HER İŞİN TEMELİ BİLGİ PAYLAŞIMI VE ANALİZ
Kurumsal bazda BT ve bu alanda dış kaynak kullanma eğiliminde özellikle son beş yılda, birbirinden farklı birçok sektörde dış kaynak kullanımında ciddi oranda artış görülüyor. Global şirketlerde ise bu artış tepe noktasına ulaşmakta. NGN Dış Kaynak ve Saha Operasyonları Direktörü Hasan Taşdemir’e göre, BT sektörünün talep ettiği kaynakların ciddi anlamda yüksek maliyetler yaratması, bu kaynakların doğru ve verimli kullanılamaması ise dış kaynak kullanımını en çok tetikleyen nedenler arasında. Bununla beraber, BT ihtiyaçlarının doğru analiz edilmesi de Hasan Taşdemir’in belirttiği gibi, ayrı bir uzmanlık gerektiriyor. Tüm bu sebeplerden dolayı Hasan Taşdemir, şirketlerin BT operasyonlarını alanında uzmanlaşmış şirketlere devrederek, kendi ana faaliyetlerine odaklanma isteklerinin dış kaynak kullanım ihtiyacını beraberinde getirdiğini vurguladı. Dış kaynağın kendisini nasıl geliştirmesi gerektiğini ise Hasan Taşdemir şöyle anlattı:
“Öncelikle BT şirketi ve danışmanlık yapan kurumlar, personellerine ve BT birimlerine teknik eğitimler vermeli, onları teknolojik yenilikler ve gündem hakkında güncel tutmalı. Ayrıca, gerekli kişisel eğitimlerle gelişimleri desteklenmeli. BT şirketleri iş ortaklarına doğru maliyetlerin hesaplanması konusunda yardımcı olmalı, ihtiyaca göre kıdemli mühendisler ile destekte bulunmalı. Müşteri geri bildirim anketleriyle de sürece katkıda bulunarak, daha sağlam adımlarla ilerlenmesini sağlamalı. Bu şekilde doğru bir strateji izlendiğinde, hizmetin kalitesini en iyiye taşıyabilirsiniz.”
Tam bu tarafların ‘verimli işbirliği’nin temelinde öncelikle, iyi bir analizle şirketin ihtiyaçlarının doğru bir şekilde tespit edilmesi var. “Bu sürecin sağlıklı biçimde ilerlemesinde müşterinin de bilgileri doğru iletmesi önemli” hatırlatmasını yapan Hasan Taşdemir’in vurguladığı üzere karşılıklı olarak ölçülebilir bir BT yapısı ve organizasyonun oluşturulması, verimli işbirliğinin sağlamasının temeli. Bununla beraber, alınan hizmetin ölçülebilir olması; BT giderlerinin düşürülmesini, kontrolünün sağlanmasını, ihtiyaçların belirlenmesini ve BT profesyonel hizmetin farkındalığının oluşturmasını da sağlar.
Uçtan uca fayda mekanizması
“Maalesef Türkiye’de şirketler henüz beklediğimiz seviyede kurumsal farkındalığa sahip değiller” eleştirisini yapan Hasan Taşdemir, bu nedenle bilgilendirme toplantıları gibi farklı organizasyonlarla kurumlara dış kaynak kullanımının önemini aktararak, onları bilinçlendirdiklerini ifade etti. “Kısa vadede bu alanda önemli yol katedeceğimize inanıyorum” beklentisini dile getiren Hasan Taşdemir, BT başlığında dış kaynak desteğinin faydalarını şöyle sıraladı:
- İşletim giderlerini denetlemek ve düşürmek.
- Sermaye fonları oluşturmak ve riski paylaşmak.
- Firmayı asıl etkinliğe yöneltmek, temel yetenekleri geliştirmek.
- Denetim dışı kalmış ya da idaresi zor olan işlevler ile başa çıkabilmek.
- İçeride sahip olamadığı kaynaklara erişmek.
- İç kaynakları başka etkinlikler için serbest bırakmak.
- Dünya çapında olanaklara erişmek.
- Bilgi güvenliği alanında gerekli önlemleri uzman firmaların kontrolüne bırakmak.
- BT KPI ve SLA uyumluluğunu sağlamak.
- Bir üst seviyede gerektiğinde destek alabilmek.