Hedef; açık bankacılık pazarını büyütmek
Ödeme sistemleri ve açık bankacılık çözümleri sunmak amacıyla 2001’de kurulan Eçözüm, 2021 yılında Param bünyesine dahil olduktan sonra yeniden yapılanma süreci yaşandı. Şirket yeni dönemde ‘Finrota’ adıyla yoluna devam ederken, Param’ın bilgi birikimi ve desteğiyle ürün ve hizmetlerini geliştirdi. “Finrota’nın kurumsal adımlarında, tabana yayılarak büyüme stratejisi yer alıyor” bilgisini veren Finrota Genel Müdürü İlknur Uzunoğlu, eklemeden geçmedi: “Kurumsal şirketler tarafında sahip olduğumuz iş birliği zenginliğini, KOBİ’lerle de sağlamaya çalışıyoruz.” Bu hedef doğrultusunda, ihtiyaç duyulan esnekliği yaratmak için portföydeki ürünlerin sayısını artırmaya ve iyileştirmeye devam ettiklerinin altını çizen İlknur Uzunoğlu, sorularımızı yanıtladı:
Finrota, hangi öncelikler ve nasıl bir iş planı ile yeni ve birbirini tamamlayan sistemlerini hayata geçiriyor?
Online tahsilat ve açık bankacılık odağında Finrota’nın büyüme yolculuğunun arkasında katma değerli ürünlerimiz, uzman ekibimiz ve inovasyon gücümüz yer alıyor. Faaliyet alanlarımızda da global trendleri uygulayarak, hizmet sunduğumuz firmalar için finansal değerler yaratmaya, onların dijital dönüşümlerine katkı sağlamaya öncelik veriyoruz. Gelişmiş teknolojik altyapımızla, müşterilerimizin ihtiyaçlarından edindiğimiz deneyim ve bu ihtiyaçlara yönelik çözümlerimizle firmaların tahsilatlarını ve finansal işlemlerini tek ekrandan, zaman tasarrufu sağlayarak otomatize hale getiriyoruz.
Hem kurumsal hem bireysel müşteriler için çözümleriniz var. Bunları geliştirirken ve tanıtırken nasıl bir strateji izliyorsunuz?
Finans ve teknolojinin buluştuğu noktada tahsilatların hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyoruz. Hizmet verdiğimiz firmaların finansal teknolojide rotasını çizmeyi vadediyoruz. Nakitsiz bir topluma dönüşme yolunda, artık ödemeler de dijital gerçekleşiyor. Online tahsilat platformu Netahsilat ile biz bu sürece liderlik yapıyoruz. Netahsilat platformumuz; bayilerden, abonelerden, müşterilerden ve kullanıcılardan gelişmiş tahsilat yöntemleri ile ödeme almaya aracılık yapıyor. Gelişmiş altyapımız sayesinde kullanıcılarımız isterlerse ödeme alacakları noktaya göre çalışma prensiplerini de tanımlayabiliyor. Netahsilat’ın online yazılım sistemi ile Türkiye’de sanal POS hizmeti veren 20 banka ve 3 ödeme kuruluşunun sanal POS entegrasyonu tek ekrandan kullanılabiliyor. Kullanıcılarımıza, Türk Lirası veya dövizli tahsilat yapabilme imkânı sunuyoruz. Alternatif ödeme yöntemleri ve yurt dışı ödeme kuruluşlarıyla tek entegrasyonla ödeme alabilmeyi sağlıyoruz. Uzaktaki müşterilere SMS ve e-posta ile ödeme linki gönderebilme ya da sahada mobil tahsilat yapabilme, Netahsilat’ın diğer özellikleri arasında. Tekrarlayan ödemeler için kart saklama özelliğimiz de var. Bu sayede müşteriler her seferinde kart bilgisi girmeden daha hızlı bir deneyim yaşıyor. Netahsilat, mail order yöntemine de güvenli bir alternatif oluşturuyor. Netahsilat’ın güvenlik algısı, online tahsilat alanında hızlı büyümemizin nedenleri arasında. PCI DSS ve ISO 27001 güvenlik standartlarını içeren 3D Secure uyumlu dijital güvenlik sistemimiz sayesinde tüm ödemeler risksiz bir şekilde yapılıyor. Finansal bilgileri görüntülemenin yanında; cari hesap, e-ticaret entegrasyonu, IVR entegrasyonu ve ERP entegrasyonları ile otomatik aktarım imkânı da sunuyoruz. Kullanıcı dostu arayüzümüz sayesinde zorlanmadan işlem yapabilen firmalar, zamandan tasarruf etme şansı da yakalıyor.
Entegrasyon yetkinlikleri çözümlerinizde nasıl bir yere sahip?
Entegrasyon çalışmalarıyla sunduğumuz çözümlerin etki alanını genişletmeyi hedefliyoruz. 19 farklı muhasebe entegrasyon hizmeti veren çözüm ortaklığımız ile Finrota ürünlerini kullanan firmalara uçtan uca finansal hizmet sağlıyoruz. Bunun yanı sıra BKM entegrasyonumuz ile farklı bankalar üzerinden gerçekleşecek para transferleri ve farklı bankalardaki hesap bilgilerinin konsolide edilmesi işlemlerini yapmaya yardımcı oluyoruz. KOBİ’lerin dijitalleşmesine yönelik yaptığımız özel paketlerle iş alanımızı büyütürken, sektör bazlı dikeylere yönelik çalışmalar da yapıyoruz.
Hedefleriniz ve pazara sunmayı planladığınız yenilikleri paylaşır mısınız?
Ürünlerimiz ve sunduğumuz hizmet deneyimiyle; açık bankacılık, online tahsilat ve finansal yönetim süreçlerinin gelişmesine, iyileştirilmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz. En büyük hedefimiz; maksimum sayıda başarılı ödeme işleminin gerçekleşmesine aracılık etmek ve açık bankacılık pazarını büyütmek olacak. Yenilikler de yapacağız. Çalışmaları hâlâ devam eden Finrota mobil uygulama projemizle, ürünlerimizi tek bir mobil platformda toplayacağız. Tüm finansal hareketlerin takip edilebilmesine olanak tanıyarak, Türkiye’de kendi alanında bir ilk olacak yepyeni bir ürün daha geliştiriyoruz.
Açık bankacılık, finans sektörünü nasıl değiştiriyor? Bireyler, kurumlar, kamu ve regülasyon noktaları bu değişime hazır mı?
2023 yılında yol haritamızı belirleyen en önemli konulardan biri, açık bankacılık lisanslama süreci olacak. Regülasyon sürecinin tamamlanmasıyla, yeni API servis standartları hayatımıza girecek. Açık bankacılık, klasik bankacılık anlayışının dijital dünyaya daha fazla entegre olması anlamına geliyor. Bu dijital entegrasyon sayesinde, şirketlerin ve bireylerin finansal hayatında yeni bir dönem başlıyor. Bankacılık işlemleri ile verinin yön verdiği açık bankacılık, finansal süreçleri hızlandıran ve kolaylaştıran avantajlarıyla gündemde daha fazla yer alacak.
Finrota penceresinden bakarsak; açık bankacılık hizmetlerinde her yıl artan bir ivme ile büyüdüğümüzü söyleyebiliriz. Tüm banka hesap hareketlerini tek ekrandan kolayca yönetme, hesap bilgilerini konsolide etme olanağı sağladığımız NetEkstre’den yararlanan firma sayısı, 2022’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 36 arttı. 29 bankanın hesap hareketleri entegrasyonunun olduğu NetEkstre ekosisteminde, 1.800’den fazla aktif firma bulunuyor.
NetEkstre ile firmalara; banka hesap bilgileri ve hesap hareketlerini görüntülemenin yanı sıra raporlama çözümleri de sunuyoruz. Ayrıca banka hesap bilgilerinin online olarak ERP/Muhasebe sistemlerine aktarılmasına, böylece banka hesap hareketlerinin tek panelden anlık olarak takip edebilmesine yardımcı oluyoruz.
Açık bankacılık hizmetlerinin kapsamını nasıl geliştiriyorsunuz?
Fiziki ve sanal POS raporlama sistemi Posrapor, farklı banka ve ödeme kuruluşlarına ait işlemleri ortak bir veri formatında görebilmeyi sağlıyor. Posrapor ile firmalara; tutar, komisyon, taksit sayısı, kart programı, vade tarihi gibi önemli bilgileri içeren raporlar sunuyoruz.
Geniş bayi veya müşteri ağı bulunan firmalar, nakit yönetim sistemi çözümü E-DBS’yi (Elektronik Doğrudan Borçlandırma Sistemi) tercih ediyor. E-DBS sayesinde, yapılan mal ve hizmet satışlarına yönelik fatura tahsilatları otomatik olarak gerçekleştirilebiliyor. Farklı bankalardaki doğrudan borçlandırma sistemi işlemlerini tek panelden yönetebilme imkanına sahip olan firmalar; faturalarının tahsilatı için talimatlar oluşturabiliyor ve limitlerini takip edebiliyor.
Yenilikçi ürünlerimizden TÖS (Toplu Ödeme Sistemi) ise toplu para transferi işlemlerini, EFT, Havale, SWIFT gibi nakit transferlerini tek bir seferde birden fazla banka ve hesaba gerçekleştirmeye yardımcı oluyor. TÖS ürünümüz; finans ve muhasebe çalışanları ile yöneticilerin, farklı araçlar kullanmalarına gerek kalmadan, banka ve ödeme-tahsilat süreçlerini tek portaldan yönetmelerini mümkün kılıyor. Firmalar, toplu ödeme dosyasını sisteme yükleyerek veya manuel ödeme ekleyerek ödeme bilgilerini ve planını oluşturabiliyor. TÖS, ödeme bilgileri için şirket içi gelişmiş onay yapısı oluşturabilmeyi ve şirket içi yetkileri dağıtabilmeyi de sağlıyor. Sistem, belirlenen tarih ve saatte ödemeleri otomatik olarak gerçekleştiriyor. Kullanıcılar, ödemelerine ait ön akıbeti alabildiği gibi sonuçları takip ederek gerçekleşen ve gerçekleşmeyen ödemeleri de analiz edebiliyor. Ödenmeyen kayıtlar için de yeniden işlem başlatılabiliyor. Firma dilerse; alıcı hesapları topluca sistemine yükleyerek ve alıcı listesinden sadece tutar bilgisi girerek, ödemelerini hızlıca oluşturabilme, alabilme imkânına sahip oluyor.