Hedef, Almanya’ya 1 milyar dolarlık yazılım ihracatı
Türkiye yazılım piyasasının hedefinde, sadece Almanya’ya 2015 yılına kadar bir milyar dolarlık ihracat yer alıyor. Ülkemizin bunu gerçekleştirmemesi için hiçbir engel bulunmuyor.2011 yılında 30,5 milyar dolarlık iş hacmi bulunan Türkiye bilişim pazarının, 2012 yılı tahminlerinde 33 milyar dolara kadar yükseleceği öngörülüyor. Hızla gelişen pazarın ivmesini artırabilmesi için lokomotif olarak yazılım pazarı öne çıkıyor. Zira bugüne kadar teknolojinin gerisinde kalmasıyla eleştirilen Türkiye, bu kez Avrupa’nın bile önünde olabileceğini yazılım alanında ortaya koyuyor.
Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği’nin (İMMİB) organize ettiği Almanya gezisinde, ülkemizin bilişim sektörü temsilcileri ile Almanya’nın önemli şirketleri bir araya getirildi. Gezi sırasında İMMİB ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) yetkilileri sunumlar gerçekleştirirken, Alman şirketlerin ilgisi oldukça üst düzeyde gerçekleşti.
Bu gezide yaklaşık 70 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türkiye yazılım endüstrisinin, hem ülke sayısını hem de yaptığı ihracat hacmini artırabileceği görüldü. Türkiye yazılım ihracatının yüzde 12 ile en büyük kısmını Almanya’ya gerçekleştirirken, daha da fazlasının olması için çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Geziye katılan heyette bulunan YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ufuk Güneş ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, Türkiye’nin yazılım ihracatı için yüksek potansiyelinden bahsettik. YASAD’ın öncelikli hedefinin 800 milyon dolarlık yerli yazılım pazarını büyütmek olduğunun altını çizen Güneş, bunun için kamuda yerli yazılım kullanımını ve yazılım ihracatını artırmaları gerektiğini vurguladı.
Kamunun yerli yazılımı ürün olarak kabul etmesi gerekiyor
Kamuda yerli yazılım konusunda bakanlıklarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Güneş, İnterpromedya’nın Ankara’da gerçekleştirdiği Savunmada Bilişim Konferansı’nda oldukça verimli ilişkiler geliştirdiklerini söyledi. Yerli yazılımların savunma sanayisinde yer bulması için ekosistem oluşturma çalışmaları yürütülmeye başlandığını belirten Güneş, artık ortak çalışmalar yürütülebilir duruma geldiklerini ifade etti. Güneş’e göre, kamuda yerli yazılım kullanımının önündeki en önemli sorunlardan birinin, yerli yazılımın bir ürün olarak kabul edilmemesi.
Bilişim Zirvesi ilişkilerin devamına ev sahipliği yapacak
Almanya’daki gezinin oldukça olumlu geçtiğini dile getiren Doğan Ufuk Güneş, bu ilişkilerin sıcak tutulması için İnterpromedya’nın düzenlediği ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi’ni fırsat olarak yabancı şirketlere sunduklarını belirtti. Güneş, görüşmelerin devamı halinde yazılım pazarının önemli ivme kazanacağına inandığını aktardı.
İstihdam açısından yazılım sektörünün bir şans olduğuna dikkat çeken Güneş, ara eleman sıkıntısı çekildiğini, sertifikasyon programlarıyla bunu gidermek istediklerini aktardı. Güneş’in verdiği bilgilere göre, sanayi tesisinde bir kişi istihdam etmek için 70 bin ila 100 bin dolar yatırım gerekirken, yazılım alanında istihdam için 3 bin dolar yeterli oluyor. Bu da özellikle genç nüfus işsizlik oranlarının yüksek olduğu ülkemizde çok önemli bir fırsat yaratıyor.
Sanayi devriminden bu yana, ülkemizin bulunduğu coğrafyadaki ülkeler genelde treni kaçırdıkları için yeterli gelişmeyi gösteremedi. Şimdi Türkiye’nin geride olmadığı, hatta birçok ülkenin önünde olduğu ve işgücünü kullanarak katma değer sağlayabileceği bir sektör var: Yazılım.
“Yazılım alanında Almanya’nın beş yıl önündeyiz”
IMD World Competitiveness verilerine göre, Türkiye mühendislik kalitesinde Avrupa ülkelerinin hemen hepsinin üzerinde yer alıyoruz. Özellikle üretimin kaydığı Doğu Avrupa ülkelerine kıyasla ülkemizdeki mühendislik kalitesi fark yaratıyor. Aynı raporda Türkiye’nin BT yeteneklerinin de ne denli gelişmiş olduğu gözler önüne seriliyor.
Almanya’daki gezide, yazılım alanında en az 5 yıl ileride olduğumuzu gördüklerini aktaran YASAD Başkanı, Almanya’da gerçekleştirilen CloudZone fuarındaki çözümlerin ülkemizde çok daha fazlası olduğunu dile getirdi.
Almanya toplamda 67 milyar dolar yazılım ithalatı yapıyor. Türkiye bu rakama sadece 30 milyon dolarlık ihracatla katılabiliyor. Sadece Bosch 547 milyon avro yazılım ithalatı gerçekleştiriyor. YASAD Başkanı, Türkiye’nin 2015’e kadar sadece Almanya’ya yazılım ihracatını bir milyar dolara çıkarma hedefini koyduklarını belirtti. Bu rakam ülkenin tüm yazılım sektörünün bile üzerinde bulunuyor ancak gerçekleşmemesi için de hiçbir sebep bulunmuyor.