Hedef niş alanlar ve yeni iş ortaklıkları
Üretim sektörüne yönelik ERP bilgi birikimiyle yola çıkan Aktek, farklı alanlarda çözümleri ile niş alanları adresleyen gelişim sürecinde.Akkök Şirketler Grubu’nun teknolojik altyapısına destek vermek amacıyla 11 yıl önce temelleri atılan ve 2007 yılından bu yana pek çok sektörden farklı şirketin bilgi teknolojileri ihtiyaçlarını karşılayan Aktek, bugün 73 kişilik bir kadro ile hizmet veren bir şirket. Grup şirketlerinden gelen üretim sektörüne yönelik süreç bilgisi ile öne çıkan şirket, bugün geliştirdiği yeni işbirlikleri ile niş alanlarda çözümler ortaya koyarak yoluna devam ediyor. Akkök içinde BT tarafında büyüme kararı aldıklarını belirten Aktek Genel Müdürü Hakan Korkmaz, bu kapsamda hangi alanlarda kiminle ne işbirliği yapabileceğine baktıklarını ve potansiyelleri değerlendirerek ilerlediklerini, niş alanları adresleyen henüz çok yaygın olmayan uzmanlık gerektiren çözümlerin kendileri için önemli olduğunu belirtti. 2007 yılından bu yana geçen süreçte (Project Management Professional) sertifikasyon sürecini tamamlayarak Proje Yönetim Ofisi ile çalışmaya başladıklarını ve yeni iş ortaklıkları ile hizmet yelpazelerini geliştirdiklerini dile getiren Korkmaz, “Veri merkezleri hizmetleri, sanallaştırma altyapıları, felaket yönetimi gibi başlıklar çalıştığımız alanlar arasında sektörlerde ise üretim sektörü başta olmak üzere enerji ve kimya bilgi birikimimizin olduğu alanlar. Niş alanlarda da geliştirdiğimiz çözümlerimiz söz konusu” diye konuştu. Aktek olarak 2015 yılına kadar planlarında grup dışına yapılan işleri yüzde 25, grup içi işleri ise yüzde 75 oranında öngördüklerini belirten Korkmaz, “Geldiğimiz noktada ise bu oranı çoktan geçtik. Bu yılda bu oran yüzde 72, yüzde 28 oldu. Aktek olarak da bu yılı iyi kapatıyoruz. Planladığımızın üstünde bir ciromuz var. 16.2 milyon TL olan geçen yıl ki ciromuz bu yıl ki ciromuzu 23 milyon TL ciro ile kapatacak gibi gözüküyoruz” diye konuştu.
“Üretim sektörü süreç bilgimiz en güçlü yanımız”
Aktek olarak genelde kendi ürün yelpazelerini hep ERP olduğunu belirten Korkmaz, “Burada karbon elyaf süreci ile çok yakından ilgili Aksa’nın bir potansiyel ortaklık durumu çıktı. Bizim karbon tarafına kurduğumuz sistemlerle ilgili de çok pozitif bilgiler edindik ve geri dönüşler aldık. Karbon elyafın dünyadaki stratejik önemine bakıldığında ne kadar stratejik ise BT altyapısında bizim uyguladığımız kısımda da biz o kadar iddiaalıyız. Çünkü üretimin süreçleri gereği insan bütünleştirmesine açık bir bütünleştirme süreci değil bu. O yüzden de sanayi ekipmanları ile ERP’yi konuşturacak şekilde bir altyapı kuruldu. Bizim de kendimizle gurur duyduğumuz yer; diğer ERP uygulayıcılarından farklı olarak işin içinde üretim var ise öne çıkan saha tecrübelerimiz. Hatta kendimizi öyle bir alana konumluyoruz. Biz ERP’nin standart uyarlanmasında değil, sektörlere özellikle üretim sektörüne sahip olduğumuz bilgi birikimini paylaşmak anlamında değer katabileceğimizi düşünüyoruz. Üretimin her alanında süreç bilgisinden dolayı varız. Bunun yanında çimento farklı üretim alanı olarak baktığınızda kimya, enerji olsun o taraflarda da bilgimiz var” şeklinde konuştu.
Gündemde pek çok proje var
Son yıllarda geliştirdikleri iş ortaklıklardan birinin de EMC iş ortaklığı olduğunu belirten Korkmaz, gündemde yaptıkları projeler hakkında da şöyle konuştu: “SEDAŞ’ın ERP sistemini barındıracak altyapıyı biz tutuyoruz. Bizim veri merkezimizde duruyor. 7/24 izleme hizmetini ve şu anda yaklaşık 110 noktanın 7/24 ulaşılabilirliğini sağlıyoruz. Bütün fatura ve vezne operasyonu arıza sistemleri “ALO186” diye bir çağrı merkezimiz var. O çağrı merkezi üzerinden gelen bütün arızaların kaydı yapılıyor. İleriye dönük olarak da saha otomasyonu gibi kurumsal varlıkların yönetimiyle saha ekiplerinin mobilizasyonu anlamında da yazılımlar geliştiriyoruz. Yedekleme tarafında da altı ay boyunca yüksek veri barındıran Oracle veritabanlarının altı ay içindeki herhangi bir anına on saniye içinde gidebiliyoruz. Şimdi bunun benzerini 2012 projesi olarak Akkök tarafına da uyguluyoruz. Akkök’ün Yalova ve İstanbul arasındaki bütün verisini karşılıklı yenileyecek bir felaket yönetimi merkezi projemiz var. Yaklaşık 500 bin dolarlık bir veri merkezi yaptırıyoruz. Bu sadece bina maliyeti. Birbirini üç dört dakikayı geçmeyecek şekilde takip edebilecek bir altyapı kurmayı planlıyoruz. SEDAŞ’taki tecrübe bu konuda önemli oldu.
Niş alanlara özel çözümler
Aktek olarak eğildikleri niş alanlardan birinin de iş ortakları Akademedia ile birlikte hayata geçirdikleri işçi sağlığı ve iş güvenliği çözümleri olduğunu da belirten Korkmaz, büyük işyerlerinde özelleştirmelerle hekimliğin taşeronlaşmasıyla bir otomasyon açığının ortaya çıktığını gördüklerini ve bu doğrultuda revir otomasyonu olarak tanımladıkları işçi sağlığı sistemi olduğunu belirten Korkmaz, şöyle konuştu: “İnsan kaynakları modülleri ile bütünleşik hasta takip sistemi bu. Bunu sadece bir hasta takip sistemi olartak bırakmadık arkasından bunu işçi sağlığı, iş güvenliği ile ilgili olan ilave modüllerimiz var. IRONIC isimli çözümümüz, İşyeri Sağlık Birimi Otomasyon Sistemimiz. Çalışan sağlığı alanında bilişim altyapısı oluşturuyor. Web tabanlı bir otomasyon sistemi. İşyeri sağlık birimindeki tüm işlemler, otomasyon sayesinde takip edilebilir, sorgulanabilir ve raporlanabilir hale getiriliyor. Bir de İSGPro isimli Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği Otomasyon Sistemimiz var. Bu yıl çıkan karbon emüsyonu takibi konusunda çözüm sunan bir sistem. Ölçümlemenin de içinde olduğu dört modülden oluşuyor. Şimdi pazarda karbon emüsyonu ve çalışan hasta takip sisteminden oluşan bir sistemimiz oldu. Bu konuda da pazarda yer arıyoruz büyük ihalelere giriyoruz.”
“Akcloud” ile bulut hizmetleri
Aktek olarak bulut hizmetlerini de veri merkezlerinde “Akcloud” isimli ürünleri ile aylık kullanım bedeli karşılığında sunacaklarını da ifade eden Korkmaz, “Veri merkezlerinde işi mümkün olduğu kadar otomatik hale getirebilmek için veri merkezlerinde altyapıyı tasarlıyoruz. Wmware ve HP desteği alıyoruz. Farklı bir şeyler yapma niyetiyle yürüyoruz. Ardıç’ın da Wmware altyapısını kurduk” dedi.
Aktek olarak enerji başlığı adı altında kendileri için önem kazanan konulardan birinin de Sedaş’ta hizmet verdikleri uzaktan sayaç okuma sistemleri olduğunu da dile getiren Korkmaz, şu anda Aktek olarak bu konuda ciddi bir altyapı ile destekleyebilecekleri bir hizmet modeli sunduklarını belirtti. Toplam on marka ve 18-20 modeli okuyabilecek bir altyapıya sahip olduklarını belirten Korkmaz, “Bizim burada boşluğunu gördüğümüz genelde tek marka-model, bir sayaç üreticisinin yazılımının kullanılması. En son çıkan OSOS otomatik sayaç okuma şartnamesinde üç yerli üç yabancı sayaca geldi konu. Bizim Sedaş bölgesi içinde yüzde 99,5 üzerinde sayaç okuma oranımız var. Biz bu bilgi birikimi ile OSOS’u AKOS (Aktek Sayaç Okuma Sistemi) olarak değiştirdik. Bunu da web’ten bütün müşterilerinize açabileceğiniz bir ürün haline getirdik. Onların bütün aktif reaktif tüketimlerini, cezaya girdiklerinde e-posta ya da SMS ile uyarılmasını sağlayan bir altyapıyı kurduk. Bizim buradaki en önemli avantajımız, kaynağı bizde olan ve farklı yerlerden aldığımız bir sürü bilgiyi tek bir platformda eritebildiğimiz. Bizimle bu sistemi kuran şirketlerin de bütün teknik isteklerini karşılayabilecek altyapımız var. Sahada sayaç, sayacın modemi, modemin bütün bilgilerinin veritabanına aktarılması ve son kullanıcıya sunulmasına kadar uçtan uca bütün bilgiyi tek bir platformda sunabiliyoruz. Bu alanda hizmet sunanlar, bize geldiğinde bunu yapabilecek bilgi birikimine sahibiz” diye konuştu. Aktek olarak bugüne kadar emin adımlarla yürüdüklerini belirten Korkmaz, 2012 yılı için de “Stratejik planımız içinde söylediğimiz şey; biz Aktek’i Türkiye’deki BT piyasasının büyüme hızına daha yavaş bir büyüme ile büyütmeyeceğiz. Yani pazarın büyümesinin gerisinde kalmayacağız” dedi.
Felaket yönetimi 2012’deki en önemli projemiz
Felaket yönetimi başlığının da 2012’deki en önemli projelerinden biri olduğunu da belirten Korkmaz, “Bütün mimarisi hazır. Muhtemelen yılbaşına kadar ekipman tarafı tamamlanacak. Mart- Nisan gibi bina bitecek ondan sonra biz de bütün bu altyapının bitmiş halini paylaşacağız. Mayıs- Haziran gibi” diye konuştu. 2011 yılı projelerinde elektrik dağıtım sektörü ile çalıştıklarını da belirten Korkmaz, Uludağ Elektrik, Çamlıbel gibi şirketlerle çalışmaları olduğunu da dile getirdi.
Uzun dönemde en büyük potansiyelin enerjide olduğunu belirten Korkmaz, şöyle konuştu:
“Özelleştirmeler sonrasında aldığı altyapıyı herhangi bir şekilde danışmanlık tecrübesi olan bir şirketle oturup revize etmeyen operasyonel maliyetlerini düşünmeyen dağıtım şirketlerinin uzun dönemde karlılığı olmayacak. Çünkü regülasyon onları her yandan sıkıştırıyor ve onu yapabimek için de önce süreçlerini sonra da o süreçlerinin BT ile organizasyonunu yapmak zorundalar” dedi.