Her sektör için yaratıcılık vakti
Cisco Türkiye’nin İnovasyon Merkezi; Türkiye’nin gelişimine katkıda bulunan projeler üretilen bir yapıyı ortaya koyuyor.
Dijital dönüşüm ile gelen yeni teknolojiler sayesinde şirketlerin ve değer zincirinde yer alan tüm iş ortaklarının iş yapış modelleri evriliyor. Akıllı binalar, akıllı fabrikalar, akıllı üretim ve akıllı şehircilik ‘yeni normal’ halini alırken, Endüstri 4.0 ile bu kavramların kurumsal uygulamaları da gelişiyor. Bu noktada Türkiye, 1997 yılında kurulan Cisco Türkiye ışığında stratejik öncelik verilen ülkelerden biri. Bu bakış açısının önemli bir sonucu olarak 2018’de açılan İnovasyon Merkezi’ni örnek gösteren Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, Cisco’nun dünyadaki 11’inci inovasyon merkezinin hedeflerini şu sözlerle açıkladı: “Türkiye’nin dijitalleşme sürecinde, lojistik, ulaşım ve sanayi ve daha pek çok sektörde IoT alanında inovasyonları önceliklendirmek.”
İnovasyon merkezi; iş ortaklarının, yeni girişimlerin, devlet kurumlarının ve akademinin buluştuğu canlı bir inovasyon ekosistemi yaratma amacıyla faaliyet gösteriyor. Didem Duru, son dönemde Cisco uzmanlarının hayata geçirdiği ve farklı sektörlerden şirketlere ve kurumlara avantajlar sağlayacak inovasyonlardan bazılarını paylaştı. Bunlardan biri olan Lora çözümü Airmind ile birlikte geliştirildi ve mesafe sınırlaması, haberleşme maliyetleri, yüksek enerji kullanımı gibi zorlukların üstesinden gelmeyi mümkün kılıyor. Bu teknoloji sayesinde de konumlandırılacak sayaç veya sensörlerle, periyodik olarak alınacak verileri de kullanarak süreçleri daha iyi yönetirken, önemli bir enerji tasarrufu sağlanıyor. “Lora teknolojisi akıllı şehirlerin ayrılmaz bir parçası olduğu için özellikle belediyelerin bu teknolojiye ilgisi oldukça fazla. Geniş kampus alanına sahip kurumsal üretim firmaları da envanter ve personelleri izleme, takip ve ölçüm gibi konularda kullanıyor” bilgisini veren Didem Duru, sağlık sektörü için ‘akıllı hastane yönetimi’ çözümü hakkında da bilgiler paylaştı. Cisco’nun IoT kapsamında; kablosuz ağ teknolojisi tabanlı demirbaş yönetimi, gerçek zamanlı konum takibi, stok ve envanter yönetimi ve iş analitiği çözümleriyle akıllı hastaneler yaratma hedefine dikkat çeken Didem Duru’ya göre, bu çözümler sayesinde; sağlık kuruluşlarında operasyonel süreçlerin izlenebilirliği ve verimliliği artacak, süreçler hızlanacak, kaynakların atıl kullanım oranları azalacak. “Cisco teknolojileri üzerinde işbirliği yapılan yerel firmaların yazılımları ile amaç; hastane yönetimi ve hastane kullanıcıları için katma değerler yaratmak” diyen Duru, bu stratejiyi şöyle örnekledi:
“Borda Teknoloji ile geliştirilen İş Talep Yönetimi çözümü, hastane çalışanlarının gerçek zamanlı konum ve iş yükü takibini yaparak, iş taleplerinin en uygun personele en hızlı şekilde atanmasını sağlıyor. Manuel süreçler en aza indirilirken, iş akışlarının optimize hale getirilmesi ile verimlilik de artırılıyor. Ülke genelindeki ekipmanların ve demirbaşların anlık konumu ve kullanım durumunun takibi sayesinde hasta tedavisinde ihtiyaç duyulan ekipmana anında ulaşabilmek mümkün. Özellikle Covid-19 gibi dönemlerde bu gibi çözümler, kısıtlı kaynakları daha verimli kullanılabilir kılıyor.”
Didem Duru’nun paylaştığı bir çözüm de perakende sektörü ve depolar için öne çıkan, Vispera’nın uzmanlık alanı görüntü işleme teknolojisi ile ürün tanıma hizmeti veren Planogram. “Vispera’nın perakendede gerçek zamanlı performans takibi için geliştirdiği Shelfsight ürünü, derin öğrenme ile çalışan görüntü işleme teknolojisi sayesinde; ürünlerin, fiyat etiketlerinin ve promosyon materyallerin otomatik işlenmesini sağlıyor” diyen Duru, şöyle devam etti:
“Üretici firmalar perakende satış noktalarındaki ürünlerinin görünürlüklerini, raf paylarını, stok durumlarını ve yerleşimlerini Cisco ve Vispera’nın pazara sunduğu ortak çözüm sayesinde, insan denetimine dayalı geleneksel yöntemlere kıyasla daha hızlı, detaylı ve daha doğru şekilde takip edebiliyor. Market raflarındaki ürünlerinin azalması, bitmesi veya yanlış yerde konumlandırılması durumunda, çözüm de otomatik olarak gerekli bildirimleri yapıp, yetkililerin harekete geçmesi için talep oluşturuyor. Ürün stoklarını rafta taşıyan firmalar için stokta kalmayan ürünlerin otomatik siparişe dönüşmesi, firmaların tedarik zincirinde avantaj.”