Hedef; en yüksek yerlilik oranıyla 5G’yi kullanmak
İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinin organizasyonuyla ‘6G Çalıştayı’nın üçüncüsü, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın katılımıyla 23 Eylül tarihinde düzenlendi.
Çalıştayda konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, haberleşme alanında üstün olanların ilk çağlardan bugüne liderliğe sahip olduğunun altını çizerek, “Eskiden ulağa sahip olan ve onun taşıdığı mesajı bilen kişinin savaşın seyrini değiştirebildiğini biliyoruz. Bugün veri ile petrolü karşılaştırıyoruz. Bu, dünyanın seyrini değiştirebilecek bir alan. Bunu sadece haberleşme mühendisi olduğum için söylemiyorum. Gerçekten bütün alanları birebir çok yakından etkileyen bir sektör. Eğitim, sağlık, tarım, sanayi, turizm aklınıza ne gelirse gelsin diğer tüm sektörlerde elektronik haberleşme sektörünün etkin ve verimli kullanılması, bu sektörlerdeki verimliliğin anahtarıdır” değerlendirmesini yaptı. Mobil bant genişliğine olan ihtiyacın arttığına dikkat çeken Sayan, “Bilişim sektörleri açısından pandeminin de etkisinde son on yılda çok büyük bir gelişme oldu. Ama 2020 yılında bu son on yılın daha ötesinde, 2021’i de katacak olursak, çok daha ivmeli bir şekilde bu alanda ihtiyaç olduğu ortaya çıktı” dedi.
Türkiye’de haberleşme alanındaki yerlileşme çabalarına dair detaylar veren Sayan, “Türkiye’de haberleşme oranlarına baktığımız zaman yerlilik oranımız yüzde 1 idi. Bugün baktığımız zaman yüzde 22. İyi bir yerde miyiz? Henüz değil ama yüzde 1’den yüzde 22’ye çıkışı biz üç yıl içerisinde başardıysak, önümüzdeki süreçte bu oranın nasıl katlanarak artabileceğini ve nasıl bunu başarabileceğimizi de biliyoruz. Hedefimiz 2023 yılında vatandaşlarımızın en yüksek yerlilik oranına sahip olacak şekilde 5G’yi kullanmaya başlıyor olması” şeklinde konuştu.