Hedefte yurtdışına açılım var
Küresel çapta “streaming” çözümleri sunan Medianova’da hedef yurtdışı pazarlar. _x000D_
Medianova, kurucusu aynı zamanda mezun.com ve 444çiçek gibi önemli girişimlerin arkasındaki isimlerden olan Serkan Sevim’in kurduğu küresel çapta “streaming” çözümleri sunan bir şirket. 2005 yılından beri web ve mobil TV çözümlerine altyapı sağlayıcılığı yapan şirket, günde 1,5 milyar işleme ev sahipliği yapan yeni bir platformun da yaratıcısı. Şirketin hedefinde ise katma değerli çözümlerini operatör seviyesinde yurtdışına taşımak var. Medianova CEO’su Serkan Sevim, Medianova’nın gelişimini şöyle özetledi: “Biz Medianova ile Türkiye’de streaming işini başlatmaya başladık. Ben bu işe CDN dediğimiz (content delivery network) içerik dağıtım ağına dikkat çekerek başladık. 2008’de CeBIT Eurasia Fuarı’nda duvara kocaman bir CDN kelimesi yazıp bıraktık. Birçok insan bu ne dedi? Türk Telekom’a gittik özel bir paket tarife çıkarmalarına ikna ettik. Bir yıl sonunda streaming tabanlı çok özel bir tarife çıkarttılar. Medianova bu ve bunun gibi projelerle hızla gelişti. Doğuş, Ciner, Doğan gibi gruplar müşterisi olmaya başladı. Bir nevi streaming bazında çok uygun fiyatlara içeriği Türkiye ile tanıştırdık. Tabii teknoloji geliştirdik, kendi yazılımlarımız kendi altyapımız gelişti, yurtdışından bazı şirketlerden lisans aldık ama bunu hep minimumda tuttuk. Geldiğimiz noktada Türkiye’nin en büyük CDN operatörüyüz. Streming servis sağlayıcı olarak kendimizi konumluyoruz.”
TV yayınına özel platform
Medianova olarak başka katma değerli olarak neler yapabileceklerini düşündüklerini ve yaptıkları işbirlikleri ile Over The Top TV (OTT TV)’nin ortaya çıktığını belirten Sevim, OTT TV platformunun TV izleme alışkanlıklarını tamamen değiştirecek bir teknoloji olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “OTT TV, hem internet servis sağlayıcılar hem de son kullanıcılar için maliyet açısından önemli avantajlar sağlarken; her an, her yerde ve her cihazda yüksek çözünürlükteki TV yayınlarını izlemeyi ve radyo yayınlarını dinlemeyi mümkün kılıyor. Set Top Box, web ve mobil cihazlarla kullanılabilen OTT TV platformunun sahip olduğu yeni nesil ‘Catch UP TV’ teknolojisi sayesinde, kullanıcılar istedikleri yayınları kaydedip, istedikleri zaman seyredebiliyorlar. Bu da günümüzün hızlı ve hareketli yaşantısı içinde önceden belirlenmiş bir akışta süregiden televizyon yayınlarını takip etmekte güçlük çeken kullanıcıların hayatını kolaylaştıran bir özellik olarak öne çıkıyor. Son kullanıcı tarafında platformun dikkat çeken bir diğer özelliği ise Set Top Box aracılığıyla Facebook, Twitter ve Youtube gibi etkileşimli servislerin TV ekranında kullanılabilmesi, internette gezilebilmesi ve oyun oynanabilmesi” diye konuştu.
Kendileri için hedefin operatör seviyesinde yurtdışına açılma noktasında çok net olduğunu belirten Sevim, “Türkiye’de müşterilerimizi düşünürseniz Microsoft, MSN Messenger yani bunların barındırılması çok önemli. Gittiğimiz projeler ve yaptığımız işler bizi o kadar geliştirdi ki yurtdışındaki projeler bize çok kolay gelmeye başladı. Geçenlerde Arap pazarına yönelik bir proje hayata geçirdik. Picgames oyun şirketi için. Onların altyapısı için çalıştık. 65 bin şarkılık bir müzik platformu. 2,6 milyon şarkıyı yönettiğimiz için bunlar çok kolay. İkinci hedefimizde Türkiye içinde bakarsak streaming ve CDN işinin nasıl doğru yapılabileceğini kurumlara anlatmak istiyoruz. Biz üç sene içinde yüz milyon avroluk iş hacmine ulaşmak istiyoruz” dedi.