Hedef dünya markası olmak
Netaş; katma değer yaratan projeler gerçekleştirmeye ve özgün teknoloji üreterek büyüme hedefleri kapsamında, 2014 yılını stratejileri paralelinde tamamladı. 2014’te vergi sonrası net kârını 2 milyon TL’den 12 milyon TL’ye çıkaran Netaş’ın 2014 yılında satış gelirleri TL bazında yüzde 17 artarken, şirketin kayıtlı siparişleri de önceki yıla göre yüzde 42 arttı ve 469 milyon TL’ye ulaştı. Şirket, operasyonlardan da 27 milyon TL nakit yarattı. Konuyla ilgili olarak bilgi veren Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, 2014 yılının verimli ve stratejileri paralelinde tamamlandığını belirtti. Bölgesel sistem bütünleştirici olma yolunda çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Altay, şöyle devam etti:
“2014’te alınan siparişlerin yüzde 30’unun yurtdışından gelmesi bu yolda önemli bir adımdı. Bunun yanında, dikey sektörlerde derinleştik ve bu sayede uluslararası pazarlarda büyüme sağladık. Bunun temelinde yeni nesil ürünler geliştirmemiz var. Yeni nesil teknolojilerde ürün ve çözüm geliştirip, bölgesel sistem bütünleştirici olma yolunda önemli adım attık.”
Müşterilere sundukları ‘akıllı’ çözümleri ulaşım, şehir, afet yönetimi, bina, stadyum, e-devlet uygulamaları gibi başlıklarla örnekleyen Altay, “Dikey sektörlerde enerji, finans ve bankacılık, telekom, spor, perakende sektörlerini belirledik” dedi.
Teknoloji ihracatını artıracağız
2014 yılında Netaş, faaliyet gösterilen ülkelerde derinleşmeye verilen önemle Cezayir, Bangladeş, Kazakistan ve Özbekistan’da çalışmalara imza attı. 2013 yılına kıyasla yurtdışı satışlarda yüzde 110 büyüme sağlandığını vurgulayan Altay, 200 küresel operatöre yazılım ihraç ettiklerini söyledi. Ar-Ge’de dünya standartları ve Türkiye’nin hedeflerine paralel çalışma yaptıklarını ifade eden Altay, şu bilgileri verdi:
“Dünya markası olmayı hedefliyoruz ve 4G-LTE Advanced teknolojisini geliştirdik. Bu yapı laboratuvarlarımızda çalışıyor. Sürüm 11’i havaya süren birkaç şirketten de biriyiz. Siber teknolojide yerli teknoloji ekibi kurduk, kendi ürünlerimizi geliştirdik. Savunma alanında ise zaten 25 yıldır çalışıyoruz. Böylece çok patent de üretiyoruz. Geçen yıl 32 patent ile bu alanda ikinci olduk. Bu yılki hedefimiz ise 35 patent ve bu sayıyı artırmak. Tüm bunlarla amacımız, teknoloji ihracatını artırmak.”
Yerli kullanım desteklenecek
Finansal sonuçlarla ilgili bilgi veren Netaş CFO’su İlker Çalışkan da, “2014 yılı için paylaştığımız öngörüyü bire bir yerine getirdik. 2015’teki finansal hedeflerimizi, satış gelirlerinde yıldan yıla dolar bazında yüzde 7 artış, FAVÖK marjının 100 baz puan artması ve işletme faaliyetlerimizle nakit yaratmak olarak belirledik” derken, kontrollü büyümeyle kârlılığı artırma odağının devam edeceğini vurguladı. Toplantının ardından soruları yanıtlayan Altay, şunları söyledi:
“Türkiye’nin teknoloji ihraç edebilen bir ülke olduğunu anlamak önemli. Netaş dışında 4G geliştirme çalışmalarının olması sevindirici. Önümüzde lisansların verilmesi süreci var. Ama beklentim, devletin daha fazla yerli kullanımını destekleyeceği yönünde. Biz işbirliklerine açığız ve Kron işbirliğimiz bunun verimli bir örneği. Dünyaya satmak için önce ülkenizde kullanmanız lazım. Bu nedenle 4G’de önceliğimiz Türkiye. Bir tarafta da dikey sektörel uzmanlık ve derinleşmek, belli sektörlerde en iyi olmak hedefimiz. Kuzey Afrika’da büyümek istiyoruz ve Türk Cumhuriyetleri de bizim için önemli.”