Her taşınabilir, taşınabilir değildir
Intermec Technologies Türkiye Kanal Satış Müdürü Hakan İkiz, mobil cihaz seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları aktardı. Günümüzde akıllı telefonlar, iş hayatında kullanılmak üzere sunulan PDA’lar ve dış etkilere dayanıklı bilgisayarlar arasında seçim yapmak kolay bir iş değil ve bu konu sık sık birbirine karıştırılıyor. Taşınabilir el bilgisayarı seçiminde dört önemli nokta olduğunu belirten Intermec Technologies Türkiye Kanal Satış Müdürü Hakan İkiz, “Şirketler, sunulan ama devamı gelmeyen ürünlerin, teknolojilerin, eklenen özelliklerin ve sürekli çıkan yeni modellerin arasından seçim yapmaktansa aşağıdaki dört temel ipucunu takip etmek suretiyle doğru tercih yapabilirler. Bunlar çevre ve kullanıcı faktörü, merkezi yönetim, esneklik ve pil gücü olarak özetlenebilir” dedi.
Eğer ofis içi bir uygulama için değil de bir saha uygulaması için çözüm aranıyorsa dış etkenlere dayanıklı bir cihaz seçilmesi gerektiğini belirten İkiz, “Düşme ve darbeler hasara yol açarak, zaman ve işgücü kaybına neden olan en önemli etkenlerdir. Bunun için beton zemine en az 1,5 metreden mükerrer düşmelere dayanıklı bir cihaz seçmek doğru olacaktır. Yağmur, kar, toz ve nem gibi çevresel koşullara karşı dayanıklılık için taşınabilir bilgisayarın mutlaka endüstriyel standartlarda IP değerinin en az IP54 olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca markanın ülkemizde yerel, resmi ve standartlara uygun bir teknik servisinin bulunması olası sorunlarda muhatap arama problemini ortadan kaldırır” şeklinde konuştu.
Kullanıcılar açısından cihazın ergonomisinin, ağırlığının, boyutunun ve aksesuvarlarının da seçim açısından çok önemli olduğuna değinen Hakan İkiz, “Hafif ve ergonomik bir cihaz taşımayı kolaylaştırır. Barkod okuyucu, GPRS/3G bağlantı, GPS gibi teknik özelliklerin aynı cihazın içinde bütünleşik olması, işçilerin farklı cihazlar taşıma, şarj etme ve yönetme zorunluluğunu ortadan kaldırır” dedi.
Merkezi yönetim çok önemli
Cihaz parkuru yönetimindeki maliyetleri en aza indirmek için merkezi yönetim yapısı kurmak gerektiğine değinen İkiz, “Merkezi yönetim altyapısı ile taşınabilir bilgisayarları uzaktan takip edebilir, güncelleyebilir, envanterini tutabilir, en önemlisi sorunlara veri ve iş kaybı yaşamadan müdahale edebilirsiniz.
Öte yandan cihazların erkenden yenilenmelerinin bazı nedenleri, iş süreçlerinin değişmesi, ilave iletişim veya özellik gereksinimi olmaktadır. Seçilecek cihazların içerisinde bu özelliklerin barınması veya ileride eklenebilmesi yatırımın korunabilmesi açısından önemlidir” şeklinde görüş belirtti.
Saha veya depo uygulamalarındaki en önemli sıkıntılardan birisi, mesai ortasında biten pil yüzünden işin yarıda kalması, yedek pil taşıma veya en yakın ev/ofisten şarj etme zorunluluğu.
Barkod okutma, görüntü alma, veri iletişimi özelliklerinin kullanımı pil sarfiyatını en çok artıran bileşenler olduğunun altını çizen Hakan İkiz, sözlerini şu şekilde bitirdi:
“Güç yönetim sistemine sahip bir cihaz seçmek verimi ve üretkenliği artıracaktır. Birçok taşınabilir bilgisayar, pil gücü mesainin sonuna kadar yetemediğinden, 3 ila 5 yıl süresince ürün, aksesuvar, destek ve sürekliliği sağlayamadığından dolayı çabucak elimine edilebilirler. Cihaz seçimi yapılırken en başta bahsettiğimiz dört ölçütün takip edilmesi, seçim konusunda yol gösterecektir.”