Hedef farklı da olsa; herkesin aklı hep tatilde
Kariyer.net’in, çalışanlara ve işverenlere yönelterek yaklaşık 55 bin yanıt aldığı “Yaz tatili planları” anketinin sonuçları açıklandı. Sonuçlar, çalışanların yıllık izinlerini prosedürler uygun olduğu müddetçe yoğun olarak yaz aylarında kullandıklarını gösteriyor, ancak ankete katılan çalışanların yüzde 18’inin çeşitli nedenlerden dolayı yıllık izin kullanamadıkları da ortaya çıkarıyor. Çalışanların tatil planlarını yaparken öncelikleri ise ‘çalıştıkları kurumun yıllık izin prosedürleri’. Bu noktada, işverenlere sorulan “Çalışanlara yönelik yıllık izin kullanımı ile ilgili bir prosedürünüz var mı?” sorusunu yanıtlayanların yüzde 37’si “Hayır, diledikleri gibi kullanabiliyorlar” yanıtını verirken, yüzde 29’u “Çalışanın pozisyonuna göre değişebiliyor”, yüzde 20’si “Evet, birer haftalık periyodlarda kullanabiliyorlar”, yüzde 10’u “Evet, iki hafta kesintisiz izne çıkıyorlar”, yüzde 4’ü de “Yarısını yaz, yarısını kış aylarında kullanıyorlar” yanıtını verdi. Bu sonuçlar ışığında, şirketlerin yüzde 63’ü çalışanlarının yıllık izin kullanımlarına yönelik prosedürler uygularken, prosedürün içeriği kurumdan kuruma değişiklik gösterebiliyor.
Çalışanlara yöneltilen “Yaz tatilini kaç gün kullanıyorsunuz?” sorusuna yanıtlayanların yüzde 32’si “10-15 gün” yanıtını verdi. Soruya cevap verenlerin yüzde 25’i “1 hafta” derken, yüzde 18’i “2 farklı zamanda birer hafta”, yüzde 18’i “Maalesef iznim yok”, yüzde 7’si de “Hafta sonu ile bağlayarak 4-5 gün” yanıtını verdi. Yaz döneminde birçok sektörde işlerin yoğunluğunun azalması ve çalışanların yazlık bölgelere giderek, şehrin karmaşasından uzaklaşmak istemeleri yıllık izinlerin yaz döneminde planlanmasına sebep olurken, anketi yanıtlayanların yüzde 18’i çeşitli sebeplerle izin kullanamadıkları için yaz döneminde de çalışmaya devam ettiği yanıtını verdi.
Çalışanlara yöneltilen ve sonunu tamamlamaları istenen “Benim tatil planım…” cümlesinde anketi yanıtlayanların yüzde 28’i “Deniz, kum, güneş” dedi. Çalışanların yüzde 25’i “Doğa ile iç içe tatiller”, yüzde 18’i “Yeni tatlar yeni kültürler tanımak” ve yüzde 15’i de “Tarihi ve turistik geziler” yorumunu yaptı. Yanıtını “Kişisel gelişim ve eğitim programlarına katılmak” olarak tamamlayanların oranı ise yüzde 14.