HCI, YATIRIMLARDA ÖNCELİK HALİNİ ALIYOR
Hiper bütünleşik altyapı (HCI); genel tanımıyla donanım tabanlı oluşturulmuş sistemlerin sanallaştırılarak, yazılım tabanlı hale getirilmiş bilişim altyapıları. Bu kategoride asgari gereksinimlerle sanallaştırılmış bir sunucu, yazılım tabanlı bir veri depolama ve yine yazılım tabanlı oluşturulmuş bir ağ yapısından bahsetmek önemli. “Zaten sektörde gördüğümüz çözümler de bu minimum gereksinimleri sağlar durumda” yorumunu yapan Tech Data Altyapı ve Profesyonel Hizmetlerden Sorumlu Teknik Müdürü Hakan Duman’a göre, HCI konusunda kurumsal farkındalık Türkiye’de çok hızla oluştu. Öyle ki, bugün pek çok küçük ve orta ölçekli kategorisine girebilecek şirketler, büyük finans kuruluşları ve telekom şirketleri, hiper bütünleşik altyapı mimarisine sahip ürünleri belirli amaçlar için kullanıyorlar. Kullanmayan firmalar da bunları yatırım planlarına dahil etmek istiyor. Bu altyapının en avantajlı yanı Hakan Duman’ın da belirttiği gibi, her şeyi aynı anda ve tek seferde yapmayı ‘gerektirmemesi’. “Küçük bir proje ile bu altyapıyı kullanmaya başlayıp, bunu zaman içerisinde ihtiyaçlara göre büyütebiliyorsunuz. Bunu yaparken hem performans hem kapasite ihtiyaçlarınızı doğrusal olarak karşılayabiliyorsunuz” örneğini veren Hakan Duman, şöyle devam etti:
“Bir diğer avantaj ise var olan altyapıları bu altyapılara taşımanın, sanallaştırmanın getirdiği yeteneklerle artık çok daha kolay olması. İster mevcutta bir sanallaştırma altyapısına sahip olun, isterseniz fiziksel sistemlerinizi hiper bütünleşik mimariye taşımak isteyin, her iki senaryoda da rahatça bu geçiş sağlıklı olarak yapılabiliyor. Tüm süreçleri sil baştan yürütmeniz gerekmiyor, ancak HCI sistemlerinde belirli bir altyapı gereksinimi olduğu için bu altyapılara geçişte üretici vaka çalışmalarına ve müşterilerin iş ihtiyaçlarına göre proje süreçlerinin kurgulanması gerek.”
HCI, son 5-6 yıllık süre içerisinde sektördeki önemli konu başlıkları arasında yer aldı. Özel bulut altyapılarının entegrasyonu ve otomasyonunun yanında ağ katmanında daha ileri sanallaştırma yeteneklerinin oluşturulması ve konteyner yapılara entegrasyon gibi konular bu süreçte BT yöneticilerinin gündeminde olacak. Bu tespitini “HCI tarafında üreticiler de bu talep ve beklentilere hitap eden çözümler sunuyorlar” yorumu ile pekiştiren Hakan Duman, detayları şöyle anlattı:
“BT şirketleri HCI kurgusu konusunda temelde aynı amaçlara sahipler. Daha kolay yönetilebilir, daha yüksek performanslı, daha esnek, daha ekonomik olması amaçlarıyla ürünlerini bir adım ileriye taşımaya çalışıyorlar. Tech Data Türkiye olarak bu kategoride pazarın büyümesinde ilk odaklı dağıtıcı olarak hareket ettik. Ayrıca portföyümüzde HCI konusunda pazar payı yüksek olan tüm üretici çözümleri bulunuyor. HCI üreticileri arasındaki amaçlarda birleşen bir yapı ile müşteri deneyimlerini çalışmalarımızla daha da iyileştirilirken, HCI üreticileri etrafında şekillenen firmalarla büyüyen bir hiper-bütünleşik pazarı oluşacağını öngörmekteyiz.”