HD Holding IT Manager Abdulaziz Akyol: “SAAS İLE FARK YARATMAK GEREK”
“Bulutistan’la uzun süre beraber çalıştık. Hala bazı güzel projeler üzerine çalışıyoruz. Türkiye’de kendi alanında çok değerli bir firma. Cloud dünyası artık geçelim geçmeyelim diye yorumlar yapılacak bir teknoloji değil. Herkes bir yerden bu platformla geçiş yapmış durumda. Tabi teknolojisinin sınırlarını Türkiye’de Regülasyon belirlemekte. Türkiye de BDDK SPK, KVKK vb.. kurumlar bu sınırları çiziyor. Bu yüzden Türkiye’ye yerel Cloud hizmetleri avantajlı durumda.
Yalnız yakın zamanda çok güçlü ve yenilikçi bir public cloud firması Türkiye’ye giriyor olucak. Ve bu oyunun kurallarını Türkiye’de değiştireceğini düşünüyorum. Bence bu 2023’te özellikle finans gibi enerji gibi regülasyonlara tabi olan birçok şirketin IT tarafını çok fazla şekillendirecek.
Altını çizmek istediğim bir konu var. Cloud tarafında sadece bir sanallaştırma, VDI falan yok. Bu dünya da bir çok teknolojiyle gelmekte. Bunlara iyi bakılmasını öneriyorum. Sanallaştırma platformları kullanmayan kalmadı. Nerde ve nasıl kullandığımız artık çok önemli değil. Aldığımız hizmet kalitesi önemli oldu. Türkiye’ye Cloud firmaları anlamında yeni bulut şirketleri doğmayacağını düşünmüyorum. Ama Cloud teknolojilerini destekleyen çok önemli katma değer katacak servis yöneticileri oluşacağını düşünüyorum. Güçlü ve rekabet dolu bir sektör haline gelecektir. AI, Db, Devops, Data lake, Big Data servisleri gibi yüzlerce servisler daha erişebilir bir hale gelicektir. Şimdiden bu teknolojinin neresinde olduğumuz çok önemli bence.
Ama burada işin en önemli tarafı public cloud’a rakip olarak kimler çıkacak. Ben yerelde bunları bekliyorum. Bulutu tartışmayalım ama gerçekten SaaS servisleri daha iyi nasıl yaparız? Şirketlerin hepsi büyük projeler yapıyor. Finans bu işin en iyilerinden bence. Çünkü mobilitesi ve yazılım stabilitesi, riskleri çok yüksek. Devlet tarafı bu işe öncülük yapacaktır. Güzel şirketler gelecek, Bulutistan bunlardan bir tanesi olacak. Bulutistan gibi şirketleri Azure’a rakip görmek istiyorum. Şirketlerin o mertebeye gelmesi gerekiyor. Herkes kaynak verebiliyor, ama kaynak vermek önemli değil. Bence yönetilebilir hizmetlerde şirketlere katma değerli ve nitelikli işler yapılacaktır. Yerli yazılıma daha destek veren, bulutun içerisinde olan şirketler sadece bir sanallaştırma üzerine değil de servisler üzerine hizmet verdiğinde finans sektörü direkt pazar haline geliyor. Regülasyona tabi, ülke içerisinden çıkarılmayacak her veri bence potansiyel bir müşteri. En büyük pazar burada. Perakende sadece KVKK’ya tabi olduğu için çok rahat. O yüzden public cloud veya public cloud’a benzer Türkiye’nin yerli ve milli Bulutistan gibi şirketlerin de sadece bir sanallaştırma değil, farklı servislere de hizmet vermesinin doğru olacağını düşünüyorum.”