“Hep Birlikte Seferber Olduğumuzda En Zor Krizlerin Bile Üstesinden Gelebiliriz”
PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Ece Aksel: “Bu pandemi sürecinde tüm dünya olarak seferber olduğumuzda, en zor krizlerde bile ne kadar hızlı ilerleme kaydedebileceğimizi bilim insanlarımız bize gösterdi. PepsiCo Türkiye olarak sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturabilmemiz için de iş dünyası, hükümetler ve sivil toplum işbirliğinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla bir yandan en büyük etkiyi yaratabileceğimize inandığımız; “Daha iyi tarım”, “Su kullanımı, atıklar ve karbon salımı azaltımı” ve “Toplumsal fayda” gibi alanlara odaklanırken bir yandan da etkimizi birleştirebileceğimiz platformlarda yer alıyoruz.”
Dünyanın önde gelen marka projesyonelleri bu yıl 8.’si düzenlenen Sustainable Brands Türkiye kapsamında 16 – 17 Eylül’de gerçekleştirilen dijital etkinlikte bir araya geldi. Dünyanın farklı ülkelerinden onlarca marka profesyonelinin konuşmacı olarak söz aldığı etkinlikte konuşan PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Ece Aksel de sürdürülebilirlikle ilgili çarpıcı mesajlar verdi.
PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Ece Aksel: “Küresel olarak krizlere savunmasız yakalanmamak için kapsamlı bir plana ve daha fazla işbirliğine ihtiyacımız var”
Krizlerde işbirliğinin ne kadar önemli olduğunun pandemi döneminde çok daha iyi görüldüğünü dile getiren PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Ece Aksel; “PepsiCo olarak bizim için sürdürülebilirlik; temelde sektörümüz itibarı ile sürdürülebilir bir gıda sistemi yaratmak olmakla birlikte tüm ekosistemin sürdürülebilir olmasını gibi daha kapsayıcı bir hedef içeriyor. Dünya nüfusunun uzun vadede gıdaya erişiminin sağlanabilmesi için etkili çözümlere ihtiyaç var. Gıda sisteminin üzerindeki baskı ve riskleri tanımlayıp bunları aşmaya yönelik kapsamlı bir plan uygulamazsak, bizi bu pandemi gibi sarsabilecek bir sonraki krize savunmasız yakalanabiliriz. Bu pandemi sürecinde tüm dünya olarak seferber olduğumuzda, en zor krizlerde bile ne kadar hızlı ilerleme kaydedebileceğimizi bilim insanlarımız bize gösterdi. PepsiCo Türkiye olarak sürdürülebilir bir üretim sistemi oluşturabilmemiz için de iş dünyası, hükümetler ve sivil toplum işbirliğinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla bir yandan en büyük etkiyi yaratabileceğimize inandığımız; “Daha iyi tarım”, “Su kullanımı, atıklar ve karbon salımı azaltımı” ve “Toplumsal fayda” gibi alanlara odaklanırken bir yandan da etkimizi birleştirebileceğimiz platformlarda yer alıyoruz” dedi.
20 şehirde, 4.000 hektar alanda yüzlerce çiftçiyle sözleşmeli tarım uygulaması
Sürdürülebilir bir gıda sisteminin destekleyen PepsiCo’nun aynı zamansa dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri olduğunu dile getiren Ece Aksel sözlerini şöyle sürdürdü: “PepsiCo Türkiye olarak Türkiye’de 10 bin hektar üzerinde tarım yapılmasını sağlıyoruz. 20 şehirde, 4.000 hektar alanda yüzlerce çiftçiyle sözleşmeli tarım uygulaması ile ülkemizin cipslik patates üretiminin %60’ını gerçekleştiriyoruz. Yiyecek fabrikalarımızda oluşan organik atıklardan önce biyogaz, akabinde de çıkan posayı minerallerle zenginleştirerek, Naturalis adını verdiğimiz kendi organomineral gübremizi üretiyoruz. Tüm Türkiye’deki patates tarlalarımızda kullandığımız Naturalis’le toprağa karışan kimyasal oranı %40’ın üzerinde azaltıyoruz.
Geri dönüştürülmüş PET kullanımında öncü
Yine bu anlayışla; işimizi büyütürken; su kullanımının, atıkların ve karbon salımının azaltılmasına yönelik önemli çalışmalar yapıyoruz. Bugüne kadar; birim başına tüketilen suyu tarımda yüzde 50, yiyecek fabrikalarında yüzde 18; içecekte ise yüzde 24 oranında azaltmış durumdayız. Bununla birlikte içeceklerimizde kullandığımız plastiği azaltmak için ambalaj kalitesinden ödün vermeden ağırlık azaltımı çalışmaları yapıyoruz. Geri dönüştürülmüş PET kullanımında lider firmalardanız. Türkiye’deki birçok ürünümüzde %20’ye yakın geri dönüştürülmüş PET kullanıyoruz. Diğer taraftan karbon salımın azaltılmak için doğrudan operasyonlarımızdaki yenilenebilir enerji kullanımını artırmayı hedefliyoruz. Bugün elektrik tüketiminin Suadiye fabrikasında %75; Tarsus fabrikasında ise %50’ye varan bölümünü biyogaz ve solar enerjiden elde ediyoruz. Manisa fabrikamızda bu yıl açılacak biyogaz tesisi ile kullanılacak elektriğin yüzde 30’unu fabrikanın organik atıklarından elde edeceğiz. Manisa’da solar enerji yatırımlarımızın ise birinci fazını tamamladık.”
40 ilde yüz binlerce kişiye, 12 milyon TL’yi aşan destek
PepsiCo’nun sürdürülebilirlik kapsamında toplumsal refahı artırmaya yönelik çalışmaları da olduğunu ifade eden Ece Aksel, “T.C. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliği ile hayata geçirdiğimiz “GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri” ile 17 yılda 250.000’den fazla çocuğa ulaşarak; akademik, sanat, spor alanında gelişimlerine katkıda bulunduk. Çalışanlarımızın gönüllü olarak yaptığı bağışlarla 10 yılı aşkın bir süredir devam eden “Kızlarımız Okuyor, Işık Saçıyor” burs projemizle bugüne kadar 150’yi aşkın genç kızımıza destek olduk. Bununla birlikte pandemi sürecinde toplumun en fazla etkilenen kesimlerinin temel ihtiyaçlarının karşılanması da bizim en öncelikli konumuzdu. Küresel ‘Yemek Ver Umut Ver’ girişimimiz kapsamında Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) ve Gıda Kurtarma Derneği (GKTD) gibi gıda bankaları işbirliği ile 40 ilde yüz binlerce kişiye, 12 milyon TL’yi aşan değerde temel gıda ve hijyen malzemesi sağladık. Pandemiden en fazla etkilenen paydaşlarımızdan olan HORECA çalışanlarına TÜRES aracılığı ile özel gıda destek paketleri ulaştırdık” dedi.