Her cihaz daha akıllı olmaya doğru ilerliyor
Sizin görüşünüze göre şirketlerin ve inovasyon liderlerinin önümüzdeki 10 yılda odaklanması gereken en büyük 10 fırsat nedir?
Programın bir amacı da bunları belirlemekti. Bizim buradaki beklentimiz şunlar:
Dengesiz nüfus artışı: Düşük maliyetli deniz suyu arıtma işlemi hızla büyüyen toplumlar için büyük önem taşıyor.
Önemli kaynakların korunması: Araç üreticilerine hammadde sağlayıcılar tarafından malzemelerin 10 yıllığına kiraya verilmesi.
Evrensel veri erişimi: Hızlı internet erişiminden faydalanacak iş modelleri.
Asya’nın zenginleşmesi: Bazı önde gelen malların fiyatını dolar yerine Renimbi ile fiyatlandırmak.
Dinamik fiyatlandırma: Medya içeriğinin izleyici sayısına göre anında fiyatlandırılması.
Karma kimlikler: Çok sayıda kimliğe toplu olarak hizmet edecek ve kontrolü kullanıcıya bırakan servisler.
Çin trenleri: Tren içinde ortama uyum sağlayabilen aygıtlar.
10 yıl içinde dünya ekonomisi nasıl değişecek?
Ekonomik ağırlık doğuya kayarken Asya’nın önemi artacak. Yerel kavramı daha çok gündeme gelecek: Yerel yemeklere, yerel enerjiye, yerel üretime ve yerel atık yönetimine daha fazla önem verildiğini göreceğiz. Küreselleşme önemini korumaya devam edecek, ama yerel iş yapma anlayışına uyum sağlamak şirketler için önemli bir mücadele alanı ortaya koyacak.
İnternet gibi yaygın bir inovasyon görecek miyiz?
Önümüzdeki 10 yıl şu anda bazılarını öngörebildiğimiz, bazılarını öngöremediğimiz birçok inovasyona gebe. Bundan 10 yıl önce Facebook, Google Earth veya metin tabanlı mesajlaşmanın bu kadar önemli hale geleceğini öngöremiyorduk. Önümüzdeki 10 yılda da büyük değişimler göreceğimize inanıyorum.
Günümüzde cep telefonlarından tabletlere doğru bir geçiş gözlemliyoruz. Tüketici haberler, trafik bilgisi, hava durumu, sosyal ağlar gibi günlük hayatı kolaylaştıran ve aynı zamanda zenginleştiren uygulamaları barındıran, bunu da kesintisiz mobil internet ile güçlendiren, daha bütünleşik bir ürün kullanmayı tercih ediyor.
Samsung Electronics Türkiye Cep Telefonları Pazarlama Müdürü Attila Algan’ın verdiği bilgilere göre artık karşımızda daha büyük ekranlı, daha güçlü donanımlı ve sürekli bağlantı özelliği sunan, uygulama geliştirmeye açık platform içeren, konum bazlı servis olanağı sunan ve tam sosyal ağ bütünleştirme sağlayan ‘süper akıllı’ telefonlar ön planda. Algan, “İleride, daha gelişmiş mobil uygulama ve hizmetlerin kullanım alanlarının çoğalması, veri aktarımındaki hızlanma ve cep telefonlarının birer mobil bilgisayara dönüşmeye başlamalarıyla beraber akıllı ve dokunmatik ekranlı telefonlarına ilgideki artış kesinlikle sürmeye devam edecek. Bu eğilimde özellikle tabletlerin yeri çok büyük olacak. Tablet satışlarında önemli bir ivme beklemekteyiz. TV, internet, PC, telefon gibi iletişim kanallarının birbirleri ile bütünleştiği ürünler gelecek teknolojinin sinyallerini vermekte” diyor.
İçinde bulunduğumuz 21. yüzyıl, teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği, bilgisayar ve internetin çok daha yoğun biçimde hayatımıza girdiği, daha fazla kullanıcı, daha fazla internete bağlı cihaz ve daha fazla içeriğin ortaya çıktığı bir yüzyıl. Günümüzde internete bağlı cihazların yüzde 50’si, bilgisayar ve telefondan oluşuyor. Sosyal ağlar hızla yaygınlaşıyor, bu platformlar aracılığıyla 2,5 milyar fotoğraf ve 30 milyar video paylaşılıyor. 2015’te ağ hızının 15, depolama ihtiyacının ise 20 kat artacağı belirtiliyor. 2015’te internete bağlı 15 milyar, 2020’de ise internete bağlı 20 milyar cihaz olacağı öngörülüyor.
Önümüzdeki dönemde teknolojinin birçok yeniliği de beraberinde getireceğini belirten Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, geleceğe dair görüşlerini şu sözlerle aktardı: “Sektörde tüketici pazarı ve mobil ürünler alanında önemli bir potansiyel bulunuyor. Notebook ve netbook satışlarındaki ivmenin devam edeceğini düşünüyoruz. Son dönemde hayatımıza yoğun biçimde giren sosyal ağlar daha da yaygınlaşırken farklı form faktörler ve işletim sistemleri ile pazarda kendine yeni yeni yer bulmaya başlayan Tablet PC’lerde de önemli bir artış olacak gibi görünüyor. Akıllı telefonların da gelecekte hem dünyada hem de Türkiye’de halihazırda yakaladıkları ivmeyi devam ettireceklerini düşünüyoruz. Cep telefonlarının yerini çok daha akıllı, yetenekli ve bütünleşik cihazlar alacak. Bu cihazlar sayesinde insanlar zaman ve mekandan bağımsız olarak internete bağlı olacak, birbirleriyle haberleşecek, işlerini devamlı takip edebilecek, sağlık bilgilerini hastanelerle paylaşıp anlık kontrol edebilecekler.”
Akıllı cihazların hayatın her alanında kendine yer bulacağını belirten Ertem, “2011 yılında akıllı televizyon ve video pazarında da büyük bir canlanma olacağını düşünüyoruz. Gelecekte All-in-One PC olarak tabir edilen TV-PC hibrid cihazlarda da talebin arttığını gözlemleyeceğiz. Akıllı cihazlar kendi aralarında haberleşerek hayatımızı biz fark etmeden kolaylaştıracak. Örneğin eve yaklaştığımızda aracımızdaki işlemci evdeki otomasyon sistemine yaklaştığımızı haber verecek ve evimiz ısınmaya başlayacak. Veya aracımız birkaç kilometre ötede henüz bizim görmediğimiz bir kazayı, kazayı yapan araçtaki sinyalden anlayıp flaşörleri yakarak ve otomatik olarak yavaşlayarak bizi uyarabilecek” diyerek akıllı bir geleceğin nasıl olacağına dair vizyonunu paylaştı.
Güvenliğin sağlanması mutlak gereklilik
Gelecek yıllarda milyarlarca cihaz bilgiişlem yetisine ve internet bağlantısına sahip olmaya başlayacak. Silikona gömülü olarak gelen daha fazla özellik sayesinde bu cihazların pil ömrü uzarken performansları artacak, enerji tüketimi de azalacak. Ancak bu kadar çok aygıtın sürekli bağlı bulunması güvenlik endişesini de gündeme getirecek. Ertem, bu konunun önemini şu sözlerle paylaştı: “BT ihtiyaçları yeni kullanım modellerine bağlı olarak hızla değişirken güvenlik de bilişim sektörünün en önemli önceliklerinden biri olmaya devam edecek. Gelecek yıl sektör altyapı koruma için temel özellikler ile kişisel ve iş sırlarını korumaya odaklanacak. Yeni yılda bilgisayarların ve akıllı cihazların daha da akıllı olacağını göreceğiz. Bağlamı dikkate alan, algısal bilgiişlem giderek daha da gelişecek. Donanımsal ve yazılımsal algılayıcıları bir araya getiren bağlamı dikkate alan ya da algısal bilgisayarlar tüketiciler tarafından daha çok tercih edilecek. Örneğin Kişisel Seyahat Asistanı adı verilen bir mobil cihaz bu teknolojileri kullanarak seyahatinizin en etkin şekilde geçirmenizi sağlayabilecek. Donanımsal ve yazılımsal algılayıcıları kullanan bu taşınabilir cihaz, seyahatiniz sırasında size görülmesi gereken yerler, yemek yiyebileceğiniz güzel restoranlar vb gibi konularda önerilerde bulunabilecek.”
Tüketici cihazları iş için de kullanılacak
Çiğdem Ertem’in verdiği bilgilere göre, 2011 yılında ve sonrasında tüketici cihazlarının iş hayatında daha yoğun kullanılmaya başlandığını da göreceğiz. Çalışanlar kendi kişisel çözümlerini iş verimliliği için kullanmak, işverenler de verimliliği artırmak için bu cihazlarla kurumsal ortamı genişletmek isteyecekler. Bu nedenle bu alanda da sanallaştırma hırsızlığa karşı teknolojiler, uzaktan yönetim ve güvenlik konuları ön plana çıkacak. Yüz ve mimik tanıma özelliklerini kapsayan yeni etkileşim modlarını yansıtan interaktif, “Azınlık Raporu – Minority Report” filmi benzeri sayısal işaretler de gelecekte geniş oranda kabul görecek.
Günümüzde arabalarda merkezi sinir sistemleri gibi hareket eden gelişmiş teknolojiler ile yeni eğlence özellikleri, akıllı telefonlar için eller-serbest ses kontrolü, diğer güvenlik teknolojileri ya da sürücü işlevlerinin araç tarafından otomatik olarak gerçekleştirildiği yeni araç içi teknolojiler de büyük ilgi çekecek.
Yeni meslekler ortaya çıkacak
Gelecekte teknoloji ve bilişim hayatımıza çok daha yoğun biçimde girerken, teknolojiyle bağlantılı yeni meslekler de ortaya çıkacak. Bu teknolojileri benimsemiş, internet üretkeni olmuş kişiler çok daha şanslı olacak. Teknolojik yetkinliklerle küresel düzeyde rekabet edebilmek için internet tabanlı iş modellerini benimsemek daha da önem kazanacak.