Her ölçekteki şirketin kendine özgü ihtiyaçları var
TmaxSoft Türkiye Genel Müdürü İlker Saltoğlu
Her ne kadar büyük veri son yıllarda popüler de olsa, aslında 1940’lı yıllardan beri önce bilim sonra iş dünyasında var olan bir kavram. Yıllar boyunca başarılı şirketler hem ellerinde bulunan verilerden hem de iş alanlarıyla ilgili verilerden doğru anlamlar çıkarabildikleri ve isabetli tahminler yapabildikleri için başarılı olmuşlar. Gündemimizi bu kadar meşgul etmesinin ana sebepleri, eski günlerle kıyasladığımızda veriye çok daha kolay erişebilmesi ve çok daha hızlı büyümesi.
Özellikle büyüklük kısmına değinmek gerekirse, 2018 Şubat ayının başındaki tahmine göre dijital dünyadaki veri miktarı 2,7 Zetabyte’ı bulmuş durumda. 2025 yılı tahmini ise 180 Zetabyte. “Bırakın analiz etmeyi, saklaması bile problem olan büyüklüklerden bahsediyoruz” diyen Tmaxsoft Türkiye Genel Müdürü İlker Saltoğlu, şunları kaydetti:
“Her şeyin dijitalleştiği bir ortamda, verinin toplanması, saklanması, korunması, ilişkilendirilmesi, anlamlandırılması, raporlanması vb yetmiyor; tüm bunların anlık yapılması gerekiyor. Her alandaki rekabetin acımasız bir şekilde artmaya devam etmesi, kararların hızlı ve doğru bir şekilde alınmasını zorunlu kılıyor. Bu nedenle kurumların sağlıklı bir şekilde büyümeye devam etmesi, verimliliklerinin artması için büyük veri alanında bir stratejilerinin olması gerekiyor. Büyük verinin adından korkmamak gerekiyor. Sadece büyük kuruluşlar için değil, büyümek isteyen küçük ve orta işletmelerinde faydalanabileceği çözümler var. Her kurumun, her şirketin kendi yapısına özel ihtiyaçlar bulunuyor.”
Çözüm ortaklarıyla birlikte, önceliklerinin sorunları ve ihtiyaçları tespit etmek ve kuruma özel çözümler sunmak olduğunun altını çizen İlker Saltoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Aynı sektörde, aynı büyüklükteki iki firmanın da birbirinden çok farklı yapıları, sorunları ve ihtiyaçları bulunuyor. Bu nedenle önceliğimiz kurumun mevcut stratejisinin ve yapısının analizini yapmak. Daha sonrasında uygun gördüğümüz yapıyı ve çözüm önerilerini sunuyoruz. Karar alma mekanizmasının merkezinde konumlandırmak üzere veri odaklı yapılar üzerinde projeler yapıyoruz. Mevcut yapı üzerinde değişiklikleri veya tamamen yenilenmesi durumunda ise ihtiyaç duyulan çözümleri, Tmaxsoft Solution Hub içerisinde yer alan çözüm ortaklarımızla beraber sağlıyoruz.
Sektörel farkındalık oluşturmak açısından konuya bakarsak ve Doğrucu Davut olursak genel durumun çok parlak olmadığını söylemem gerekiyor. Evet, büyük veri ile ilgili pek çok fikir, proje var. Kurumlardan bir kısmı belirli alanlarda yatırımlarda bulunup çalışmalar yapmışlar, bir kısmı da yapmayı planlıyor. Bunların çoğunluğu bir büyük veri projesi olmaktan çok mevcut yapı içerisinde birtakım iyileştirmeler olarak önümüze çıkıyor. Dolayısıyla alınması gereken çok yol var. Kurumların; veri bilimi, büyük veri, veri analitiği üçlüsünün bir arada ele alınmadan yapılan projelerin çok kısa sürede tekrar bir maliyet yaratacağını bilmeleri gerekiyor.”