Hemen değil ama olacak!
Pandemi süreci yepyeni normaller getiriyor hayatımıza. Bu süreçte insanlara iki seçenek sunuldu. Bir tanesi yeni dünya düzeni, diğeri ise geleneksel düzen. Bir kısmımız isteyerek yeni dünya düzenini kabul etme çabasına girdik. İşte bu yeni dünya düzenini kabul edenler kendilerine şu soruyu sordu: “Yaşam tarzım tamamen değiştiyse o zaman benim ekonomik yapım neden değişmesin?” Bitci.com Baş Analisti Mehmet Çoban’ın verdiği bu bilgilere göre, burada da bu düzeninin en temel ekonomik aktörlerinden biri olan dijital paralarla, kripto paralarla tanıştı insanların bir kısmı. İlk önce bunları yatırım aracı olarak kullanmaya başladılar. Sonrasında ise imkan verildiği sürece satın alma enstrümanı olarak dijital paraları kullandılar. Ancak şu anda bu oldukça sınırlı. Bu sınırı ise büyük şirketler genişletmeye başladı bile. PayPal bunların başında. Milyar dolarlık bir şirketten bahsediyoruz burada. Arkasından şimdi Amazon söylentileri var. Böylece insanlara ödeme araçlarının tamamen değiştiği yepyeni bir düzen geliyor.
“Değişecek değil de değişmek zorunda olacak şeyler var aslında. Şimdi biz belki 10 sene 20 sene sonra da dijital paraları hala konuşuyor ve eleştiriyor olacağız. Bugün altın ve doları hala konuşmuyor muyuz? Ancak öyle bir teknoloji geldi ki hiçbir zaman tartışmaya mahal vermeyecek. O da blockchain teknolojisi” diyen Mehmet Çoban, şunları kaydetti
“İşte bu teknolojinin gerisinde kalan şirketleri kurumları hatta bireyleri önümüzdeki yıllarda zor günler bekliyor olacak. Bu sebeple değişmek zorunda olan şirketler ve kurumlar olacak öncelikle.
Bugün kripto para piyasasının değeri 1 trilyon doları geçti. Kısa bir sürede ulaşıldı bu rakama. Bireysel ve kurumsal yatırımcının ilgisi her saniye artıyor. Bundan 3-4 yıl önce portföyünde Bitcoin bulunduran çalışanına farklı gözle bakan şirketler artık yavaş yavaş kripto paralara Bitcoin’e yatırım yaptıklarını açıklıyorlar. Ve bu şirketler milyar dolarlık şirketler. Kurumların ilgili 2020’nin son çeyreğinde fazlasıyla arttı. MicraStrategy bunların başında geliyor. Yeni yılda geçirdiğimiz yaklaşık 2 ay gösterdi ki kurumsal yatırımcıların ilgisi 2021 yılında da artarak devam edecek. Tekrar belirtelim artık hiçbir şey eskisi gibi olmuyor. Geçtiğimiz haftalarda bir Gamestop efsanesi oldu biliyorsunuz. Sürekli zarar eden şirket hisseleri bir sosyal medya platformunda örgütlenen bir grup tarafından 60 dolardan 500 dolara çıkarıldı çok kısa bir zaman diliminde. Şimdi aslında bu iyi bir şey değil. İşte finans kurumlarının da dijital paralara karşı duydukları en büyük endişe de bu. Hiçbir şekilde kendi kontrollerinde değil. İşte bu endişelerini ortadan kaldırmak için zaman zaman regülasyonlar yapmaya çalışıyor düzenleyici kurumlar. Ancak bu sefer işleri gerçekten zor. Çünkü bakış açıları geleneksel yanının tamamen dışına çıkmalı. Bu şekilde gelişmeli.”
2021 ile birlikte bu alandaki gelişmeler konusunda ise Mehmet Çoban, şu öngörülerde bulundu: “Farkında değiliz belki ama zaten kağıt paranın artık günlük yaşantımızdaki yeri oldukça azaldı. Çoğumuz hesabımıza yatan bir maaşı ya da bir ödemeyi sadece rakam olarak görüyoruz. Bazen paranın o somut haline hiç dokunmadan o parayı ihtiyaçlarımız için kullanıyoruz ve bitiriyoruz. Yani biz aslında dijitalleşmeye yıllar öncesinden başladık bile. Şimdi bu dijitalleşmenin adını koyuyoruz. Ancak şu da bir gerçek ki bu geçiş süreci akşam yatıp sabah kalkmayla gerçekleşmeyecek. Bu zaman alacak bir süreç. Pandemi bu süreci resmen hızlandırdı.
‘Evet’ kağıt paralar ortadan kalkacak, ‘evet’ geleneksel bankacılık yapıları mikro ölçekli girişimlere indirgenecek, ‘evet’ bir mağazada bir ürünün farklı dijital paralarla satın alınması imkanı hatta indirimleri söz konusu olacak. Hemen değil ama olacak.”
İLK BLOCKCHAIN İHRACATI İSKOÇYA’YA!
Bitci Teknoloji, Avrupa’nın en köklü kulüplerinden İskoç Glasgow Rangers ile resmi sponsorluk anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında, Glasgow Rangers ve Bitci Teknoloji bir ‘taraftar token’ projesini hayata geçirecek. Türk yazılımcıları ve mühendisleri tarafından geliştirilen Bitci Chain üzerinde çalışacak proje, aynı zamanda Türkiye’nin bu alandaki ilk blockchain ihracatı olarak tarihe geçecek. Bunun yanı sıra Bitci Teknoloji iştiraklerinden Bitci.com’un logosu Rangers futbol takımının şortlarında ve tarihi Ibrox Stadyumu’nda da yerini alacak.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bitci Teknoloji Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Çağdaş Çağlar, bu anlaşmanın Türk yazılım ve teknoloji sektörü, Türkiye ekonomisi için de tarihi bir başarı olduğunun altını çizerken, “Dünya ekonomisinin geleceği olarak gördüğümüz blockchain konusundaki deneyimimizi bu anlaşmayla yurt dışına taşıyoruz. 2018 yılında kurduğumuz Bitci Teknoloji’nin aradan geçen yaklaşık 2,5 yılda ulaştığı nokta hepimiz için büyük mutluluk kaynağı. Bu aynı zamanda ülkemizin bu alandaki ilk blockchain ihracatı olacak. Bu yolla bir yandan ülkemize döviz girdisi sağlarken bir yandan da Türk yazılımcılarının ve Türk mühendislerinin başarısını, tutkusunu, vizyonunu tüm dünyaya göstermiş olacağız” dedi.
Glasgow Rangers’ın ardından başka önemli kulüplerle de benzer iş birliklerini hayata geçireceklerinin müjdesini veren Çağdaş Çağlar, “Türkiye’de Karşıyaka ve Eskişehirspor ile taraftar token projelerimizi geçtiğimiz dönemde duyurmuştuk. Rangers anlaşması bizim yurt dışındaki ilk taraftar token projemiz olacak. Şu anda yine Avrupa’nın en büyük liglerinden 7-8 kulüple daha görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki 1-2 aylık süreçte bunları da peyderpey hayata geçireceğiz. Hedefimiz Bitci Teknoloji’yi blockchain alanında öncü, global bir teknoloji şirketi haline getirmek” ifadelerini kullandı.