Her koşulda eğitim şart!
Selam,
Koronavirüs diyerek, öncelikle sağlık çalışanlarının ve eğitim başlığındaki tüm paydaşların dertlerini daha fazla kaşımadan, gündemimle devam edeceğim. Zira içinden çıkılması zor günlerdeyiz, ‘en kötüsü bu kadarda kalsın’ demekten başka bir şey elimizden gelmiyor. Maskelerimizi takmak, su ve sabun birlikteliğini kutsamak ise vazgeçilmezlerimiz…
Bir diğer vazgeçilmemiz su ile açılışı yapıyorum. Konumuz; Finish’in su konusundaki sosyal sorumluluk girişimlerinden Finish Su Endeksi. TSKB uzmanlarından oluşan bir ekiple birlikte geliştirilen, ülkemizde suyun değeri, tasarrufu için duyarlılık oluşturmayı hedefleyen Finish Su Endeksi; Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle kamuoyunun dikkatine sunuldu. Finish Su Endeksi, suyun sınırlı bir kaynak olması nedeniyle olası su sıkıntısı riskine dikkat çekiyor. İstanbul özelinde hangi barajda ne kadarlık su kaldığının hesabını yapmak yerine az biraz tasarruf bilinci hiç fena olmaz. Haftalık olarak güncellenen Finish Su Endeksi, ülkemizdeki su varlığı ile su tüketimi arasındaki olumlu ya da olumsuz durumu sayısal olarak ifade ediyor. Dünya ve Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen endeks, kamu kuruluşlarına ait veri tabanlarıyla, küresel ve akademik kaynaklardan alınan verilerin işlenmesi sonucunda oluşturuluyor. Finish Su Endeksi; tarım, sanayi, hizmetler, barajların doluluk oranı ve hane tüketim verilerinden yararlanarak her bir alan için ayrı referans oluştururken, iklim değişikliği gibi etkenlerin su kaynaklarına etkisi ve Türkiye’deki su sıkıntısı ile ilgili farkındalığın durumunu da sayısal olarak ifade edecek. Biraz olsun tasarruf bilinci ile çok şey elde edebiliriz.
Su ile aslında daha büyük bir başlığa, ‘sürdürülebilirlik’ gerçeğine odaklanmak istiyorum. Paylaşıma ve yeniden kullanıma dayalı iş modeli ile tedarik zincirine yönelik çözümler sunan CHEP, faaliyet gösterdiği yaklaşık 60 ülkede sürdürülebilirliğe odaklanıyor. Sıfır orman tahribi taahhüdü doğrultusunda paletlerinde kullandığı keresteleri dünya genelinde sürdürülebilirlik sertifikasına sahip ormanlardan tedarik ediyor. CHEP, “2020 Sürdürülebilirlik Hedefleri” kapsamında artık bu kerestelerin yüzde 100’ünü onaylanmış ormanlardan temin ediyormuş.
Başta da belirttiğim gibi pandemi ile eğitim sektörü tüm paydaşları için içinden çıkılmaz bir düğüm halini aldı. Ama iyi bir şeyler yapma çabası da var. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Arçelik ve Beko yetkili satıcıları ile uzaktan eğitime erişimi kısıtlı öğrenciler için başlatılan bağış kampanyası yoğun ilgiyle sürüyormuş. 22 Eylül’de başlatılan kampanyayla köy okullarında okuyan öğrenciler, uzaktan eğitime erişmeleri için sağlanacak tabletler sayesinde hem müfredat içerikleri hem de Fen, Matematik, İngilizce, Bilişim, Okuma, Sosyal-Duygusal Öğrenme alanlarında TEGV’in sunduğu okul destek programlarıyla dijital eğitimle buluşabilecek.
Dediğim gibi, iyi şeyler de oluyor. Tadıyla tuzuyla pek sevdiğimiz Doritos’un kitlesel fonlamayı tanıtmak ve hayalleri olan gençlere imkan sağlamak için başlattığı #BiCesaret kampanyası, tüm Türkiye’de toplam yaklaşık 30 milyon kişiye ulaşmış. Doritos’un Facebook ve Fongogo ile birlikte hayata geçirdiği #BiCesaret kampanyası kapsamında tanıtımı yapılan 400’e yakın projeye ile gençler bu fonlama yapısı hakkında bilgi sahibi olmuş. BiCesaret kampanyası dahilinde 38 farklı dijital materyal üretilmiş ve sadece iki aylık kampanya süresinde toplam 230 bin TL’den fazla fon toplanmış. Kickstarter gibi küresel örneklerin burada da geliştiğini görmek sevindirici.
Samsung Electronics Türkiye ve Yaratıcı Çocuklar Derneği işbirliği ile düzenlenen, kültür bilincine sahip, bilime ve sanata önem veren, yenilikçi bir kuşağın yetiştirilmesini hedefleyen “Samsung Geleceğin Mucitleri” bilim yarışması bu yıldan itibaren “Solve for Tomorrow” (Yarın için Çözüm) ismi ile gerçekleştirilecekmiş. Bu yıl yedinci kez düzenlenecek ve Türkiye’nin her köşesinden öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği yarışmaya ortaokul (5., 6., 7., 8. sınıflar) ve liselerde ( Hazırlık, 9., 10., 11., 12. sınıflar) okuyan öğrenciler; çevre, enerji, sağlık ve teknoloji alanlarında geliştirdikleri proje veya ürün sunumları ile katılabiliyor. Yarışmaya, öğrenciler tek başına katılabileceği gibi takım olarak da katılım mümkün. Koronavirüse ve eğitime vurduğu darbeye rağmen proje başvuruları, 15 Aralık’a kadar, www.geleceginmucitleri.com web sitesi üzerinden yapılabilecek.
Çiftçiye ve tarımsal üretimin her aşamasına ziyadesiyle öne veren Migros, Anadolu’nun güzelliklerini ve tarımsal zenginliğini ortaya koyan bir belgesele imza attı. Migros’un Finish, Vodafone Business, Ziraat Bankası işbirliğinde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın katkılarıyla hazırladığı “Tarım Bizim Geleceğimiz” belgeseli, uzman bir ekibin üç buçuk yıllık emeğinin sonucu. Belgeselin seslendirme ve sunuculuğunu Kıvanç Tatlıtuğ üstlenirken, az buz değil, film için 100 bin km yol kat edildi, bin 500 yöre ziyareti gerçekleştirildi.
Dünyanın farklı coğrafyaları savaş çığlıkları ile inlerken, bu çığlıkları atanlar için bir kitabım var bu hafta: VakıfBank Kültür Yayınları’ndan çıkan ve savaşların yol açtığı acıları dizelerle anlatan “Savaş Şiirleri”. İngiliz şair ve asker Wilfred Owen’ın Birinci Dünya Savaşı yıllarında cephe hattında kaleme aldığı şiirlerden oluşan ve Türkçe çevirisi Tamer Gülbek’e ait kitapta savaşın tahribatı, fiziksel ve psikolojik izleri edebi bir dille dizelerde yer ediniyor. Birincisi, ikincisi, sonrasındakiler ve bugünküler fark etmez, tüm savaşlar birilerinin hedefine karşılık, çoğunluğun acıları demek…
Sakin günlerimiz olsun,