Her türlü felaketin vız geldiği nokta!
Virtual Sharp, yıllık rutin testler yerine şirketin istediği periyotlarda hassas veri korumasını sağlıyor. Hayat Bilgi, Virtual Sharp çözümlerinin Türkiye’deki tek dağıtıcısı oldu. Mart sonunda resmiyet kazanan işbirliğine rağmen, iki şirket arasındaki ilişkilerin temelinin aslında birkaç yıl öncesine dayandığını söyleyen Virtual Sharp CEO’su Carlos Escapa’ya göre, gerek Türkiye’de gerekse bölge ülkelerinde büyük bir BT potansiyeli ve hızlı gelişim var. Özellikle de bulut bilişim alanındaki gelişmelere dikkat çeken Escapa, şu bilgileri verdi:
“Hayat Bilgi de bu konuda önemli çalışmalara imza atıyor. Biz de bu yapıların güvenilir bir biçimde işlemesini sağlıyor, felaket sonrası kurtarma sistemini uyarlıyoruz. Bulut bilişimde emniyet kemeri gibiyiz. Yeni bir şirketiz ve iki temel alana konsantre olacağız: İş geliştirme ve geliştirme. Bu yıl iş geliştirme alanında Avrupa ve Kuzey Amerika’da büyümeye öncelik vereceğiz. Ardından Asya-Pasifik bölgesini hedefleyeceğiz. Geliştirme alanında ise, bu işle uğraşan çalışan sayımızı ve desteklediğimiz platform sayısını artıracağız. Madrid’deki geliştirme laboratuvarımızın büyümesine odaklanacağız.”
Sıfır kayıp ve
kontrol hızı farkı
Doğal afetler ve son olarak da Japonya’daki deprem sonrası bir kez daha ön plana çıkan felaket sonrası kurtarma sistemleri, Escapa’ya göre çok uzun bir geçmişe sahip. Bunun ilk örneklerinin ‘yedekleme’ çözümleri ile hayata geçtiğini hatırlatan Escapa, eskiden saklanması gereken veri miktarı bugünkü kadar çok olmamasına rağmen, bunları depolamanın hem zaman aldığını hem de masraflı olduğunu vurguladı. Bu işlemin, yüzde 100 kayıpsız olamadığı gerçeğine de dikkat çeken Escapa, şöyle devam etti:
“Günümüzde ise diskten diske kopyalama tekniği yaygın olarak kullanılıyor. Ama eğer kötü niyetli yazılım veya bozulma varsa, sistem bunu da kopyalayabilir ve daha büyük bir sorunla karşılaşılır. Bu yüzden Virtual Sharp’ı geliştirdik. Bu yapı, kopyalamayı yönetiyor ve her adımda verilerin sağlıklı olduğunu doğruluyor. Bu yapıyı, şirketin felaket sonrası kurtarma sistemlerine bütünleştiriyoruz. Şirketin istediği sıklıkla tüm verilerini tarayıp aktarıyor, verilerin ve uygulamanın sağlıklı olduğunu doğruluyor. Tüm bu çalışmalar, içerik miktarına bağlı olarak, 10-20 dakika sürüyor. Eğer bir sorun varsa da bunu anında görebilme olanağımız oluyor ve sistem alarm durumuna geçiyor. Böylece müşteri, gerçek bir sorunla karşılaşmadan önce tehdidi fark edip, buna karşı önlem alabilme şansı doğuyor. Sürekli yenilenen depolama ile, veriler hep güven altında ve böylece rutin ‘felaket yönetim testlerini’ uygulamaya gerek kalmıyor. Çünkü sistem zaten belirlenen zaman aralığında, doğal afetten sabotaja, virüsten bir yazılım
hatasına kadar, tüm olağandışı durumlara
karşı uyarısını yapıyor.”
Escapa, hızı ile öne çıkan bu sistemde öncelikli sektörlerinin finans olduğunu, Avrupa’da
birçok bankanın ve
sigorta şirketinin müşterileri olduğunu belirtti.
Bunu, bazı e-devlet uygulamalarının da
ışığında kamu hizmetleri alıyor.
Bulut bilişime tam destek
Hayat Bilgi Teknolojileri Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Onur Öğüt, Virtual Sharp çözümüne Türkiye’de de en yatkın sektörlerin başında finans ve sigorta sektörlerinin geldiğini belirterek, şirketlerin bu yapıdan elde edeceği çok fayda olduğuna dikkat çekti. İlk günden beri bulut bilişimi desteklediklerini vurgulayan Öğüt, “Türk şirketlerinin bu fırsattan yararlanmasını sağlayacağız. Bu yüzden işe hızlı başladık ve bu yıl hepimiz için yoğun olacak. Virtual Sharp, bu yıl Avrupa’da büyümek istiyor ve Türkiye, bu yapıda önemli bir nokta. Bu yapı birçok uygulamayı destekliyor. Ama müşterinin özel bir isteği olursa, o da bu yapıya eklenebiliyor.”