Hedef: Üreten ve ihraç eden Türkiye
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından 6-7 Kasım tarihlerinde düzenlenen ‘Güvenli Dijital Gelecek: Yapay Zekâ’ temalı 36. Ulusal Bilişim Kurultayı’na, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ev sahipliği yaptı.
Programın açılışına BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TBD Başkanı Rahmi Aktepe’nin yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Karagözoğlu konuşmasında, Türkiye’nin, uluslararası rekabetin hiç olmadığı kadar acımasız olduğu pazarlarda payını artırabilmesi için öncelikli alanlarda maliyetleri düşürmesi gerektiğini ifade ederek bunun için yerli ve milli bilgi ve iletişim teknolojileri ürünlerinin tasarlanabilmesi, üretilebilmesi ve dünya piyasalarında satılabilmesi gerektiğini vurguladı ve “Yerli ve milli 5G’yi geliştirirken, 5G’nin ardından gelecek yeni nesil teknolojiler için verimli bir toprak hazırlamış oluyoruz” ifadesini kullandı. Aktepe de “TBD olarak 700’ü aşkın uzman gönüllümüz ile çeşitli çalışma gruplarıyla Türkiye’nin bilişimde söz sahibi olması için desteklerimizi sürdürüyoruz. Tüm sektörlerde dijital dönüşümü sağlamış, kamuda ve özel sektörde kurumsal kaliteyi artırmış, üreten bir Türkiye hedefliyoruz” dedi ve konuşmasına şöyle devam etti: “Kurultayımızın ana teması Güvenli Dijital Gelecek: Yapay Zekâ. Yapay zekânın ise olmazsa olmazı yazılım sektörüdür. Artık yazılım ve veri en büyük güçtür. Bu nedenle yazılım sektöründe yerli ve milli çalışmalara hız vererek devam etmeli, bunun yanı sıra ortaya çıkardığımız ürünlerin ihracat potansiyelini artırmalıyız. Organize ve birbirini destekleyen yapıları kurmak için ortaklaşa akıl yürütmeli, ulusal strateji ve politikalarımızı öngörmeliyiz. Savunma sanayi, finans, sağlık ve enerji sektörleri başta olmak üzere kritik teknolojik ürünleri yerli olarak geliştirmeli, üretmeli ve ihraç etmeliyiz. Mevcut olanaklarımızı seferber etmek yoluyla ekonomik beka davamızın peşine düşmeliyiz. Yeter ki tüm paydaşlar olarak teknoloji üretmeye odaklanalım, güç birliği ve iş birliği içinde olalım.”
5G ile ekonomi uçtan uca dijital hale gelecek
36. Uluslararası Bilişim Kurultayı kapanış toplantısına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan katıldı. “Ülke olarak elde ettiğimiz başarılar hepimizin” değerlendirmesini yapan Sayan, “Nihai amacımız; yenilikçilik, araştırma, geliştirme ve girişimcilik gibi olguları öne çıkarmak. Bilgi ve iletişim teknolojilerini sadece yakından takip ederek değil bununla birlikte nitelikli insan kaynağının artırılması, yerli ve milli ürünlerin artması, ürünleşme sürecinin hızlanmasını etkin kullanarak teknolojiyi talep eden değil arz eden bir konuma gelmeliyiz” şeklinde konuştu. Bakanlık olarak, yerli ve milli teknolojileri geliştirmekte özel sektörün dinamizmini kullandıklarını dile getiren Sayan, 5G teknolojisinin öneminin altını çizerek “Ülkelerin teknolojide en fazla önem verdikleri konuların başında artık 5G Teknolojisi geliyor. Çünkü 5G; başta IoT mimarileri olmak üzere veri akışını ve işlenmesini, makineler arası iletişimi kökten değiştirecek. 4G’ye kıyasla bin kat daha hızlı olması beklenen 5G ile ekonomi uçtan uca dijital hale gelecek. 5G ile birlikte yeni nesil mobil haberleşme teknolojileri, farklı kullanım durumları ve farklı gereksinimlere sahip iş modellerine hitap ederek, tam olarak hareketli ve bağlantılı bir topluma dönüşmeyi sağlayacak. 5G teknolojileri; üretkenliği, sürdürülebilirliği, verimliliği ve genel refah düzeyini arttırarak, sosyo-ekonomik dönüşümleri güçlendirmede önemli bir rol oynayacak. Önümüzdeki yıllarda yapay zekâ küresel pazarında ülkemizin daha fazla yer alması için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Kurum olarak siber güvenlik alanında ekiplerimizle birlikte 7/24 çalışma yürütüyoruz ve bu alanda bizlerle birlikte çalışmak isteyen sektör temsilcilerimizi birlikte çalışmak üzere davet ediyoruz” açıklamasını yaptı. Kurultay, Sayan’ın sektör temsilcilerine ödülleri takdim etmesi ile birlikte sona erdi. Kurultay boyunca, ‘5G ve Ötesi Teknolojilerde Yerli ve Milli Teknolojilerin Kullanımı’, ‘2023 Milli Teknoloji Hamlesi ve Stratejileri’, ‘Dijital Çağda Hukuk: Robotlar Hapis Yatar mı?’, ‘Yeni Meslekler ve Beşeri Sermaye’, ‘Dönüştürücü (Yıkıcı) Teknolojiler’, ‘Yapay Zeka ve Siber Güvenlik’, ‘Dijital Ekonomi ve Fırsatlar’, ‘Kişisel Verileri Koruma Kanunu ve Sektör Uygulamaları’ panelleri düzenlendi.