HER ÖLÇEKTE ŞİRKET İÇİN BİR GEREKLİLİK
Büyük veri teknolojileri son yıllarda büyük aşama kaydetti. Literatürdeki 5V kavramı (volume, variety, velocity, verification, value) ile verinin sadece büyük hacimli olması değil, akış hızının ve çeşitliliğinin fazlalığı gibi özellikleri de o veriyi büyük veri teknolojilerinin ilgi alanına sokmakta. Nitekim son yıllarda çıkan büyük veri projelerinde sistemler giderek ‘sadece veriyi depolayarak ve işleyerek ne yapabiliriz?’ sorusundan ziyade, ‘daha önceki teknolojilerde ortaya çıkan sistemin dağıtık mimaride olmasının avantajlarını başka hangi alanlarda kullanabiliriz?’ sorusuna cevap aranmakta. Klasik iş zekası ve raporlama sistemleri de aynı şekilde büyük veri teknolojileri ile entegre olmuş ve altyapısında verinin saklanması ve işlenmesi için büyük veri teknolojilerini kullanmaya başladı. “Gelecekte çok daha fazla sayıda sistemin büyük veri teknolojilerinin bize önerdiği altyapıları kullanacağını varsayıyor ve artık en küçük işletmelerin bile bu sistemler sayesinde daha önce hayal etmedikleri ya da kendilerinde olamayacağını analiz altyapılarına kavuşacaklarını düşünüyoruz” beklentisini dile getiren BiSoft Kurucu Ortağı ve CTO’su Serdar Güler, kurumsal farkındalığı şöyle anlatıyor:
“Şirketleri sektörlere göre değerlendirmek gerek. Hastaneler ve sağlık sektörü, telekomünikasyon, bankacılık ve finans sektörü, madencilik ve enerji sektörü, otomotiv ve yan sanayi sektörü, ilaç sanayi ve medikal sektörü, inşaat sanayi ve yapı malzemeleri sektörü gibi… Bu sektörlerde verilere ulaşmak ve onları gerektiği gibi kullanmak özellikle büyük ölçekli firmalarda oldukça zahmetli. Bu sebeple büyük ölçekli firmalar hem içinde oldukları pazarda fark yaratmak hem veriyi verimli kullanmak için çalışmalar gerçekleştirmekte. Bu gelişmeler, KOBİ’lerin yerini bize sorgulatıyor. Burada iki parametre karşımıza çıkıyor: Firmanın teknolojik gelişmelere olan duyarlılığı ve faaliyet gösterdiği alanlar.”
Makine öğrenmesiyle beraber büyük verinin yapay zeka teknolojilerinde kullanılması ve bunların gelişiminin, toplum üzerinde sosyal, kültürel ve ekonomik etkilere sahip olacağı tahmin edilmekte. Gelecekte Blockchain uygulamalarıyla üretilecek verinin merkezi sunuculardan hala analiz edilebilir olmasını sağlayacak, bilgi kaydı ve dağıtımında yenilik getirecek. Bununla beraber, mevcut CPU yanında Kuantum bilgisayarlar ortaya çıkacak, teorik hesaplamaların süreleri azalacak ve kolaylaşacak. Beklentilerini bu şekilde dile getiren Serdar Güler, çalışmalarını şöyle anlatıyor:
“Waterland adında yazılım ve donanım içeren, büyük veri analiz imkanı sağlayan ve su kalitesini anlık değerlendirebilen bir ürün geliştirdik. Üretim sektörüne yönelikte projemiz de var. Büyük veri, yeni nesil teknolojiler, verilerin analizi gibi konularda çeşitli etkinliklere katılarak bilgilendirme sunumlarında bulunuyoruz. Üretim, perakende, sağlık, kamu gibi çeşitli sektörlerde büyük veri altyapısına yönelik danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. Büyük veriyle beraber bulut teknolojilerine de yöneldik ve çalışmalarımızı bu kapsamda devam ettiriyoruz.”