyice dinlerler çıtırtı devam ederse hızla kaçarlar. İş yerlerinin tavşanları da aşağı yukarı böyledirJ. Şirketin karlılığı düşse hemen kulakları ortama kabartır en küçük olumsuz bir yorumu “şirketi yakında kapatıyorlar” diye yansıtırlar. Felaket gelmeye geliyor da acaba hangi yönden tedirginliği içerisindedirler. Gözlerine ışık tutulmuş tavşanların iş yerleri karşılığı üst yönetimden soru almış iş yeri tavşanlarıdırJ. Özellikle üst yönetimle toplantılarda kendilerine bir soru geldiğinde kekeleyerek donarlarJ. Toplantı odasından kaçamayacağı için ilk tepkisi soruyu başka bir katılımcıya transfer etmek olurJ. Sevimlidirler ama yönetici kartalsa tavşanı avlamak en büyük zevki olacaktır.
Timsah: Soğukkanlı avcılar olarak, uzun süre yemeksiz hayatta kalabilirler ve nadiren aktif olarak avlanmaya ihtiyaç duyarlar. Yavaş görünümlerine rağmen, çevrelerindeki en iyi yırtıcılardır. Timsahlar pusu kurmayı seven avcılardır: Balık veya kara hayvanlarının yaklaşmasını bekler, sonra saldırmak için harekete geçerler. İş yerlerinde de timsahlar vardır. Uzun süre kimseye ilişmeden yaşarlar, ağır kanlı ve sakin görünümlüdürler. Ancak avlanma ihtiyaçları olduğunda (iş yerinde tutunmak için bazen av ihtiyaçları olur) gözüne kestirdiği avını uzun süre hareketsiz bekler zamanı geldiğinde güçlü çenesini avına geçirir ve asla bırakmaz. Timsahların sabırları kadar avı için döktüğü sahte gözyaşları onları ele verir. İş yerinde bir timsah tarafından ısırıldınız mı tüh keşke daha uyanık olup kaçsaydınız yok yani kurtuluş. Debelenmeyip hareketsiz kalırsanız belki çenesini açtığında kaçarsınız ama zor yani çok zorJ
Sevgili okurum; ben abarttım biraz, elbette iş yerleri birer orman değildir ve yazdıklarım hayal ürününden ibarettir.
Olur mu! İnsanız biz ve insan gibi çalışırız J.