Her şeyin başı ses
Ses teknoloji ile ilgili yazılım üretimi yapan Sestek dünya pazarlarına açılmayı hedeflerken, varolan projelerinde de daha fazla büyümeyi planlıyor. İTÜ Teknopark’taki merkezinde 40’a yakın çalışanı ile, yıllık 5-6 milyon TL ciro hedeflediklerini, Türkiye’de bu alanda çalışma yapan en büyük şirket olduklarını vurgulayan Sestek Direktörü Serdar Karadayı, çift yönlü gerçekleştirdikleri yapılarla sesi yazıya, yazıyı da sese dönüştürdüklerini belirtti. Bunu ‘Talk’ ailesiyle yaptıklarını söyleyen Karadayı, çözümlerini ve kullanım noktalarını şöyle anlattı: “Markamız GVZ, çok tanınıyor. Konuşmaları yazıya döken ‘Speech Analytics’ isimli ses analizi yazılımımız var. Siz müşteri temsilcisiyle konuşurken konuşmalarınız kaydedilip yazıya dökülüyor. Uygunsuz kelime sarf edilmiş mi, çağrı merkezindeki kişi sinirli konuşmuş mu, sesteki frekanslara bakarak hem duygusal analiz hem de kelime analizi yapılabiliyor. Biz bir arama yapısı sunuyoruz ve siz, istediğiniz filtreleri uygulayarak arama yapabiliyor, aramayı özelleştirebiliyorsunuz. Çağrı merkezi çalışanı performans analizi, pazarlama analizleri, kampanya dönüşleri, sinirli müşteri analizi, başarılı satışçı analizi gibi birçok veriye ulaşabiliyor, çağrı merkezinin verimliliğini artırıyorsunuz. Bir banka ile mobil operatörün çağrı merkezlerinin jargonları birbirinden farklıdır. Bu jargon da yapıya dahil ediliyor. ”
Şifre, seste saklı
Sestek, bireysel olarak da görme engelliler ve genel kullanıcılar için çözümlere sahip. Kullanıcının kendi sesiyle yapacağı eğitim ile, yazılımın zamanla kullanıcısının konuşma tarzını anladığına dikkat çeken Karadayı, arka planda ise ‘kök ek bir sözlük’ olduğunu, kullanıcının sözlükte olmayan kelimeleri de bu yapıya ekleyebildiğini hatırlattı. “Doktorlar için farklı branşlar için çalışıyoruz” diyen Karadayı, “Kamu kanadında da yakında hayata geçmesini beklediğimiz ‘Gören Göz’ projemiz var. Görme engelli kişiye, navigasyonu ve ‘Text to Speech’ yapısı olan bir cihaz verilecek, bu cihaz onun gözü olacak. Bunun tanıtımı için beklemedeyiz” bilgisini verdi. Sestek’in yeni ürünlerinden biri, Avea’nın kullanmaya başladığı ses imzası. Yani anne kızlık soyadı yerine, kişi ‘ses imzası’ ile tanınıyor.
Hedef yurtdışı pazarlar
Serdar Karadayı, “Avrupa, Ortadoğu ve ABD’de iş ortağı bulacağız. Ayrıca farklı bir ilde ofisimiz olabilir. 2012’de yurtdışında ürün satmayı hedefliyoruz. Ağustos ayında New York’ta bu alanda dünyanın en önemli etkinliği düzenlenecek ve buna katılacağız. Ürünlerimizi çokdilli hale getirmek hedefimiz. Mobil platformlar için de ürün yazıyoruz. ‘Voice Conversion’ yazılımımız, başka birinin sesine dönüştürme yapıyor ve bunu halen ABD’de bir şirket için yapıyoruz. 2011 ve sonrasına yönelik önceliğimiz; bireysel anlamda ürünü daha başarılı hale getirmek, mobilde çözümlerimizi yaygınlaştırmak, çağrı merkezlerindeki çözümlerimizi daha geniş kitlelere yaymak. Çözümlerimizin farklı dillerde de olmasını istiyoruz. Örneğin ‘Text to Speech’ çalışmamızda İngilizce, Almanca ve Türkçe’nin Azeri lehçesi uygulamaları kullanımda. Rusça, Arapça, İspanyolca gibi dillerde de çalışmalar yapıyoruz. ‘Gören Göz’e ek olarak, kamuda çağrı merkezleri de çalışma noktamız olabilir. Bireysel ürünlerin kamuda yaygınlaşmasını bekliyoruz” dedi.