Her işimiz temiz pak olsun!
Merhaba,
Yeni hafta yine zengin bir gündemle karşındayım. Pandemi dönemi ile yuvarlak hesap 1,5 yıldır yemekten markete birçok kişi için alışverişte ilk durak online. Yemeksepeti de çok önemli bir adımla, görme engelli kullanıcıların online yemek ve market siparişi ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmelerine imkân sağlamak için tüm uygulamalarında “Erişilebilirlik” entegrasyonunu geliştirmeye, iyileşmeye devam ediyor. Öyle ki, görme engelli bir Yemeksepeti çalışanı tarafından yönetilen bu projede yapılan geliştirmeler ve iyileştirmelerle görme engelli kullanıcıların özellikle pandemi dönemi kısıtlamalarında online alışveriş yapabilmeleri kolaylaştırılıyor. “Erişilebilirlik” entegrasyonunda uygulamadaki akışı sesli okuma özelliği var ve kullanıcılar, diledikleri restoranları ve yemekleri arayarak arama sonuçlarını sesli olarak dinleyebiliyor, ürün ekleme-çıkartma, ödeme ve sepeti onaylama işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. Kullanıcılar, ödeme sırasında yine pandemi döneminde yaygınlaşan temassız teslimat özelliğini seçebiliyor, restoranı yorumlama ve puanlama işlemlerini yapabiliyorlar. Geçen yıl hayata geçirilen bu projede geliştirmelerde sınır yok. Misal, uygulamaya girdikten sonra adres doğrulaması, kayıt işlemleri, yeni eklenen restoranlara erişim artık daha kolay gerçekleştiriliyor.
Finansal hizmetler şirketi iyzico, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmiş. iyzico’nun ödeme altyapısıyla destek olduğu TEGV Dükkan’dan alınan ürünler ilköğretim çağı çocukları için eğitim desteğine dönüşüyor. Platformda yapılan tüm alışverişler, komisyonsuz olarak iyzico ile Öde üzerinden gerçekleşiyor.
Girişimcilik gündeminde önemli bir girişimde sıra… TOBB Kadın Girişimciler Kurulu tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve 21 yıldır yürüttüğü Temiz Tuvalet Kampanyası ile bu alanda önemli bir deneyime sahip olan OPET’in desteğiyle Ocak ayında hayata geçirilen “İşimiz Temiz Projesi” içerik geliştirme çalıştayı düzenlenmiş. Proje ile hizmet sektöründeki mikro işletmeler için hijyen odaklı eğitim programları oluşturarak temiz, hijyenik, sağlıklı hizmet sunan işletmelere sahip olmak hedef. “İşimiz Temiz Projesi” ile mikro işletmeler, yani yıllık çalışan istihdamı 10 kişiden az olan, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 3 milyon TL’yi aşmayan işletmelerin hijyen kapasitelerini artırmak ve işlerinden duydukları memnuniyetle gelirlerinin yükselmesi, eğitimler sonunda verilecek sertifika ile hijyen normlarının belgelenmesi, hatta eğitimlerin tüm Türkiye’de yaygınlaştırılması ve projenin sadece pandemi dönemiyle sınırlı kalmayıp sürdürülebilir olması amaçlanıyor.
Dünyada bir ilki 2015 yılında Türkiye’de başlatarak, ortalama 10 dakikada market ürünlerini kullanıcılarla buluşturan Getir ise Londra’nın ardından yurtdışında ikinci adımı Hollanda’nın başkenti Amsterdam ile atmış. 5,5 yılda 2,6 milyar dolar değerlemeye ulaşarak ‘unicorn’ listesine giriş yapan Getir’in Kurucu Ortağı Tuncay Tütek, “Londra ve Amsterdam’ın ardından kısa süre içinde Berlin ve Paris ile Avrupa’daki operasyonları genişleteceğiz” demiş.
Sırada ödüller var. Çalışan odaklı yönetim anlayışı ile yüksek kurum kültürüne sahip şirketlerin kendi çalışanları tarafından değerlendirmeye alındığı Great Place to Work ödüllerinde Vector Group, altıncı kez ‘En İyi İşverenler Listesi’nde yer almış. Vector, Vecsoft ve Vectech ile donanım, yazılım ve teknik destek hizmeti veren Vector Group, merkez ofis kadrosunda toplam 50’ye yakın çalışanıyla, Great Place to Work modelinde yer alan güvenilirlik, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhu başlıklarıyla yeniden ‘En iyi İşveren’ ödülüne layık görülmüş. Vector Group Yönetim Kurulu Üyesi Serdar İçağasıoğlu, “Çalışanlarımızın fiziksel ve psikolojik sağlıklarını ön plana aldığımız, işin sürekliliği konusunda farklı bakış açıları geliştirdiğimiz bir dönemi başarıyla ardımızda bıraktık. Yetenek kazanımı ve bağlılığı özellikle evden çalışmaya dayalı hibrit modele geçen merkez çalışanlarımız açısından yeniden tasarlandı. Dijital çalışan deneyimini 360 derece olacak şekilde yeniden düzenledik” demiş. Bu adımlar ödülle buluşur doğal olarak. Albaraka Türk, İslami Bankaları ve Finans Kuruluşları Genel Konseyi (CIBAFI) tarafından “Finansal Teknolojilerin Entegrasyonu” ödülüne layık görülmüş. Akbank ise pandemi koşullarında müşterilerine sunduğu hizmet, sağlam finansalları ve geleceğin bankacılığı konusundaki çalışmalarıyla Global Finance tarafından “Dünyanın En İyi Bankaları – 2021” ödülleri kapsamında 11’inci kez “Türkiye’nin En İyi Bankası” unvanına layık görülmüş.
Bu hafta kitabım için Heybeliada’dayız. Adalı Yayınları ile Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği’nin işbirliğiyle hazırlanan ve önsözünü Ayşe Sarısayın’ın yazdığı bir Heybeliada kitabı: “Evler, Aşklar, Göçler”. Arif Kâmil Olgun, Billur Akgün, Canan Kuzuloğlu, Dilek Yılmaz, Elvan Arpacık, Meltem Uzunkaya, Nezir Suyugül, Nurdan Atay, Özkan Binol, Sultan Deliklitaş, Yasemin Pforr, Yeşim Narter, Yurdagül Şahin ve Zeki Paralı’nın öyküleri bu kitapta. Kiltablet yazarları, Derneğin 2018 yılı için hazırladığı ve Akillas Milas’ın “Heybeliada’nın Yitip Giden Evleri” çizimlerinin yer aldığı Ada takviminden yola çıkmış, artık fotoğraflarda, çizimlerde ve Adalıların hafızalarında yaşayan evlerde, değişik dönemlerde geçen öykülerinde bu evlerin yaşamlarını yeniden kurgulamış. Ada havası her zaman iyi gelir.
Haftaya buluşmak üzere,