Hedefli saldırılar artacak
Önümüzdeki dönem hedefli saldırıların artacağı öngörülürken, yönlendiricilere yönelik tehditlerin de yolda olduğu düşünülüyor. Kaspersky Global Araştırma ve Çözümleme Ekibi EEMEA Başkanı Sergey Novikov geçtiğimiz hafta İstanbul’daydı. Novikov ile önümüzdeki dönemlerde ne gibi tehditler oluşacağını, bunlara karşı nasıl önlemler alınabileceği üstüne sohbet ettik. Novikov, 2010 yılında Global Araştırma ve Çözümleme Grubu EEMEA Bölgesi Başkanı olarak atanmış. Sorumlulukları EEMEA bölgesindeki BT güvenliği tehditlerinin izlenmesini, güvenlik araştırmacıları için uluslararası zirvelerin düzenlenmesini ve değişik düzeylerdeki eğitim kurumlarıyla işbirliğini kapsıyor.
Novikov’a göre, geçtiğimiz yıl BT güvenliği dünyası için çok önemliydi. Sürekli artan tehdit çeşitleri, farklı kurumlara yapılan saldırıların sayısındaki artışla kendini gösterdi. Hedefli saldırılar güvenlik sektöründe sürekli konuşulan bir konu oldu. Aynı zamanda, geleneksel kurumsal BT altyapısı da değişirken, artık önemli iş verilerimizi içerdiğini düşündüğümüz geleneksel yapı da artık çok daha muğlak ve açık.
Beş önemli eğilim
Novikov, güvenlik dünyasında beş önemli eğilimi; haktivizm, hedefli saldırılar, siber savaşlar, buluta karşı gerçekleştirilen ataklar ve mobil dünyaya yönelik tehditler olarak sıralıyor. CIO’lar ve güvenlik yöneticileri için güvenliği yönetmenin gün geçtikçe zorlaştığını düşünen Novikov, sayısal verinin çığ gibi büyüdüğünü anımsatıyor. Novikov’un öngörüleri şu şekilde: “Önümüzdeki dönem hedefli saldırılar artacak. Yönlendiricilere yönelik tehditler de yolda. Yine diğer bir önemli konu androidlere yönelik tehditlerin artacak olması. Malware rakamları ve çeşitleri sürekli artıyor, bu devam edecek. Geçen yıl onbinlerce farklı malware göründü. Yeni platformlar ilgiyle izleniyor, saldırıları planlayanlar buna karşı hemen reflekslerini alıyorlar. Diğer yandan, Çin halen en büyük tehdit kaynağı. Birçok tehdit oradan çıkıyor ve çıkmaya devam ediyor.”
Novikov, Kaspersky olarak bu güvenlik sorunlarının çözümüne dair eğitimin önemine ve farkındalığın artmasının kritikliğine dikkat çekiyor. Novikov’a göre, sadece BT yöneticileri değil tüm iş birimleri ve çalışanlarda da farkındalık artmalı.