Her ölçekte şirketin tercihi etkin çözüm ve kolay yönetim
Vitel, ilk defa 2008 yılında gerçekleştirilen ManageEngine User Conference etkinliğinin 8’incisini 24 Mayıs’ta Kozyatağı Hilton Otel’de düzenledi. Etkinlik kapsamında ManageEngine iş ortakları ve müşteriler bir araya gelirken, deneyimlerini paylaşan farklı sektörlerden müşteriler de ManageEngine kullanımı ile elde ettikleri faydaları katılımcılarla paylaştılar.
İş ortaklarını ve müşterileri ManageEngine çözümleri ekseninde bir araya getiren etkinlikte açılış konuşmasını Vitel Genel Müdürü Deniz Eşiyok yaptı. Sekizinci kez hayata geçirdikleri bu etkinliğin önemine dikkat çeken, Hindistan merkezli ManageEngine ile çalışmanın kendileri için önemine vurgu yapan Deniz Eşiyok, “Geçen 9 yılda ManageEngine, hem Türkiye pazarında hem küreselde önemli gelişim kaydetti. Zamanla büyük şirketlerde de büyük markalar yerine ManageEngine tercih edilmeye başlandı” dedi. Etkinlik kapsamında görüşme fırsatı da bulduğumuz Deniz Eşiyok, 2016 yılı hedeflerini ve orta vadeli stratejilerini paylaştı:
ManageEngine çözümlerinin Vitel yapısında konumu hakkında bilgi verir misiniz?
ManageEngine odaklı iş ortaklarımız, tüm iş ortaklarımızın yüzde 30’unu oluşturuyor. Bu rakamı sürekli artırmayı planlıyoruz, ama ManageEngine, uzmanlaşmayı gerekli kılıyor. Sonuçta bu bir kutu çözüm değil ve iş ortağının da BT detaylarına yönelik bir altyapısı olmalı. Bu nedenle iş ortağı sayısını artırmaktan ziyade, seçici olmayı ve uzmanlığı görmeyi tercih ediyoruz. İş ortaklarımızın ilgili eğitimlere katılmalarını sağlıyoruz ve bu eğitimlerle sertifikasyonları tamamlıyor, “yetkin iş ortağı” oluyorlar. Müşterilerden gelen yorumları da yine iş ortaklarımıza yönlendiriyor, biz arada bir köprü görevi üstleniyoruz. Geldiğimiz noktada artık onlar, projelere kendi katma değerlerini katıyor. Eskiden birçok işi bizim yapmamız gerekiyordu. Ama iş ortaklarımızın yetkinliği arttıkça bunları kendileri yapabilir hale geldiler.
ManageEngine, Türkiye pazarında nasıl bir konumda?
Bu etkinliği 8 yıldır yapıyoruz ve onlarla 8-9 yıldır bağımız var. ManageEngine her yıl ortalama yüzde 20 büyürken, biz ise Türkiye’de biraz daha hızlı büyüyor, her yıl ManageEngine ile yüzde 30’un üzerinde büyüme sağlıyoruz. Yani onların küreselde elde ettiği büyümeden daha fazlası Türkiye pazarında.
Bu büyümenin arkasında yatan sebepler neler?
ManageEngine, içeriği zengin bir ürün. Bu nedenle bünyemizdeki ManageEngine teknik ekibinin bütün işi sadece bu. Böylece ürünle ilgili yetkinliği artırıyor, müşteri ve iş ortaklarına destek verirken, hızlı ve doğru çözümler sunabiliyoruz. Müşteriye danışmanlık desteği şeklinde bilgi birikimi sunmak ve onlara daha doğru bir yatırım yol haritası çizmemiz mümkün oluyor, terzi usulü bir çözüm yapısı hayata geçiyor. Buna ek olarak, bir de Türkiye’nin ekonomik kültürü var. Örneğin birçok Avrupa ülkesinde öncelik fiyat değildir. Ama Türkiye’de fiyat odaklılık ön planda ve ManageEngine çözüm bedelleri de rakiplerine kıyasla çok daha erişilebilir. Bu da bir avantaj olarak Türkiye pazarında yıllar boyu öne çıktı. Hatta bu nedenle farklı markaları kullanan büyük şirketlerde bile ManageEngine yapısına geçiş olduğunu görüyoruz. Sonuçta hem fiyat odaklılık hem yönetim kolaylığı tercih sebebi oluyor.
Türkiye’de nasıl bir konuma ulaşıldı?
Her yıl katılımcı sayısı artıyor ve iş ortağı sayımızın artması paralelinde, hizmet sunduğumuz müşteri sayısı da istikrarlı biçimde artıyor. Şu an 500’ün üzerinde ManageEngine kullanıcısı var ve her yıl ürünü yenileme oranımız da yüzde 99. Bu istediğimiz bir seviye ve bundan çok memnunuz.
Etkinlik açılış konuşmasında da belirttiğiniz gibi, İSO 500 şirketlerinde de ManageEngine var, KOBİ’lerde de. KOBİ’lerin ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Asıl fiyat odaklı olanlar da onlar. KOBİ’lerde ITIL kültürü giderek gelişiyor. E-dönüşümle gelen zorunlulukların da farklı başlıklarda bu gelişimde etkisi var. Bu nedenle ManageEngine ihtiyaçlarının arttığını görüyoruz. Bu konuda yatırım yapıyorlar. ITIL seviyeleri yükseldikçe KOBİ’ler müşterimiz haline geliyor ve bu pazar çok büyük. KOBİ’lerin teknolojiye erişimi arttı ve sahip olma maliyetinin azalmasına ek olarak, çözümle elde edilen katma değerin fark edildiğini görüyoruz.