Hedef: “Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmak”
Türkiye’de bilim politikalarının oluşturulmasında en yüksek karar organı olan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında 15 Aralık’ta toplandı. Toplantıda BTYK üyeleri 2011-2016 Ulusal Bilim Teknoloji ve Yenilik Stratejisi taslak dokümanı da karara bağlandı. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Enstitüsü’nde 22.si gerçekleştirilen toplantıya Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Nükhet Yetiş, YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, rektörler, bakanlık müsteşarları ve ilgili kurum yöneticileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teknoloji ve yenilik çalışmalarının rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir bir ekonominin temeli olduğunun bilinciyle en başından beri bu konuya özel önem verdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Biliyoruz ki, güçlü Türkiye, bilgiye, bilime atılan temeller üzerinde yükselecektir.
En önemli hedeflerimizden biri, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almaktır. Bunu başarabilecek potansiyelimizin olduğuna inanıyor ve bu konuda kararlılıkla ilerliyoruz.
2005 yılı Mart ayında yaptığımız 11. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantımızda en çok ihtiyaç duyduğumuz konulardan birinin, bilgiyle hayatı buluşturmak olduğunu, bunun için de stratejik davranmamız gerektiğini söylemiştik.”
Bütün bunlarla birlikte, milli gelirden Ar-Ge’ye ayrılan pay için koydukları hedeflerin henüz gerisinde olduklarını da unutmadıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, hükümet olarak bu konudaki hedeflere ulaşmak için her türlü desteği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söyledi. Özel sektörün, üniversitelerin ve kamu araştırma enstitülerinin de bu konudaki çalışmalarını hızlandırmalarını, bu konuyu gündemlerinin birinci maddesi haline getirmelerini beklediklerini vurgulayan Erdoğan, “Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak için, üretim ve ihracatımızın içinde ileri teknolojili ürünlerin payını yüzde 5’ten yüzde 20’ye çıkarmamız gerekiyor. Bunun için bugüne kadar 76 işletmeye Ar-Ge Merkezi Belgesi verdik ve bugün bu merkezlerde çalışanların sayısı da 10 bini geçmiştir. 2002’de göreve geldiğimizde Türkiye’de Kurulu teknopark sayısı sadece 2 iken, bugün kurulu teknopark sayısı 39’a ulaştı ve bunların 26 tanesinde Ar-Ge ve teknoloji üretimine başlandı. Teknoparklarda bulunan şirketlerin yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar, gelir ve kurumlar vergisinden muaftır. Faaliyette olan 26 bölgede kurulu şirket sayısı 1451’e, ihracat ise 540 milyon dolara ulaşmıştır” dedi.
22. BTYK toplantısında ele alınan bazı konular
• 2005-2010 Bilim ve Teknoloji Politikaları Uygulama Planı değerlendirilmesi
• AB 7. Çerçeve Programı Türkiye Performansı
• 2011-2016 Bilim ve Teknoloji İnsan Kaynağı Stratejisi ve Eylem Planı
• Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi 2011-2016
• Enerji, Su ve Gıda Alanlarında Ar-Ge Yenilik Stratejisi Hazırlanması