Hedef küreselde de tanınan bir Ar-Ge şirketi olmak
Ardıc, bilişim ve iletişim teknolojileri alanında Ar-Ge çalışmaları yapmak üzere 2008’de kurulmuş. Yurtdışında da çalışmış ve deneyim kazanmış Türk mühendislerden oluşan beş kişilik bir ekiple işe başlayan şirket, bugün 20’yi aşan kadrosuyla Gebze’de TÜBİTAK Teknoloji Serbest Bölgesi’nde faaliyetlerine devam ediyor. “Varoluş amacımız, geleceğin iş ve yaşam gereksinimlerinden yola çıkan teknolojik yenilik ve buluşları, uygulama alanı olan çözümler halinde hayata geçirmek” diyen Ardıc Genel Müdürü Hülya Karaerkek, bu amaç doğrultusunda hareket ederek gelecek yıllarda küresel çapta bilinen bir Türk Ar-Ge şirketi olmak istediklerini ifade etti. Karaerkek, “Her zaman yeni ve yüksek teknolojilerle çalışmaya devam edeceğiz. Böyle başladık, böyle devam edeceğiz. Ürün ve hizmetlerimizi çeşitli işbirlikleri içerisinde sunmayı sürdüreceğiz. Daha büyük ve daha da oturmuş bir Ar-Ge şirketi olmak istiyoruz. Küresel platformlarda da tanınmış, marka olmuş bir teknoloji şirketi olma hedefimiz var” şeklinde konuştu.
“Asya’da gördüklerimiz bizi etkiledi”
Kuruldukları günleri anlatan Karaerkek, yurtdışındayken en büyük amaçlarından birinin Türkiye’ye dönüp bilişimde Ar-Ge yapabilmek, inovasyon ve Ar-Ge kültürünün yaygınlaşmasında kendilerinin de katkısı olmalarını istediklerini belirtti. Karaerkek, Türkiye’ye dönmeden önce beş seneyi Asya’da geçirdiklerine değinirken “Orada devletin de desteğiyle teknoloji şirketlerinin nasıl büyüyüp marka olduğuna, beyin göçünün tersine döndüğüne şahit olduk. Bundan çok etkilendik, niye Türkiye’de bu olmasın dedik” şeklinde konuştu. Ardıc, ilk yıllarında Linux tabanlı iki adet gömülü işletim sistemi geliştirmiş, bu ürünü Android tabanlı olarak geliştirdiği mobil gömülü işletim sistemi izlemiş. Karaerkek, “Çalışmalarımızı, kullanıcı cihazları platformu ve bu cihazlar üzerinde çalışan gömülü mobil işletim sistemleri üzerinde yoğunlaştırdık. Mayıs 2010 itibariyle Türk Telekom’un Ar-Ge iş ortağı da olduk” dedi.
Pilaros ve ArCloud çözümleri
Ardıc’ın geliştirdiği çözümlerden ikisi Pilaros ve ArCloud. Pilaros, şirket tarafından mobil gömülü işletim sistemi olarak geliştirilen yüksek güvenli bir mobil platform. Akıllı telefon ve tabletlerle sunulan çözümler konusunda daha ileriye gitmek isteyen vizyonerler için tasarlanan çözüm, kendi özel cihaz yönetimi, kullanıcı yönetimi, güvenlik ve bulut servisleriyle bütünleşme özellikleriyle mobil fırsatlar dünyasını şirketlerin ayağına getirmeyi hedefliyor. Diğer yandan akıllı telefonlar ve tabletlerdeki inovasyon ve büyüme dalgası, bulut tabanlı uygulamaların etkisiyle farklı şekillere bürünüyor. Artık her an internete kolaylıkla bağlanabilen mobil cihazlar sayesinde bulut bilişiminin faydaları giderek artıyor. Ardıc da ArCloud Bulut Servisleri Platformunu geliştirmiş. ArCloud, mobil cihazlar için tasarlanmış yüksek performansa sahip bir bulut platformu. Bu platform, içinde sosyal ağ oluşturma, kişisel bulut depolama, internet üzerinden yayın, canlı video ve buna benzer birçok uygulamayı barındırıyor.