Her noktada internet ihtiyacı önem kazanıyor
Bu yeni dönüşümün tabii ki internet boyutu da bulunuyor. Burada da nesnelerin internetiyle gelen “her noktada internet” ihtiyacı önem kazanıyor. Proline Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Serhat Ünalan, nesnelerin internetini şu şekilde değerlendiriyor:
“Nesnelerin interneti, yalnızca şirketleri değil temelde bireyleri de etkileyen yeni bir akımdır. Geleceğin dünyasına uygun altyapılar, kotalı ve bakır teller üzerine kurulmuş bir internet yapısı üzerine inşa edilemez. Bu nedenle fiber internet bağlantılarının sadece Türkiye’nin büyük şehirlerine değil en ücra noktalarına kadar ulaştırılmasının hayati önem taşıdığına inanıyorum. Özellikle günümüz dünyasının bu kadar mobil olduğunu düşündüğümüzde, kaliteli internet için ülkemizde yapılması gereken daha çok şey var. Nesnelerin internetinin ortaya çıkardığı büyük bir veri bulunuyor. Bu büyük verinin depolanması için de bir bulut sistemi ortaya çıktı. Tüm bu gelişmeler birbirleri ile yakından ilişkili. İnternet bağlantısının temel olduğu bu teknolojilerden tam olarak yararlanmak için yalnızca indirme hızları değil aynı zamanda yükleme hızları da en kısa zamanda iyileştirilmelidir. Türkiye’nin bu teknolojilerde geride kalmaması için – başta 5G olmak üzere –hem daha yüksek download hem de upload veri transferine imkân veren teknoloji ve projelere daha da önem verilmesi gerekiyor.
Biz de Proline olarak nesnelerin interneti konusunda çalışmalarımıza devam ederken bu yönde çözümler de sunuyoruz. Nesnelerin interneti kavramı ile veri toplanan kanallarında arttığını ele aldığımızda; verinin kalitesini koruma adına sürekli olarak veri akışı süreçlerinin gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Hali hazırda parmak izi, damar izi, yüz tanıma ve diğer çeşitli kimlik doğrulama araçlarına yönelik geniş ürün ailesi ile kamuya sunduğumuz biyometrik geçiş kontrol sistemleri ile son tüketiciyi doğrudan ilgilendirecek çözümlere sahibiz. Ayrıca yüksek performanslı hesaplama çözümleri, veri yönetim çözümleri, veri depolama, bilgiye erişim çözümleri, veri merkezi çözümleri, veri depolama koruma ve kurtarma çözümler ile şirketlerin nesnelerin internetinden elde ettikleri verileri en doğru şekilde depolamalarına, analiz etmelerine ve bu verilerin güvenliğini sağlamalarına yardımcı oluyoruz. Şirketler çözümlerimiz sayesinde depoladıkları verileri, hedeflerine uygun olarak seçilen veri ambarı çözümleri ile çok boyutlu analiz edebilmeyi sağlayacak biçimde paylaşabiliyor, bilgiyi verimli bir şekilde yönetebiliyor, rekabette proaktif davranabilme avantajı elde edebiliyor. Bu sayede kurumlar; analize, denetlemeye, raporlamaya, modellemeye ve dolayısıyla iş sonuçlarını daha iyi, hızlı, kolay anlamaya ve ileriye dönük verimli tahminler yapmaya odaklanabiliyor.”