Hedef: Çocukların teknoloji okuryazarlığını artırmak
Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği iş birliğiyle çocukları dijital geleceğe hazırlama hedefiyle hayata geçirilen ‘Yarını Kodlayanlar’ projesinin 5’inci dönem Gönüllü Koordinasyon Toplantısı yapıldı. Yaklaşık 200 gönüllü eğitmenin katıldığı etkinlik kapsamında, gönüllülerin kapasite gelişimine yönelik çalıştaylar düzenlendi ve projenin saha yansımalarını konu alan toplantılar yapıldı.
‘Yarını Kodlayanlar Gönüllü Koordinasyon Toplantısı’; ‘Gönüllüler bağlantıda’ temasıyla ve çevrim içi olarak düzenlendi. Ağustos 2016’dan bu yana Türkiye genelinde 110 bini aşkın çocuğa ulaşan ‘Yarını Kodlayanlar’ projesinin 5’inci yılında gönüllü eğitmenlerin yönetiminde 70 bin çocuğa daha kodlama eğitimi verilmesi hedefleniyor. Açılış etkinliği; MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Anıl Yılmaz, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır’ın konuşmalarıyla başladı. Etkinlik; alanında uzman konuşmacıların katıldığı ‘Yeni Neslin Teknolojisi ve Eğitimi’, ‘Yeni Neslin Yetkinlikleri ve Girişimcilik’, ‘Yeni Nesil Gönüllülük’ ve ‘Küresel Amaçlar ve Sosyal Etki’ konulu panellerle devam etti. Toplantıda, Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı, dünyaca ünlü fizik mühendisi ve mucit Canan Dağdeviren de bir konuşma yaptı. Konuşma ve panellerin ardından gönüllülerin de her aşamasında içinde olduğu bir mini müzik şöleni düzenlendi. Açılış etkinliği, Habitat Derneği YouTube kanalından canlı yayınlandı.
‘Bilişimle Üretim’ projesi önümüzdeki eğitim-öğretim yılında uygulanmaya başlayacak
MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Yılmaz, açılış konuşmasında ‘Yarını Kodlayanlar’ projesinde ulaşılan sonuçların gerçekten takdir edilecek seviyede olduğunun altını çizerek “Özellikle küresel salgın nedeniyle devam eden uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerimizin gönüllü faaliyetlerinin ne kadar büyük fark yarattığını yakından deneyimledik. İnsani gelişme alanında önemli toplum projeleri yapan bu iki STK ile ortak çalışmalarımızı 2020 şubat ayında imzaladığımız protokolle kurumsal bir temele oturttuk. Özellikle yapay zekâ alanında 3 ildeki merkezlerde yüz yüze kodlama eğitimleri planlamıştık. Bunları yapmak mümkün olmasa da, önümüzdeki süreçte çevrim içi olarak, diğer birçok faaliyeti oldukça verimli bir şekilde yürüttüğümüz gibi, gerçekleştireceğiz. Benzer bir faaliyeti yürüttüğümüz, üç boyutlu tasarım, kodlama, akıllı cihaz tasarımını yaparak öğrenmeyi içeren ‘Bilişimle Üretim’ projesi önümüzdeki eğitim-öğretim yılında yaklaşık 6 bin okulda 4.-7. sınıf arası öğrencilerle standart öğretim programı olarak uygulanmaya başlayacak. ‘Yarını Kodlayanlar’ projesinin de Bakanlığımızla iş birliği içinde çok daha yaygınlaştırılarak, benzer sonuçlara ulaşmasını bekliyorum” açıklamasını yaptı. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Süel, “Çocukların teknoloji okuryazarlığını artırmak hedefiyle 5 yıl önce Habitat Derneği iş birliğiyle başlattığımız ‘Yarını Kodlayanlar’ projemizle, tüketen değil, üreten bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak istiyoruz” ifadesini kullanarak “Eğitim içeriklerimizi zenginleştiriyoruz. Tamamen gönüllülük esasına dayanan projemizin asıl kahramanları; eğitmenlerimiz. Onlarla birlikte çocuklarımızı dijital geleceğe hazırlamaya devam edeceğiz” dedi. Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hazır ise şunları vurguladı: “‘Yarını Kodlayanlar’ projemizle geride kalan 5 yılda 550 gönüllümüzle Türkiye’nin 81 ilinde toplamda 110 binden fazla çocuğumuzu kodlama ile buluşturduk. Kodlama eğitimlerinin yanı sıra hayata geçirdiğimiz kampanyalar ve hackathonlar ile çocuklarımızın gündelik sorunlara ilişkin teknolojiyi merkeze alan çözümler üretebilmeleri için büyük emek harcadık. Projenin yeni dönemiyle birlikte ise geride kalan 5 yıl içerisinde edindiğimiz birikim ve tecrübenin de yardımıyla birlikte eğitim içeriklerimizi farklı yaş gruplarına özgü ve belirli alanlarda derinleşen bir yapıya kavuşturuyoruz.”
Kodlama vasıtasıyla vücuda mesajlar gönderiyoruz
Canan Dağdeviren, “Biz öğrencilerimle birlikte vücuda uyumlu, esnek elektronik aletler yapıyor ve bu aletlerle vücutta var olan değişiklikleri anlamaya çalışıyoruz” ifadesini kullanarak “Attığımız her adımda kodlamanın çok önemli olduğunun farkındayız. Kodlama dersi alan ve hayal kurmaya devam eden öğrencilerimizi de tebrik ediyorum. Hayal kurmak, hayalin peşinden gidebilmek, hayali bilimin rüzgârıyla ileriye götürmek çok önemli. Burada fizik, kimya, biyoloji, matematik, kodlama, tıp alanlarını birleştirip olmamış bir şeyi yapmaya çalışıyoruz. Çip teknolojilerini inceltip, eğip bükebileceğimiz formlara getirmeye çalışıyoruz. Bunları vücudumuzun içine yerleştiriyor ve kodlama vasıtasıyla vücuda mesajlar gönderiyoruz.
Aynı şekilde, vücudumuzdan aldığımız bilgileri tıp doktorlarına aktarmayı hedefliyoruz. Bilimde öğrendikçe ve paylaştıkça çok iyi yerlere gelebiliyorsunuz. Herkesin kendi olarak yola devam etmesi çok önemli. Yılmadan, pes etmeden, çok çalışarak, farklı insanlarla temas halinde olarak, fikir üreterek devam edebilirsiniz. Hayallerinizin peşinden her zaman koşun. Hayatta yapılan hiçbir şeyin zaman kaybı olmadığının ve hiçbir şey için geç kalınmadığının farkında olun. Öğrencilerimize gönüllü olarak kodlama gibi zor bir bilgiyi sunabilmek çok büyük bir erdem. Tüm öğretmenlerimizin emeklerine sağlık” açıklamasını yaptı.