Hazar bölgesinde iletişim fırtınası
Hazar bölgesinin telekomünikasyon sektöründeki gelişimi ve projeleri tüm detayları ile masaya yatırıldı.
Türkiye Bölgesel Hazar, Orta Asya, Rusya ve Karadeniz Ülkeleri Telekomünikasyon & BT Konferansı ve Sergisi – Caspian Telecoms Konferansı, 28-29 Nisan tarihlerinde bölge ülkelerinden yetkili isimleri 10’uncu kez İstanbul’da Hilton Oteli’nde buluşturdu. Telekomünikasyon sektöründen üst düzey isimler, Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanlıkları’ndan yetkililer, etkinlikte biraraya geldi. Zirveye Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Romanya, Rusya, Türkmenistan, Tacikistan ve Ukrayna gibi ülkelerden yetkili isimler katıldı.
Küreselleşme ve bölgenin telekomünikasyon pazarı ile ilgili süreçlerle, bölgede Türkiye’nin bu başlıklarda artan rolünün ele alındığı etkinlikte, ses iletişim hizmetleri pazarı, telekomünikasyon sektörünün uzun vadeli büyüme kaynakları olarak genişbant ve çokluortamın bölgedeki konumu ile, Hazar Ülkeleri’nde uydu haberleşme başlığında operatörlerin stratejileri öncelikli konu başlıkları oldu.
Bölgenin dev potansiyeli
Etkinliğin ilk oturumunun başkanı olan GVF Uluslararası Program Geliştirme İdari Başkanı Stephane Chenard, Hazar bölgesinde önemli bir yapı oluştuğuna dikkat çekerek, Doğu ile Batı arasında gerçek bir köprünün hayata geçtiği yorumunu yaptı. Ulaştırma Bakanlığı Haberleşmeden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Mustafa Fırat, Türkiye’de sektörün gelişiminin önemine konuşmasında dikkat çekerken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 2. Başkanı Ayhan Beydoğan da, e-imza ve mobil imza, genişbant abone sayısı, Ar-Ge’ye verilen önem ve genç nüfusun bu yapıdaki potansiyeli gibi başlıklara dikkat çekti. Oturuma katılan bölge ülkelerinin kamu ve özel sektör temsilcileri de, iletişim sektöründeki uygulamalar, hedefler ve potansiyeller konusunda deneyimlerini aktardı.