Hemen her sektör buluta eğilimli
Bulut bilişim daha önceki teknolojik gelişmelere kıyasla çok daha farklı bir seyir izliyor. Zira kavramın dünyada yayılmasının ardından saha küçük ölçekli şirketlerin, hatta bireylerin teknolojinin kullanımını sürüklediği görülüyor. Bulut kullanımında öncelikli olarak yer almak isteyen sektörleri, bulut sağlayıcı ya da bulutu bizzat kullanan şirket yöneticilerine sorduğumuzda kamu, sağlık, eğitim, finans, telekom ve savunma öne çıktı.
Alcatel- Lucent Türkiye ve Azerbaycan Strateji Pazarlama ve İletişim Yönetimi Grup Müdürü Barış Özkök, şirketlerinin dünya genelinde yaptırdığı araştırmaya göre, kamu, sağlık ve eğitim sektörlerinin bulut bilişime geçişte daha temkinli oldukları sonucu ortaya çıktığını aktardı.
Bunun yanında bütün büyük sektörlerdeki şirketlerin en az yüzde 70’inin bazı uygulamalarını buluta taşıdığını belirten Özkök, özellikle teknoloji sektöründe çalışan şirketlerin buluta geçiş açısından en hevesli göründüklerini ifade etti.
Küçükten büyüye doğru yayılacak
Netsis Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yalçın Tarkan, geçtiğimiz yıllarda dünya genelinde şirketlerin genelde CRM ya da insan kaynakları gibi görev kritik olmayan veya belli toleransları kaldırabilen uygulamaları öncelikle bulut üzerinden kullanmaya daha eğilimli iken son yıllarda ERP gibi temel süreçleri en derinden ilgilendiren uygulamaların da yoğun olarak bulut üzerinde kullanılmaya başladığını aktardı. Tarkan’a göre, bulut üzerindeki iş uygulamalarının olanaklarından faydalanma eğilimini, sektör bağımsız küçük ve orta kademe ile başlayıp büyüklere doğru yayılacak bir süreç olarak öngördüklerini vurguladı.
Hangi şirketlerin buluta eğilimleri olacağını özetleyen KoçSistem Ar-Ge ve İş Uygulamaları Danışmanlık Direktörü Ömer Özgür Çetinoğlu, “Bulutta iş uygulamalarının özellikle, süreçlerini standardize etmiş; operasyonel, bilgi paylaşımı, insan kaynakları, ürün/envanter kontrolü, ödeme fonksiyonları gibi ana iş alanı dışında yer alan ve uyarlama ihtiyacı yüksek olmayan uygulamalara kaynak ayırmak istemeyen, ana iş alanına odaklanmak isteyen ve/veya sistematik bir yönetim sağlamak isteyen çok lokasyonlu şirketler için öne çıkacağını düşünüyoruz” dedi.
Dora Telekom Genel Müdürü Timuçin Öğün, ağ içindeki fonksiyonelitelerini korumak için fazladan kaynak ve efor ihtiyacı duyan kuruluşların, hareket zorunluluğu yoğun olan ekiplerle faaliyet gösteren şirketler ve iş ihtiyacını zaten bulut çözümler üzerinde servise açmış olan hizmet olarak yazılım tabanlı sistem kullanıcılarının öne çıktığından söz etti.
DDN Türkiye Genel Müdürü Oğuzhan Bayburs, “Uzay araçları, hava taşıtları ve yer platformları tarafından toplanan coğrafik ve sinyal istihbarat verilerindeki katlanarak büyüme, bu verilere küresel olarak erişimdeki zorluklar ile bütünleşmektedir” dedi.
Bayburs’un verdiği bilgilere göre, istihbarat birimleri ve savunma kurumları çok petabaytlık uydu görüntülerini, uzaktan algılama verilerini, iletişimleri, web trafiğini ve video takip verilerini makul maliyetlerle etkin bir şekilde depolayarak, coğrafik olarak farklı yerlerde bulunan analistlerin dünyanın herhangi bir yerinden bu verilere ulaşmalarını ve bu verilerden faydalanmalarını sağlamak amacıyla bulut üzerinden iş uygulamaları geliştiriyor.
Microsoft Türkiye Sunucu ve Yazılım Araçları Ürün Grup Müdürü Necip Özyücel’in Forrester’ın yaptığı araştırmaya dayandırdığı bilgilere göre, bulut konusunda telekomünikasyon ve finans müşterileri daha hızlı davranırken üretim sektöründe faaliyet gösteren şirketler ve kamu kuruluşları onları takip ediyor.
Mesajlaşma, uygulama geliştirme, test, depolama, veri depolama, felaket önleme, birlikte çalışma ve iletişim, Kurumsal Kaynak Planlama ve Müşteri İlişkileri Yönetimi isu bulut tarafında iş uygulaması olarak öne çıkan kullanım alanları olarak göze çarpıyor.
Bulut üzerinde sunucu hizmetleri, disk alanı paylaşımı, e-posta ve web servisleri, ofis uygulamaları, kurumsal kaynak yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi gibi uygulamaların sunulduğunu aktaran Oytek Bilişim Hizmetleri Sistem Yönetimi Müdürü Kudret Gülcan, “Sektörel olarak finans teknolojiye en hızlı uyum sağlayan sektör fakat bulutta güvenlik konusunda önyargılar olduğu için biraz daha kontrollü bir geçiş olacaktır” dedi.
Ayrıca Gülcan, maliyet ve yönetim avantajından dolayı KOBİ’lerin bulut üzerinden hizmetleri tercih etmelerinin büyük şirketlere göre daha hızlı olacağını öngördüklerini belirtti.
Tüm iş uygulamalarının rahatlıkla buluta geçirilebilir olduğunu belirten VMware Türkiye Satış Müdürü Yakup Börekçioğlu, “Kurumlar için bir sorun teşkil etmiyor. Ancak yeni iş yapış modeli doğal olarak bir öğrenme zamanı gerektiriyor. Kurumların bulut hizmetine ve bu hizmetin altyapısına güvenmeleri gerekiyor” dedi.
Kurumların ihtiyaçlarına göre her türlü uygulamaları buluttan almakta sorun yaşamadıklarını dile getiren Börekçioğlu, bulutta iş uygulamaları kullanımında dikey vektör olarak bakıldığında eğitim kurumları, üretim yapan şirketler ve lojistik şirketlerinin önde geldiğini söyledi.