Her ölçekte şirket için fırsat ‘ihracat’
Türkiye’de yaşanan ekonomik dalgalanmalar sürüyor. 2021 yılında 2020 yılına göre; ihracat, %32,85 artarak 225 milyar 368 milyon dolar, ithalat, %23,61 artarak 271 milyar 355 milyon dolar, dış ticaret hacmi ise %27,64 artarak 496 milyar 723 milyon dolar olarak gerçekleşti. Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, ekonomik güçlüklerin yaşandığı ortamların, KOBİ’lere yeni fırsatlar doğurabileceğini açıkladı.
2022’de ihracatın çok daha önemli hale geleceğini belirten Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, “İhracat çoğu küçük işletme için, ulaşılamaz bir hedef olarak önlerinde duruyor ancak ihracat sadece büyük işletmelere ait bir konu olmamalı. Nitekim OECD istatistiklerine göre, küçük işletmelerin de her geçen gün bu pastadan pay aldığını görüyoruz.” dedi.
KOBİ’lerin 2020 yılında toplam girişim sayısının %99,8’ini oluşturduğunun da altını çizen Ekemen Fidan “Buna karşılık; KOBİ’ler istihdamın %72’sini, personel maliyetinin %49,2’sini, cironun %49,4’ünü, üretim değerinin %42,7’sini ve faktör maliyetiyle katma değerin ise %41,3’ünü oluşturdu. İhracatın tabii ki zorlukları var. Küçük işletmelerin genelde yetersiz işletme sermayesi ile çalıştıklarını biliyoruz. En başta akla gelen soru, “Müşterimi buldum, fiyatta anlaştım, taşıyıcı ile anlaştım ama ödememi alabilecek miyim?” Bir işletmenin ihracat alacağını tahsil edememesi halinde onun için yıkım olacaktır. Bu noktada devreye giren Octet Portal, çağdaş, güvenli ve kolay dijital çözümleri sayesinde KOBİ’lerin akıllarında “paramı alabilir miyim?” sorusu olmadan önemli bir büyüme olanağı sunuyor.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Octet’in yurtdışı tahsilat olanakları ile küçük işletmelerin soru işaretlerini ortadan kaldırdığına değinen Ekemen Fidan; “İhracat işlemlerinde yurtdışında yerleşik ithalatçıya taksit yapılmıyor. KOBİ’ler ihracat alacağını yabancı para cinsinden ertesi gün hesabında görebiliyor. Ayrıca Octet, ithalatçıya da ödeme kolaylığı sağlayarak, rakiplerinden birkaç adım öne çıkarıyor. Bu şekilde fiyat ve vade belirsizlikleri ortadan kaldırılıyor ve KOBİ kendisini güvenceye alarak likitte kalabiliyor. Böylece ticaret Octet’in “Alan memnun, satan memnun” formülü ile gerçekleşiyor.” dedi.